Uogienes virdavau su močiute. Prisimenu, kaip tempdavau pilnus krepšius uogų iš sodo, mažais pirštukais bandydavau atskirti serbentus nuo šakelių, nuskabyti braškių kotelius ar išlupinėti vyšnių kauliukus. Paskui, kai sunkus darbas jau būdavo baigtas, su nekantrumu laukdavau, kol tie mažo vaiko akimis nesuvokiami uogų kiekiai atsidurs tam reikalui tik ir naudojamame katile. O tada didžiuliu mediniu nenusakomos spalvos šaukštu apsiginklavusi močiutė rūpestingai prižiūrėdavo burbuliujantį to katilo turinį, kad viskas vyktų kaip reikiant. Po kelių valandų, visas tas turinys klusniai suguldavo stiklainiuose, būdavo gabenamas į rūsį ir tvarkingai surikiuojamas lentynoje.
Ir paskui, atėjus žiemai, aš žinodavau, kad jei pasisakysiu močiutei pusryčiams norinti blynų, mes apsimaukšlinsime puskailes liemenes ir leisimės rūsin rinktis uogienės. Nors, tiesą sakant, kitokių uogienių, išskyrus braškių, aš nelabai ir valgydavau, mat vis rasdavau prie ko prikibti: aviečių uogienė su tais visai grūdeliais man tiesiog atrodė keistai, serbentų pernelyg rūgšti, o va braškių... Braškių buvo kaip tik. Ir nepripažindavau jokių braškių uogienės variacijų: močiutės bandymai įsiūlyti bent paragauti braškių ir agrastų kombinacijų baigdavosi mano griežtu "ne". Tiesą sakant, net ir dabar nelabai man tokios variacijos. Braškių uogienė turi būti tiesiog braškių. Bet šį kartą nusižengiau įsitikinimams ir išviriau braškių uogienę su mėtomis ir bazilikais, mat labai jau sudomino receptas. Ir žinote, visai nebloga variacija :)
Braškių uogienei su mėtomis ir bazilikais reikės:
pagaminta pagal "Virtuvė Nuo... Iki..." nr.6 (25)
1kg braškių
500g uogienių cukraus
apie 20 šviežių mėtų lapelių
apie 25-30 šviežių bazilikų lapelių
Gaminame:
Braškes nuplauname, nuskabome kotelius ir supjaustome išilgai perpus, beriame į puodą ir užpilame cukrumi. Palaukiame, kol pradės skirtis sultys, tuomet puodą užverdame ir pakaitiname apie 10min vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas. Po 10min suberiame mėtų ir bazilikų lapelius, puodą nukeliame nuo ugnies ir paliekame pastovėti apie 5-10min. Tuomet uogiene supilstome į sterilius indelius ir sandariai uždarome.
Anonymous said...
August 25, 2011 at 8:46 PM
Dabar ir as atsiminiau mociutes uogienes :). Labai skaniai atrodo, gal nori ir mums koki stiklainiuka atsiust? ;D
Sandra said...
August 25, 2011 at 9:08 PM
Kad jei siųsiu, tai gali tik uogienė nueiti, be stiklainiuko, o tai jau negerai būtų :)
Anonymous said...
August 31, 2011 at 2:02 AM
nelabai nelabai... man knygos dar neradai?
Sandra said...
August 31, 2011 at 10:54 AM
radau, greitu laiku išsiųsiu :)
Anonymous said...
August 31, 2011 at 11:40 AM
aaaciu :)