Dar gruodžio pradžioje mane pasiekė netikėtas laiškas, kurio autorė užsiminė, jog netrukus sulauksiu staigmenos. Ir tikrai, po kelių dienų į mano duris pasibeldė kurjeris, rankose laikydamas didelę kartoninę dėžę. Paskubomis pasirašiau ir nekantraudama ėmiau lukštenti dėžę. Mano didžiam nustebimui, viduje gulėjo naujai išleista knyga "Azijos virtuvė nuo A iki Z". Čia tai bent, pagalvojau. Ir kaip tyčia, kai nė vienos knygos apie Azijos virtuvę neturiu, pas mane atkeliauja būtent tokia, kurią galėčiau pavadinti rytų šalių virtuvės pradžiamoksliu. Ypač patiko tai, kad knygos pradžioje aprašomi daugelis pagrindinių Azijos šalių virtuvėse vartojamų produktų, pateiktos nuorodos, kaip juos tinkamai paruošti.
Už šią tikrai netikėtą ir malonią staigmeną dėkoju Eglei ir leidyklai "Obuolys". Nors knyga jau ilgokai buvo vartoma ir skaitoma, laiko išbandyti receptams radau tik dabar. Pirmasis - saldi kiauliena su ryžiais. O spalvotais lapeliais pasižymėti dar savo eilės laukia ypač sudominę receptai su kiniškai grybais. Bet tai jau bus vėliau. Gamindama šį patiekalą, iš knygoje pateikto recepto pakeičiau tik kalendras, nes pastarąsias nelabai mėgstu, na ir šiek tiek padidinau produktų kiekius, didesniam valgytojų skaičiui pamaitinti.
Kiauliena su ryžiais Rytų stiliumi
2-3 porcijoms
Reikės:
350g kiaulienos kumpio
150g ryžių
1 poro
2 česnako skiltelių
2/3 raudonosios saldžiosios paprikos
ryšelio šviežių petražolių
apie 20g imbiero šaknies
sojų padažo
žuvų padažo
druskos ir grūstų juodųjų pipirų
aliejaus kepimui
Gaminame:
Ryžius išverdame, išvirusius perliejame šaltu vandeniu, kad nesuliptų.
Griežinėliais supjaustome porą ir papriką, susmulkiname petražoles, česnako skilteles smukliai sukapojame. Viską sudedame į gerai įkaitintą keptuvę ir pakepame apie 2 min vis pamaišydami. Tuomet į keptuvę suberiame ryžius, beriame druskos, pipirų, pilame sojų padažo ir paliekame pakepti apie 3 min.
Kiaulieną supjaustome griežinėliais, imbiero šaknį nulupame ir taip pat smulkiai supjaustome. Į kitą keptuvę pilame aliejaus, kai jis įkais, beriame imbiero gabalėlius, kai jie šiek tiek apkeps, suberiame kiaulieną, pilame sojų ir žuvų padažo, sumažiname ugnį ir leidžiame pasitroškinti apie 5 min.
Baigus kepti, į lėkštę dedame ryžius, ant jų - kiaulieną. Skanaus!
Pagaminta pagal E.Mačerauskienė, E.Bukauskas "Azijos virtuvė nuo A iki Z" p.112
Mindaugas said...
January 16, 2013 at 10:16 PM
Aš kažkaip tą knygą aplenkiu, pats nežinau kodėl..??
Labai graži fotkė.:)
Sandra said...
January 16, 2013 at 10:29 PM
Ačiū! Man tai patinka ta knyga, labiausiai todėl, kaip ir sakiau, kad viskas nuosekliai paaiškinta, o ne sumesti bet kaip receptai :)
Vilma said...
January 19, 2013 at 5:11 PM
Kaip tik sian prabegom irgi praverciau sia knyga, pasirode verta demesio, bet visu nesusipirksi :(
O Tavo nuotraukos fantastiskos!!!!!
Sandra said...
January 19, 2013 at 5:27 PM
Oi, pažįstamas jausmas su tom knygom. Mano wishlist'as jau kokio puslapio ilgumo ir visų noriu, visų reikia :)
nors ir neatrodo man šitos fantastiškos, bet vis tiek ačiū :)
Aušra said...
January 21, 2013 at 8:25 PM
Sandra - uzburianciau, kaip visada;
o Mindaugas, pastebejau, labai skeptiskai ziuri i knygas (just saying...);
Sandra said...
January 21, 2013 at 10:24 PM
Aušra, smagu girdėt, kad patinka :) o Mindaugas manau tik į kai kurias knygas skeptiškai žiūri, ir tikrai turi savo favoritinių, kad ir Julia'os Child (just guessing) :)
Anonymous said...
February 3, 2013 at 2:09 PM
Kažin, kiek tų padažų pilti?
Sandra said...
February 3, 2013 at 2:25 PM
Priklausomai nuo produktų ir porcijų kiekio. Jei dedate visko tiek, kie čia surašyta - tada maždaug po 2 šaukštus. Ir nepamirškite gamindami ragauti :)