Tai ką, ėmiau ir apsireiškiau. Švenčių proga. Šypt.
Darbas pasiglemžė visą mano laiką ir norą gaminti. Po bemiegės nakties grįžus namo tikrai ne apie sausainius ar sriubų žiemines variacijas norisi (sekasi) galvoti. Ir vis dėlto, orams atšalus ir pasirodžius pirmajam sniegui norisi sugrįžti prie puodų. Norisi sugrįžti čia. Nors toks apniukęs laikas nuotraukoms, žinoma, tikrai nepadeda, o dar kai fotoaprarato rankose kelis mėnesius nelaikiau... Tiesą sakant, jaučiuosi taip, tarsi pirmąjį šio tinklaraščio įrašą rašydama - truputis jaudulio, truputis nerišlumo ir daug padrikų minčių.
Prieš kelias dienas, norėdama iškepti ką nors jaukaus, varčiau pamirštas knygas ir aptikau receptą, kurį buvau dar vasarą pasižymėjus. Tik šiek tiek pakoregavau produktų kiekius, mat knyga siūlė pilti perpus daugiau kavos ir šviesaus molasių sirupo. Kadangi tokio mūsuose man matyti neteko, nenaudojau molasių, ir groti pagrindiniu smuiku palikau imbierą. Iškepusiuose pyragėliuose jis švelniai juntamas, kartu su kitais žiemiškai prieskoniais. Kepiau mažose silikoninėse formelėse, tačiau knyga rašo, kad galima ir vieną didelį pyragą kepti.
Imbieriniai pyragėliai
Reikės:
500ml miltų
150g džiovintų spanguolių ar vyšnių, smulkiai sukapotų
120g cukruotų imbiero gabalėlių, smulkiai sukapotų
1 šaukšto šviežio tarkuoto imbiero
150ml stiprios kavos
120g kambario temperatūros sviesto
3 kiaušinių
1 šaukšto Dižono garstyčių
120g tamsaus rudojo cukraus
po 1 arbatinį šaukštelį malto cinamono, maltų gvazdikėlių, kardamono ir imbiero
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
Gaminame:
Į dubenį suberiame džiovintas uogas, imbiero gabalėlius, dedam garstyčių, užpilame kava ir paliekame pastovėti.
Kitame dubenyje išplakame sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušame ir gerai išplakame kiaušinius. Įmaišome šviežią imbierą ir priskonius (cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius, imbierą).
Džiovintus vaisius, mirkusius kavoje, nukošiame ir įmaišome į tešlą. Per du kartus supilame ir išmaišome likusią kavą. Galiausiai į tešlą per tris kartus įmaišome miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla turi būti kekso tešlos tirštumo.
Tešlą lygiomis dalimis padalijame į keksiukų formeles (priklausomai nuo to, kokias formeles naudosite, jei reikia, nepamirškite įtiesti kepimo popieriaus ar ištepti formelių riebalais ir pabarstyti miltais). Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 35min. Pyragėliai turi gražiai parusti, tuomet trauksime lauk ir tikrinsime vidų - jei įsmeigus medinį pagaliuką jis išlenda sausas - pyragėliai baigti kepti. Ragaujame pravėsusius. Skanaus!
Pagaminta pagal C.Hirsheimer, M.Hamilton "Canal House Cooks Every Day", psl. 262
Prieš kelias dienas, norėdama iškepti ką nors jaukaus, varčiau pamirštas knygas ir aptikau receptą, kurį buvau dar vasarą pasižymėjus. Tik šiek tiek pakoregavau produktų kiekius, mat knyga siūlė pilti perpus daugiau kavos ir šviesaus molasių sirupo. Kadangi tokio mūsuose man matyti neteko, nenaudojau molasių, ir groti pagrindiniu smuiku palikau imbierą. Iškepusiuose pyragėliuose jis švelniai juntamas, kartu su kitais žiemiškai prieskoniais. Kepiau mažose silikoninėse formelėse, tačiau knyga rašo, kad galima ir vieną didelį pyragą kepti.
Imbieriniai pyragėliai
Reikės:
500ml miltų
150g džiovintų spanguolių ar vyšnių, smulkiai sukapotų
120g cukruotų imbiero gabalėlių, smulkiai sukapotų
1 šaukšto šviežio tarkuoto imbiero
150ml stiprios kavos
120g kambario temperatūros sviesto
3 kiaušinių
1 šaukšto Dižono garstyčių
120g tamsaus rudojo cukraus
po 1 arbatinį šaukštelį malto cinamono, maltų gvazdikėlių, kardamono ir imbiero
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
Gaminame:
Į dubenį suberiame džiovintas uogas, imbiero gabalėlius, dedam garstyčių, užpilame kava ir paliekame pastovėti.
Kitame dubenyje išplakame sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušame ir gerai išplakame kiaušinius. Įmaišome šviežią imbierą ir priskonius (cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius, imbierą).
Džiovintus vaisius, mirkusius kavoje, nukošiame ir įmaišome į tešlą. Per du kartus supilame ir išmaišome likusią kavą. Galiausiai į tešlą per tris kartus įmaišome miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla turi būti kekso tešlos tirštumo.
Tešlą lygiomis dalimis padalijame į keksiukų formeles (priklausomai nuo to, kokias formeles naudosite, jei reikia, nepamirškite įtiesti kepimo popieriaus ar ištepti formelių riebalais ir pabarstyti miltais). Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 35min. Pyragėliai turi gražiai parusti, tuomet trauksime lauk ir tikrinsime vidų - jei įsmeigus medinį pagaliuką jis išlenda sausas - pyragėliai baigti kepti. Ragaujame pravėsusius. Skanaus!
Pagaminta pagal C.Hirsheimer, M.Hamilton "Canal House Cooks Every Day", psl. 262
0 comments: