Beveik prieš savaitę teko dalyvauti Mineralinių Vandenų organizuotame romo kokteilių maišymo vakare. Buvo įdomu pamatyti, kaip kokteilius gamina profesionalus barmenas, Robertas Janovskis. Kokteiliuose šiaip jau nenusimanau daug, todėl stengiuosi išnaudoti kiekvieną progą, kai tik apie juos galima sužinoti daugiau.
Visi kokteiliai tą vakarą buvo maišomi su Angostura prekės ženklu pažymėtais romais. Angostura distilerija prieš beveik 200 metų buvo įkurta Trinidade ir Tobage, mažoje valstybėje Karibų jūroje. Tačiau šioje mažoje valstybėje įkurta distilerija laikui bėgant suklestėjo taip, kad Didžiosios Britanijos monarchai jai suteikė Royal Warranty (liet. karališkąją garantiją), kuri pažymi aukštą produkto kokybę. Angostura asortimentą sudaro 5 pavadinimų romai, iš kurių tą vakarą ragavome tris - Angostura Reserva, Angostura 7 YO ir Angostura 1919. Taip pat buvo įdomu sužinoti, kad romas gali būti gaminamas iš melasos arba šviežiai sumaltų cukranendrių sulčių, jas fermentuojant ir distiliuojant, o vėliau brandinamas įvairios medienos statinėse.
Culto a la Vida
50 ml romo Angostura 7 year old
100 ml spanguolių sulčių Happy Day
2 arbatiniai šaukšteliai rudojo cukraus
pusė laimo, supjaustyto į keturias dalis
Į stiklinę storu dugnu įdedame laimą ir cukrų, grūstuvu paspaudžiame turinį taip, kad išsiskirtų laimo sultys, bet stengiamės kuo mažiau pažeisti laimo žievelę, nes ji turi nepageidaujamo kartumo. Tuomet užpilame romu, įdedame ledo ir užpilame spanguolių sultis. Papuošiame laimo griežinėliu, užmautu ant stiklinės krašto.
Pats paprasčiausias kokteilis, nereikia nei jokių aparatų, nei specialių instrumentų. Tiesiog supilame viską į stiklinę ir baigta.
Cucumber and Honey Frozen Daiquiri
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
1-2 valgomieji šaukštai medaus
agurko gabalėlis, nulupta žievele (Robertas dėjo maždaug 3-4 cm ilgio ilgavaisio agurko gabalėlį vienai taurei gėrimo)
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Galima paruošti agurko griežinėliu, apipiltu medumi.
Šis kokteilis buvo vienas man labiausiai patikusių. Kažkaip kai jis dėjo ten į plaktuvą tą agurką, tik spėjau pagalvoti, kad va čia jau bus įdomu, bet skonis galutinis viso šito reikalo tikrai labai patiko.
Red Currant Frozen Daiquiri
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
sauja raudonųjų serbentų be šakelių
1 šaukštas baltojo cukraus
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Papuošiame serbentų šakele.
Tikrai pats gražiausias kokteilis. Tiesa, serbentų skonis man buvo kiek per daug intensyvus, bet manau, kad pažaidus su proporcijom išgaučiau norimą variantą. Tobulas vėsiam vasaros vakarui.
Peach and Basil Frozen Daiquiri
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
2 šaukštai persikų uogienės, džemo ar piurė
šakelė baziliko
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Papuošiame baziliko šakele, lapu ar persiko skiltele.
Mango and Lemongrass Frozen Daiquiri
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
2 šaukštai mango uogienės ar tyrės
gabalėlis citrinžolės
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Papuošiame mango griežinėliu ar citrinžolės gabalėliu.
Golden Grandfather
50 ml romo Angostura 1919
10 lašų Angostura Aromatic Bitters
10g citrinžolės
1 griežinėlis apelsino
1 šaukštas skysto medaus
30 ml imbierinio alaus
Į plaktuvą (šeikerį) dedame citrinžolę ir apelsino griežinėlį ir sutriname juos grūstuvu. Įpilame romo, įdedame medaus ir ledo. Viską labai gerai išplakame ir pilame į taurę nukošdami. Ant viršaus užpilame imbierinio alaus ir užlašiname biterio. Papuošiame susukta ir įsmeigta į kokteilį apelsino žievele.
Na čia turbūt įspūdingiausia dalis buvo, kai Robertas tą kokteilį plakė. Tikrai negalvojau, kad tiek jėgos tam reikia. Ne tik šiaip pamakaluoti, bet kaip reikiant pakratyti.
Lava Flow
60 ml romo Angostura Reserva
20 ml braškių tyrės
60 ml ananasų sulčių
60 ml kokoso pieno (extra creamy)
1 mažas bananas
Atskiroje talpoje sumaišome romą su braškių tyre. Sumaišome taip, kad pasidarytų vientisa masė. Į plaktuvą dedame bananą, pilame ananasų sultis, kokoso pieną ir dedame ledo. Išplakame iki vientisos masės. Taurę, į kurią pilsime kokteilį, atšaldome ir ant kraštų užvarviname braškių tyrės. Iš pradžių į taurę pilame romo ir braškių mišinį, paskui masę iš plaktuvo. Papuošiame ananaso griežinėliu.
