David
Lebovitz yra vienas mėgstamiausių mano kulinarų. Šis žmogus mane
įkvepia. Užtenka tik pažiūrėti kokį naują video ar paskaityti šviežią
įrašą ir visų tų gėrybių man reikia tuojau pat. Tiesiog reikia. Ta knyga guli mano knygų krūvelės pačiame viršuje, nes yra nuolat pavartoma ir paskaitinėjama. Dar ir dar kartą. O apie kitą knygą buvo subtiliai užsiminta brangiausiam, kaip apie galimą gimtadienio dovaną. Ir dar man reikia tų pyragų. Norisi išbandyti visus iki vieno. Norisi, kad pavyktų tokie, kokie ir yra nuotraukoje. Ir žinot ką? Jie pavyksta.
Šitą pyragą kepu jau (mintyse skaičiuoju) ketvirtą kartą, ir jei būtų daugiau valgytojų galėčiau kepti kasdien, nes ta tešla yra neapsakomas gėris. Mielesnės pyrago tešlos nesu minkiusi. Va, labai geras žodis - mielesnės. Nes ji tikrai tokia: minkšta, švelni, nelimpa prie rankų, o pyragas toks tobulai purus ir sviestinis. Ir jis pavyksta. Visada.
Beje, originaliame recepte nurodytą cukraus kiekį sumažinau, nes mano abrikosų uogienė ir taip pakankamai saldi. Bet jei dėsit rūgštesnę uogienę, drąsiai galima pilti visus 100 g cukraus, ypač kas mėgstat saldžiau. Autorius taip pat siūlė į tešlą įmaišyti lašelį migdolų ekstrakto ar įtarkuoti citrinos ar apelsino žievelės. Vis dėlto, man skaniausia būtent šitaip, be jokių papildomų priedų.
Beje, originaliame recepte nurodytą cukraus kiekį sumažinau, nes mano abrikosų uogienė ir taip pakankamai saldi. Bet jei dėsit rūgštesnę uogienę, drąsiai galima pilti visus 100 g cukraus, ypač kas mėgstat saldžiau. Autorius taip pat siūlė į tešlą įmaišyti lašelį migdolų ekstrakto ar įtarkuoti citrinos ar apelsino žievelės. Vis dėlto, man skaniausia būtent šitaip, be jokių papildomų priedų.
Trapios tešlos pyragui su namine uogiene reikės:
110g sviesto
80g cukraus
1 kiaušinio
1 kiaušinio trynio
250g miltų
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
mėgstamos uogienės
dar šiek tiek cukraus pabarstymui
Gaminame:
Kambario temperatūros sviestą išsukame mikseriu su cukrumi iki purumo, tuomet mušame kiaušinį, sudedam kito kiaušinio trynį ir gerai išmaišom. Tuomet suberiame miltus su kepimo milteliais ir suminkom iki vientisos tešlos.
Trečdalį tešlos suvyniojame į dešrelę, įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedam į šaldymo kamerą. Likusią didesnę tešlos dalį pirštais įspaudžiame į 23 cm skersmens kepimo formą, suformuojame lygų pagrindą ir kraštelius. Kepimo skardą su tešla taip pat dedam į šaldymo kamerą maždaug pusvalandžiui.
Kai tešla atvės, traukiame lauk ir ant tešlos pagrindo tolygiai šaukštu užtepame uogienės. Mažesniąją tešlos dalį, tą, kur buvo suvyniota į dešrelę, aštriu peiliu supjaustome plonais griežinėliais ir jais užlojame uogienę. Pyrago viršų apibarstome sauja cukraus ir kepame 190 laipsnių temperatūroje apie 20-25 min, kol viršus gražiai paruduos. Ragaujame atvėsintą. Skanaus!
Dovile said...
September 20, 2012 at 1:34 PM
Kaip skaniai atrodo! Būtinai gaminsiu. :)
Sandra said...
September 20, 2012 at 4:23 PM
Dovile, būtinai būtinai gamink :) šitas daiktas yra nuostabus :)
Aušra said...
September 25, 2012 at 7:06 PM
sita jau seniai seniai esu nusiziurejusi; tavoji tart labai daili;
Sandra said...
September 25, 2012 at 8:07 PM
Oi, jei jau nužiūrėtas, tai būtinai dabar pat kept reikia :) ir man atrodo šitas pyragas negali išeiti ne dailus :)
Anonymous said...
December 30, 2012 at 1:32 PM
Šimtą kartų keptas, su įvairiomis uogienėmis, labai paprastas ir labai skanus, ačiū ačiū :) Skaniausias gavosi su aviečių ir juodųjų serbentų uogienėmis, tik nereikėtų persistengti su cukrumi, kad nesigautų per saldus :))
Sandra said...
December 30, 2012 at 1:51 PM
Labai prašom, džiaugiuosi, kad patiko!
Anonymous said...
January 27, 2013 at 9:25 PM
Katik suzadetine iskepe, negaliu sulaukt kol ataus, jau kampus nuvalgiau :)
Anonymous said...
April 4, 2013 at 3:33 PM
Sveiki.Cia parasyta-kai atves..O as istraukiau is saldymo kameros,iskart uztepiau uogienes ir i orkaite...Isejo puikus! Kaip dabar supratau-pada reikejo visu pirma iskepti?
Sandra said...
April 4, 2013 at 5:32 PM
Jūs viską teisingai padarėte, tik aš gal neaiškiai parašiau. Sakydama "kai atvės" turėjau galvoje "praėjus 30 min, kai tešla sušals šaldymo kameroje" :) nereikia pagrindo atskirai kepti, visas pyragas kepamas kartu, kaip jūs ir padarėte :)
Unknown said...
January 16, 2014 at 4:29 PM
Tešlą ką tik "įtalpinau" į 26cm skersmens kepimo formą, jau laukiu, kol ji šaldytuve atvės. Tik dabar prisibijau, ar nebus taip, kad pyrago pagrindas lūš dėl per plono pagrindo, nes mažesnio skersmens formos neturejau? :(
Anonymous said...
January 18, 2014 at 6:46 PM
Aš šį pyragą patobulinau ir įdėjau varškės. Gavosi SUPER :)
Sandra said...
January 20, 2014 at 7:32 PM
Liucija, didesnėje formoje pyrago pagrindas bus plonesnis, bet nemanau, kad sulūš :)
Anonime, varkšės dėti nebandžiau, bet tikiu, kad buvo skanu :)