Žiūriu šiemet turėsim Kalėdas be sniego. Stengiuosi ramiai kvėpuoti, bet neslėpsiu, jog kiekvieną ryt lipdama iš lovos ir eidama prie lango tikiuosi išvysti baltas sniego pusnis. O jų kaip nėr, taip nėr. Ta šiluma, žinoma, irgi kaulų nelaužo, bet aš labiau tradicinių Kalėdų šalininkė. Su baltom pusnim, kalakutu, kvepiančia žalia egle, leputėmis ir meduoliais. Kadangi pirmasis dalykas ne mano valioje, savaitgalį užsidariau virtuvėje ir kepiau meduolius. Tiek tai galiu.
Receptas toks pat, kaip ir praeitais metais. Ir metais prieš tai. Nes šitie yra nepakeičiami ir nekiečiami. Tiesa, kepimo temperatūrą sumažinau iki 170 laipsnių. Kad ir ką rodytų mano orkaitė, pasimatavus temperatūrą jos viduje paaiškėjo, kad skirtumas tarp to, ką rodo, ir kaip yra, gana nemažas. Bandant kepti užkūrus iki 180 laipsnių, sausainiai gana greitai apskrunda. Nors, praeitais metais, kuo puikiausiai ir su tuo 180 laipsnių pavyko. Taip kad, nepalikit meduolių be priežiūros kad ir kokioje temperatūroje kepsite.
Žiūrėdama į šalia savęs esančias tvarkingai supakuotas dėžutes, drąsiai galiu pasakyti visiems, kas susirūpinę manęs klausė, kad meduoliai šiemet bus.
Linksmų švenčių, mielieji!
Meduoliai
Reikės:
125g sviesto
Gaminame:
Tokį sirupą šiek tiek atvėsiname ir supilame į dubenį su miltais, išmaišome, mušame kiaušinį ir užminkome tešlą. Tešlą paliekame atvėsti. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kokiai valandai, kad sutvirtėtų.
Kai tešla išbus šaldytuve reikiamą laiką, jau galima ją kočioti. Pabarstome stalą miltais ir iškočiojame ploną blyną (geriau 3-4mm storio). Išspaudžiame formeles, sausainius atsargiai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 10-12 min.
Pagaminta pagal "Metai Beatos virtuvėje" p.28 // Laisvos Valandos 2010
Receptas toks pat, kaip ir praeitais metais. Ir metais prieš tai. Nes šitie yra nepakeičiami ir nekiečiami. Tiesa, kepimo temperatūrą sumažinau iki 170 laipsnių. Kad ir ką rodytų mano orkaitė, pasimatavus temperatūrą jos viduje paaiškėjo, kad skirtumas tarp to, ką rodo, ir kaip yra, gana nemažas. Bandant kepti užkūrus iki 180 laipsnių, sausainiai gana greitai apskrunda. Nors, praeitais metais, kuo puikiausiai ir su tuo 180 laipsnių pavyko. Taip kad, nepalikit meduolių be priežiūros kad ir kokioje temperatūroje kepsite.
Žiūrėdama į šalia savęs esančias tvarkingai supakuotas dėžutes, drąsiai galiu pasakyti visiems, kas susirūpinę manęs klausė, kad meduoliai šiemet bus.
Linksmų švenčių, mielieji!
Meduoliai
Reikės:
125g sviesto
100g dirbtinio medaus arba auksinio sirupo
150g cukraus
3-4 stiklinių miltų
5 šaukštų pieno
1 kiaušinio
po 1 arbatinį šaukštelį cinamono, malto muskato riešuto, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero
Gaminame:
Cukrų, sviestą, medų ir pieną sudedame į puodą, suberiame visus
prieskonius ir kaitiname ant silpnos ugnies nuolat maišydami kol užvirs.
Paverdame apie 2 min, nukeliame nuo ugnies.
Tokį sirupą šiek tiek atvėsiname ir supilame į dubenį su miltais, išmaišome, mušame kiaušinį ir užminkome tešlą. Tešlą paliekame atvėsti. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kokiai valandai, kad sutvirtėtų.
Kai tešla išbus šaldytuve reikiamą laiką, jau galima ją kočioti. Pabarstome stalą miltais ir iškočiojame ploną blyną (geriau 3-4mm storio). Išspaudžiame formeles, sausainius atsargiai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 10-12 min.
Kadangi sausainiai ploni, kyla grėsmė jiems labai greitai
sudegti, todėl nepaliekame sausainių be priežiūros. Iškepusius paliekame
atvėsti skardoje. Galima ir glajų dar pasigaminti. Vienas paprastesnių -
iškepusius ir atvėsusius sausainius aplieti ištirpintu baltu šokoladu.
Kaip ir viskas, skanaus!
Pagaminta pagal "Metai Beatos virtuvėje" p.28 // Laisvos Valandos 2010
Miglė said...
December 17, 2013 at 11:03 PM
To paties tikiuos kasryt prabudus, pirmas žvilgsnis - pro langą :) Šviesių švenčių, Sandra!
Sandra said...
December 18, 2013 at 4:21 PM
Migle, aš vis neprarandu vilties pusnių sulaukti :) ir ačiū už sveikinimus :)
Meduoliai said...
May 8, 2020 at 3:01 AM
Ar didelis nusikaltimas būtų iššsikepti ne kalėdoms? :P