Ir pabaigai, keli Roberto patarimai gaminantiems kokteilius namuose:
- bus geriau, jei taurę atšaldysite prieš pildami į ją kokteilį. Tiesiog pridėkite ledukų į taurę, kol ruošite kokteilį.
- jei ruošite kokteilį blenderyje (plaktuve), ledo ir cukraus geriau iš pradžių įdėti mažiau. Paragavę visuomet galėsite skonį pataisyti.
- ir žinoma, nepamirškite paragauti kokteilio, prieš jį patiekdami svečiams
- nereikėtų persistengti puošiant taurę su kokteiliu ir geriau puošti iš produktų, kuriuos naudojote gamindami gėrimą.
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
1-2 valgomieji šaukštai medaus
agurko gabalėlis, nulupta žievele (Robertas dėjo maždaug 3-4 cm ilgio ilgavaisio agurko gabalėlį vienai taurei gėrimo)
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Galima paruošti agurko griežinėliu, apipiltu medumi.
Šis kokteilis buvo vienas man labiausiai patikusių. Kažkaip kai jis dėjo ten į plaktuvą tą agurką, tik spėjau pagalvoti, kad va čia jau bus įdomu, bet skonis galutinis viso šito reikalo tikrai labai patiko.
Red Currant Frozen Daiquiri
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
sauja raudonųjų serbentų be šakelių
1 šaukštas baltojo cukraus
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Papuošiame serbentų šakele.
Tikrai pats gražiausias kokteilis. Tiesa, serbentų skonis man buvo kiek per daug intensyvus, bet manau, kad pažaidus su proporcijom išgaučiau norimą variantą. Tobulas vėsiam vasaros vakarui.
Peach and Basil Frozen Daiquiri
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
2 šaukštai persikų uogienės, džemo ar piurė
šakelė baziliko
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Papuošiame baziliko šakele, lapu ar persiko skiltele.
Mango and Lemongrass Frozen Daiquiri
50 ml Angostura Reserva romo
25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
2 šaukštai mango uogienės ar tyrės
gabalėlis citrinžolės
Į plaktuvą sudedame visus ingredientus, ledo ir plakame, kol masė taps vientisa. Išpilame į atšaldytą taurę. Papuošiame mango griežinėliu ar citrinžolės gabalėliu.
Golden Grandfather
50 ml romo Angostura 1919
10 lašų Angostura Aromatic Bitters
10g citrinžolės
1 griežinėlis apelsino
1 šaukštas skysto medaus
30 ml imbierinio alaus
Į plaktuvą (šeikerį) dedame citrinžolę ir apelsino griežinėlį ir sutriname juos grūstuvu. Įpilame romo, įdedame medaus ir ledo. Viską labai gerai išplakame ir pilame į taurę nukošdami. Ant viršaus užpilame imbierinio alaus ir užlašiname biterio. Papuošiame susukta ir įsmeigta į kokteilį apelsino žievele.
Na čia turbūt įspūdingiausia dalis buvo, kai Robertas tą kokteilį plakė. Tikrai negalvojau, kad tiek jėgos tam reikia. Ne tik šiaip pamakaluoti, bet kaip reikiant pakratyti.
Lava Flow
60 ml romo Angostura Reserva
20 ml braškių tyrės
60 ml ananasų sulčių
60 ml kokoso pieno (extra creamy)
1 mažas bananas
Atskiroje talpoje sumaišome romą su braškių tyre. Sumaišome taip, kad pasidarytų vientisa masė. Į plaktuvą dedame bananą, pilame ananasų sultis, kokoso pieną ir dedame ledo. Išplakame iki vientisos masės. Taurę, į kurią pilsime kokteilį, atšaldome ir ant kraštų užvarviname braškių tyrės. Iš pradžių į taurę pilame romo ir braškių mišinį, paskui masę iš plaktuvo. Papuošiame ananaso griežinėliu.
Ir pabaigai, keli Roberto patarimai gaminantiems kokteilius namuose:
- bus geriau, jei taurę atšaldysite prieš pildami į ją kokteilį. Tiesiog pridėkite ledukų į taurę, kol ruošite kokteilį.
- jei ruošite kokteilį blenderyje (plaktuve), ledo ir cukraus geriau iš pradžių įdėti mažiau. Paragavę visuomet galėsite skonį pataisyti.
- ir žinoma, nepamirškite paragauti kokteilio, prieš jį patiekdami svečiams
- nereikėtų persistengti puošiant taurę su kokteiliu ir geriau puošti iš produktų, kuriuos naudojote gamindami gėrimą.
0 comments: