skip to main | skip to sidebar
  • Virtuvėje
  • Receptų archyvas
  • Biblioteka
  • Apie
  • Flickr
  • Kontaktai
Little World

Kalėdų receptai: meduoliniai sausainiai

Wednesday, December 14, 2011

Kartais man būtinai reikia, kad viskas būtų būtent taip, kaip įsivaizduoju. Nors dažniausiai tos svajonės jokia logika nepagrįstos, dažniausiai neturiu žalio supratimo kaip jas įgyvendinti ir paskui pykstu ant visų ir visko, kai nebūna taip, kaip reikia. Dažniausiai. Tik yra viena išimtis - Kalėdų rytas. Jau seniausiai esu prisisvajojus, koks jis turi būti, kaip turi būti ir esu tikra, kad man pavyks tai įgyvendinti. Net planą turiu.

Kalėdoms a la moi reikia:
 - tikros mišku kvepiančios eglės. Į medžioklę ruošimės savaitgalį. Žaisliukai garaže. Gyvenime nebuvau ten nulipus viena. Reiks kažkaip pačiai susidoroti su visomis signalizacijomis ir atkapsyti tą dėžę...kaip ji ten atrodė?

 - pūgos už lango. Na čia jau nieko negaliu padaryti, belieka tik kumščius laikyti ir labai labai norėti.

 - rasti būdą, kaip nesusidurti su kitu kalėdų seneliu, sliūkinančiu naktį ir dedančiu dovanas po eglute. Mm...

 - ...kad sausainiai nesusviltų ir pyragai iškiltų. Stengiuosi, praktikuojuosi (žr. receptą). Šitie skanučiai ir traškūs, tik keistas dalykas su tešla nutiko. Kai palikau šaldytuve sustingti, grįžusi radau akmens kietumo gumulą. Šiaip taip pavyko man ją sutrupinti, tik jau niekaip nebelipo viskas, todėl įmušiau kiaušinį ir tada jau viskas gerai buvo.

 - pačių gražiaučių Kalėdinių dainų. Pirmosios mano sąraše: Cris Rea - Driving Home for Christmas , Dean Martin - Let it Snow , Cirque du Soleil - Alegria ,  Ella Fizgerald - Have yourself a Merry Little Christmas .

 - ir...tikiuosi, nieko nepamiršau?


Meduoliniams sausainiams reikės:
pagaminta pagal "Metai Beatos virtuvėje" p.28 // Laisvos Valandos 2010

125g sviesto
100g medaus
200g cukraus
3 stiklinių miltų
5 šaukštų pieno
1 kiaušinio
po 1 arbatinį šaukštelį cinamono, malto muskato riešuto, maltų gvazdikėlių, kardamono ir malto imbiero

Gaminame:
Cukrų, sviestą, medų ir pieną sudedame į puodą, suberiame visus prieskonius ir kaitiname ant silpnos ugnies nuolat maišydami kol užvirs. Paverdame apie 2 min, nukeliame nuo ugnies.

Tokį sirupą šiek tiek atvėsiname ir supilame į dubenį su miltais, išmaišome ir užminkome tešlą. Tešlą paliekame atvėsti. Kai atvės, įmušame kiaušinį ir dar kartą viską išminkome. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kokiai valandai, kad sutvirtėtų. 

Kai tešla išbus šaldytuve reikiamą laiką, jau galima ją kočioti. Pabarstome stalą miltais ir iškočiojame ploną blyną (geriau plonesnį nei 5mm). Išspaudžiame formeles, sausainius atsargiai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 12-15min. Kadangi sausainiai ploni, kyla grėsmė jiems labai greitai sudegti, todėl nepaliekame sausainių be priežiūros. Iškepusius paliekame atvėsti skardoje. Galima ir glajų dar pasigaminti. Vienas paprastesnių - iškepusius ir atvėsusius sausainius aplieti ištirpintu baltu šokoladu. Kaip ir viskas, skanaus!

Posted by Sandra at 14:01
Email This BlogThis! Share to X Share to Facebook
Labels: dovanos iš virtuvės, Kalėdų receptai, saldūs kepiniai, sausainiai

4 comments:

  1. Indrė said...

    December 14, 2011 at 3:48 PM

    Ir aš norėčiau tokių švenčių. Kad būtų be skubėjimo, lėkimo, kaip seniau :)
    Meduoliai gražuoliukai. Nors aš turbūt tą kiaušinį įmaišyčiau dar pradžioje kartu su sirupu ar medum :)

  2. Sandra said...

    December 14, 2011 at 3:59 PM

    Na galima ir pradžioje, tik svarbu, kad nebūtų karštas sirupas, nes kiaušinis iškris gabaliukais :) O man Kalėdos tikros tik tokios, todėl visus darbus stengiuosi susitvarkyti iki švenčių (arba atidėti vėlesniam laikui), nes taip reikia :)

