Uff...pagaliau radau laiko iškepti seniai nusižiūrėtą pyragą ir prisėsti parašyti dar tik (!) antrąjį kalėdinį receptą (nuraudęs veidukas). O nuoširdžiai tikėjausi, kad šis procesas gerokai produktyviau rutuliosis, bet....kaip visada atsiradanda visokių nenumatytų situacijų. Kad ir tarkim sugriūna daugybė reikalų ir būtinai visi prieš semestro pabaigą, kai ir taip yra ką veikti. Nes jei studentai galėtų naktimis miegoti, juk kaip neįdomu būtų. Bet gerai, pamirštam visus nesklandumus, juk dabar - mano atokvėpio valanda su pyragu rankoje.
Kalbant apie pyragą, be viso to, kad jis skanus, puikus ir visoks dar nežmoniškai gardus, turėčiau paminėti, kad kepti jį galima dviem būdais. Pagal poreikį taip sakant. Pirmas būdas, dar vadinamas šeimyniniu, naudojamas tuomet, kai pyragas gali būti į stalą patiekiamas ir ne toks išsipustęs ar nudailintas, ar jei labai jau nesinori pėdinti į parduotuvę tos cream cheese. Tuo tarpu antrasis variantas naudojamas tuomet, kai žūt būt reikia sužavėti brangiausiojo tėvus, bendradarbius ar šiaip kokius svarbius asmenis, nes pyragas bus tai progai puošiamas ir gražinamas. Ir turėčiau pabrėžti, kad pyragas abiem būdais gaminant bus gardus. Keisim tik jo išvaizdą.
Taigi toliau - pirmasis pyrago variantas. Tas šeimyninis ir nepasipuošęs.
pagaminta pagal Beatos Virtuvė.lt
3 kiaušinių
3 šaukštų medaus
100g sviesto
1 stiklinės + 2 šaukštų miltų
2 šaukštų liesos grietinės
100g rudojo cukraus
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
1 arbatinio šaukštelio cinamono
pusės arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
5 didokų obuolių
poros arbatinių šaukštelių balto cukraus
Gaminame:
Obuolius nuprausiame ir sutarkuojame per tarką, kuri nežinau kaip vadinasi iš tikrųjų, bet reikės tokios, kur būna dvi juostelės. Netinka burokinė, nes bus obuolių košė, o mums reikia labai plonų obuolių riekelių. Nebandžiau, bet manau, kad turėtų išeiti ir obuolius paskutus skutuku ar labai plonai supjausčius. Sutarkuotus obuolius šiek tiek paspaudžiame tarp delnų, kad nutekėtų dalis skysčio, nes antraip tešla gali išplaukti.
Apvalią kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, pabarstome keliais arbatiniais šaukšteliais cukraus ir tolygiai suklojame obuolius, paspaudžiame. Tuomet pasiruošiame tešlą.
Kiaušinius gerai išsukame su ruduoju cukrumi, įmaišome ištirpintą sviestą, grietinę. Medų, jei labai kietas, pašildome mikrobangų krosnelėje, bet jei naudojate skystą medų, šį punktą praleiskite ir medų įmaišykite į tešlą. Tuomet suberiame miltus, kepimo miltelius ir prieskonius, gerai išmaišome.
Tešlą pilame ant obuolių, paskirstome tolygiai ir kepame 190 laipsnių temperatūroje apie 40 min. Ar pyragas iškepęs patikriname įsmeigdami ploną medinį pagaliuką - ištraukus jis turi būti neaplipęs tešla. Iškepusį pyragą paliekame atvėsti formoje, tuomet jį apverčiame, kad obuolių sluoksnis būtų viršuje, nuimame kepimo popierių ir ragaujame.
O dabar pasipuošusio pyrago variantas.
125g kreminės varškės (cream cheese)
4 šaukštų cukraus pudros
poros saujų džiovintų ar šviežių spanguolių (jei norite)
Viską darome taip pat ir iškepame meduolinį plokštainį. Kol pyragas vėsta, pasigaminame glajų. Kreminę varškę išplakame su cukraus pudra iki vientisos masės. Pyragą išimame iš kepimo formos, nulupame kepimo popierių ir dedame į indą, kuriame ir patieksime. Masę tepame ant plokštainio ir pabarstome džiovintomis spanguolėmis. Štai ir baigtas gražinimas, skanaus!
Anonymous said...
December 2, 2011 at 2:10 PM
Turėtu būti labai skanu, laukiu nesulaukiu kada paragausiu, brangioji :]
Sandra said...
December 2, 2011 at 3:10 PM
Šypsnys anonimui :)
Sandra said...
December 2, 2011 at 3:45 PM
Dėkui Ineta, aš irgi pamečiau galvą dėl to angeliuko kai tik pamačiau :)
Anonymous said...
December 19, 2011 at 1:44 AM
mmm, ir aš gabaliuko neatsisakyčiau;)
L.;)
Sandra said...
December 19, 2011 at 1:19 PM
Šitas pyragas tikrai super, reiks kada ragavimą suorganizuoti, ar ne :) ?