Šį rudenį mūsų namuose nutiko keistas dalykas - pradėjom valgyt moliūgus. Nežinau, kur aš buvau, kad pražiopsojau praėjusio rudens moliūgų sezoną...
O ši sriuba yra tokia paprasta, kad mane gerokai nustebino jos skonis. Česnakas ir moliūgai - viskas ko reikia. Tik šių dviejų ingredientų. Bet skonis!
Geriausia, žinoma, būtų savo daržo moliūgas, bet jei tokio neturim, geriau jau eit į turgų, nes parduodami ten ir dar šiuo metu - tai nieko panašaus į tuos plastmasinius ir beskonius parduotuvinius. Rinkitės jau prapjautą arba dar geriau, paprašykite atpjauti - taip matysite ir spalvą, ir tekstūrą. Prinokęs moliūgas turėtų būti ryškiai geltonas ar net šiek tiek oranžinis. Žinoma, yra galybė moliūgo rūšių, todėl ir spalva ne visų bus vienoda prinokus. Jei vis dėlto nepavyko nusipirkti prinokusio, moliūgą galima kelias dienas palaikyti namuose, kol prinoks.
Žalio moliūgo skonis tikrai nieko gera nežada ir yra panašus į kietos plaušinės, tačiau iškepus ar patroškinus nutinka neįtikėtini dalykai - moliūgas tampa minkštas, švelnus ir atsiskleidžia lengvas saldumas. Išties, rudens atradimas nr.1. Ir niekad negalvojau, kad česnakas gali suteikti tokį įdomų, gerai, bet ne įkyriai juntamą skonį. Dar šiek tiek nosį kutenančio muskato riešuto.... Man, t.y. mums, patiko labai.
Moliūgo sriubai su česnaku reikės:
1 kg moliūgo
5 česnako skiltelių
1 svogūno
vištienos arba daržovių sultinio
alyvuogių aliejaus
druskos ir grūstų juodųjų pipirų
šviežiai tarkuoto muskato riešuto
Gaminame:
Moliūgą supjaustome skiltelėmis, išskobiame itin purią vidurinę dalį su sėklomis, tuomet nulupame žievelę ir supjaustome maždaug 2cm dydžio kubeliais.
Pilame šiek tiek aliejaus į puodą, kai jis įkais, subersime smulkiai supjaustytus česnakus ir svogūną. Pamaišome ir pakaitiname ant vidutinės ugnies, kol česnakas ir svogūnas pabals. Tuomet suberiame moliūgo kubelius ir užpilame sultinio tiek, kad apsemtų visą moliūgą. Sriubą užverdame, tuomet sumažiname ugnį ir paliekame virti ant vidutinės ugnies, kol moliūgo kubeliai suminkštės (apie 10-15 min).
Kai moliūgas suminkštės, išjungiame ugnį ir sriubą sutriname plaktuvu iki vientisos masės. Įpilame dar sultinio, jei norisi skystesnės. Beriame druskos, pipirų ir įtarkuojame šiek tiek muskato riešuto, dar kartą sutriname plaktuvu. Uždengiame dangtį ir leidžiame sriubai pastovėti maždaug 10 min, kad atsiskleistų visi skoniai. Skanaus!
Pagaminta pagal What Katie Ate
Sriubos said...
October 25, 2018 at 1:32 AM
Visos sriubos su moliūgu yra dieviškos, patiko. :)