  3. Anonymous said...

    December 19, 2011 at 1:42 AM

    skaniai ir gražiai atrodo;)

  4. Sandra said...

    December 19, 2011 at 1:16 PM

    Dėkui, jie tikrai labai gardūs :)

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Virtuvės archyvas

  • ▼  2011 (46)
    • ►  January (1)
    • ►  February (4)
    • ►  March (3)
    • ►  April (5)
    • ►  May (3)
    • ►  August (5)
    • ►  September (5)
    • ►  October (5)
    • ►  November (6)
    • ▼  December (9)
      • Kalėdų receptai: meduolinis pyragas obuolių viršum
      • Kalėdų receptai: karštas šokoladas
      • Su porais ir šonine kepta vištienos krūtinėlė
      • Kalėdų receptai: dovanoti skirtas aliejus su pries...
      • Kalėdų receptai: meduoliniai sausainiai
      • Citrinų pyragas su aguonomis
      • Kalėdų receptai: paskutinės minutės dovanos
      • Belaukiant. . .
      • Slyvų ir kakavos uogienė ir dar šis bei tas
  • ►  2012 (56)
    • ►  January (7)
    • ►  February (2)
    • ►  March (5)
    • ►  April (8)
    • ►  May (3)
    • ►  June (5)
    • ►  July (4)
    • ►  August (6)
    • ►  September (5)
    • ►  October (4)
    • ►  November (3)
    • ►  December (4)
  • ►  2013 (42)
    • ►  January (5)
    • ►  February (6)
    • ►  March (4)
    • ►  April (3)
    • ►  May (4)
    • ►  June (5)
    • ►  July (5)
    • ►  August (3)
    • ►  September (2)
    • ►  October (1)
    • ►  December (4)
  • ►  2014 (4)
    • ►  February (1)
    • ►  March (1)
    • ►  June (1)
    • ►  July (1)

Žymos

  • Kalėdų receptai (11)
  • Rytų virtuvė (2)
  • antri patiekalai (22)
  • atsargos žiemai (9)
  • bandelės (1)
  • be mėsos (32)
  • biscotti (2)
  • blynai (6)
  • daržovių patiekalai (5)
  • desertai (5)
  • dovanos iš virtuvės (36)
  • duonelė (6)
  • džemas (11)
  • gėrimai (6)
  • keksai (1)
  • keksiukai (6)
  • ledai (1)
  • makaronų patiekalai (6)
  • midijos (1)
  • mėsos patiekalai (6)
  • padažas (4)
  • pagaminta namie (4)
  • paukštienos patiekalai (14)
  • pusryčiams (16)
  • pyragai (21)
  • saldūs kepiniai (49)
  • salotos (3)
  • sausainiai (11)
  • savaitgalio pietūs (5)
  • sriubos (7)
  • tortas (1)
  • užkandžiai (13)

Prie puodelio kavos

  • keliautojo užrašai (8)
  • paplepėjimai (3)
  • renginiai (9)
  • skanios vietos (5)

Skaitytojai

Mano mėgstamiausi

  • 52 skanios savaitės
  • Citrinos Žievelė
  • Gyvenimas Yra Smulkmenos
  • Gėrimų ir Patiekalų Magija
  • Mindaugas Bon Appetit!
  • Monkey Dinner
  • Saulėta Virtuvė
  • Savaitgalio Rendez - Vous
  • Sezoninė Virtuvė
  • Tasty Art
  • Žaidimų Aikštelė
  • Žiupsnelis Druskos

Už jūrų marių...

  • 101 Cookbooks
  • Bakers Royale
  • BBC Good Food
  • Call Me Cupcake
  • Cook Your Dream
  • David Lebovitz
  • Farmette
  • Forty - sixth at Grace
  • Green Figs and Ham
  • Honey & Jam
  • Island Menu
  • Joy the Baker
  • Like a Strawberry Milk
  • London Bakes
  • Love and Lemons
  • Orangette
  • Roost. A Simple Life
  • Smitten Kitchen
  • Sophisticated Gourmet
  • Sprouted Kitchen
  • Sunday Suppers
  • Sweet Amandine
  • The Wednesday Chef
  • V. K. Rees Photography
  • What Katie Ate

Įkvėpimui

  • Age Old Tree
  • Aš pasakų herojus
  • Kokonas
  • La Confiture de Framboises
  • Lina Aidukaitė Photography
  • Šarūnė Zurba Photo
Follow Me on Pinterest
Prisijunk ir tu!
Kviečiame dalyvauti!
Powered by Blogger.

© Little World - Designed by Theme.fm, Google blogs templates by Blog and Web.