Tenka pripažinti, kad mane kabina tokie citrusiniai pyragai ir ypač žiemą, turbūt dėl įsivaizdavimo, kad valgydama juos kažkiek vitaminų prikaupsiu ir visi virusai ir kitokie gyviai manęs iš tolo bijos. O gal kad švelniai jaučiamas rūgštumėlis padeda neužmigti žiemos miegu... Beje, šitam dar idealiai tiktų apelsinų cukatos. Bet jei neturit - ne bėda. Skonis nėra kažkuo ypatingas ar iš koto verčiantis. Pyragas tiesiog gardus. Būtent toks, kokio tikiesi, sumaišęs kiaušinius, cukrų, sviestą ir citrinų žieveles. Tik kitą kartą dėčiau truputį mažiau miltų, nes norėtųsi puresnio.
Citrusiniam pyragui su maskarpone reikės:
pagaminta pagal "Good Food. 101 Cakes and Bakes" p.58 // Random House 2004
pyragui:
175g sviesto
175g cukraus
3 kiaušinių
2 šaukštų aguonų
2 nutarkuotų apelsinų žievelių
2 nutarkuotų citrinų žievelių
2 stiklinių miltų
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
viršui:
125g maskarponės arba kreminės varškės (creem cheese)
1 apelsino ir 1 citrinos sulčių
1 apelsino ar citrinos žievelių
cukraus pudros
Gaminame:
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušame ir išsukame kiaušinius. Suberiame aguonas, nutarkuojame ir įmaišome į tešlą citrusinių vaisių žieveles, išmaišome. Suberiame miltus su kepimo milteliais, adar kartą išmaišome.
Pilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą (kepiau 23cm apvalioje formoje) ir kepame apie 35-40min. Ar pyragas iškepęs patikriname įsmeigdamai medinį pagaliuką - ištraukus jis turi būti neaplipęs tešla.
Kol pyragas kepa, pasiruošiame viršų. Kreminę varškę sumaišome su apelsino ir citrinos sultimis iki vientisos masės. Pyragui atvėsus, aptepsime ja viršų (ir šonus jei norime), ant viršaus pabarstome apelsino ar citrinos žievelių. Beje, gamindami kremą, ragaukite. Man norėjosi kad jis būtų saldesnis, todėl įmaišiau cukraus pudros.
Indrė said...
January 26, 2012 at 1:14 PM
Aš tiesiog dievinu citrusinius pyragus, o dar su tokiu skaniu viršum. Pasaka :)
Sandra said...
January 26, 2012 at 1:15 PM
Sutinku, kad pasaka. Man tokie pyragai labai žieminiai :)
Anonymous said...
January 26, 2012 at 3:52 PM
mm, neatsisakyčiau gabalėlio;)
p.s. sveikinimai su bunkerinio laikotarpio pabaiga:) L.
Sandra said...
January 26, 2012 at 5:57 PM
Oi, dėkui Laima, aš irgi labai džiaugiuosi, kad jau baigėsi :)
Anonymous said...
October 14, 2012 at 1:08 PM
Tik tik istraukiau is orkaites,dar garuoja...buvo manija kepti obuoliu pyraga,kadangi siemet obuoliu derlius gausus,bet pabodo norejosi kazko tokio...sis pyragas ir ispilde mano nora:)
Sandra said...
October 14, 2012 at 4:18 PM
Puiku! Tikiuosi skonis taip pat nenuvils :)
De Marta Dehumar said...
September 23, 2023 at 8:49 AM
Great post, thanks for writing