Šokalado pyragėlių su išplaukiančiu vidum receptas. Pakartosiu dar kartą - tų pyragėlių, kur sulyg pirmuogu kąsniu, vos pragnybus šakute, vidus gražiai, lyg šokoladinė lava, pasileidžia ant lėkštės. Apie va šituos pyragėlius kalbėsim.
Nežinau, kaip jūs, bet aš tokius norėjau jau seniai iškepti. Net visą knygą dėl šio recepto nusipirkau. Na gerai, dėl šio ir dar kelių kitų, bet tai tik įrodo mano ketinimų rimtumą. Kaip ir sakė knygos autorė, žmogus, kuriam patieksite šiuos pyragėlius, laikys jus kulinarijos guru. Jei tik jis mėgsta šokoladą, žinoma. Net jei svečių nesužavėsite, kas sunkiai tikėtina, vis tiek jausitės nuostabiai. Taktika išbandyta. Nes jūs privertėte šokoladą plaukti.
Ne, čia nėra įdaro kurį reikia pilti į pyragėlio vidų. Visų svarbiausia yra kepimo laikas. Na ir jūsų orkaitė, žinoma. Jei norit skysto vidaus, kepkite 7 min. Žodis maždaug čia nevartotinas. Lygiai 7 min. O jei norite, kad vidus būtų tik drėgnas - 8 min.
Dabar apie kepimo formeles. Pyragėlius geriausia kepti folijos formelėse. Va tokiose jei šitos jums pasiekiamos. Reikėtų vieną į kitą sudėti 5-6 tokias formesles, kad gautume stabiliai stovinčią talpą. Knygos autorė minėjo, kad popierinės keksiukų formelės netinka, nes šokoladas prie jų prilimpa. Kadangi tokių specialių folijos krepšelių pirkti kol kas neradau, darau taip - imu keksiukų kepimo skardą ir į kišenes įtiesiu nedidelius folijos lakštus. Pyragėliai būna kiek mažesni ir galbūt ne tokie gražūs, bet it does the job.
Išplaukiantys šokolado pyragėliai
Reikės:
120g sviesto
140g juodojo šokolado ne mažiau 70 proc. kakavos
2 kiaušinių
2 kiaušinių trynių
60ml cukraus
1 šaukšto miltų
Gaminame:
Orkaitę įkaitiname iki 230 laipsnių. Kepimo skardą įstatome orkaitės viduryje.
Šokoladą ir sviestą sulaužome gabaliukais ir ištirpiname kartu karšto vandens vonelėje. Kiaušinius ir cukrų išsukame kartu iki purios masės, supilame juos į ištirpusio šokado masę ir išmaišome. Beriame miltus, dar kartą išmaišome.
Į keksiukų kepimo skardą įtiesiame nedidelius folijos lakštus (popierinės formelės netinka, prie jų šokoladas prilimpa), folijos įklotus darome tokius, kad būtų 1cm aukštesni už keksiuko formelę, ir supilame į juos tešlą. Tešlos pilame tik sulig metaline formelės briauna, ne iki folijos įtiesalo viršaus. Tuomet skardą šauname į orkaitę.
Kepame 7 minutes, jei norim, kad šokolas pyragėlių viduje būtų skystas. Kepam 8 min, jei norim, kad pyragėlių vidus būtų tik drėgnas. Traukiam lauk, atsargiai iškeliame pyragėlius su folijos formelėmis, švelniai jas nuimame ir skanaujame.
p.s. iš tokio produktų kiekio man išėjo 7 pyragėliai.
Pagaminta pagal E. Bard "Pietūs Paryžiuje" psl. 33-34 // Alma Littera, Vilnius 2013
Išplaukiantys šokolado pyragėliai
Reikės:
120g sviesto
140g juodojo šokolado ne mažiau 70 proc. kakavos
2 kiaušinių
2 kiaušinių trynių
60ml cukraus
1 šaukšto miltų
Gaminame:
Orkaitę įkaitiname iki 230 laipsnių. Kepimo skardą įstatome orkaitės viduryje.
Šokoladą ir sviestą sulaužome gabaliukais ir ištirpiname kartu karšto vandens vonelėje. Kiaušinius ir cukrų išsukame kartu iki purios masės, supilame juos į ištirpusio šokado masę ir išmaišome. Beriame miltus, dar kartą išmaišome.
Į keksiukų kepimo skardą įtiesiame nedidelius folijos lakštus (popierinės formelės netinka, prie jų šokoladas prilimpa), folijos įklotus darome tokius, kad būtų 1cm aukštesni už keksiuko formelę, ir supilame į juos tešlą. Tešlos pilame tik sulig metaline formelės briauna, ne iki folijos įtiesalo viršaus. Tuomet skardą šauname į orkaitę.
Kepame 7 minutes, jei norim, kad šokolas pyragėlių viduje būtų skystas. Kepam 8 min, jei norim, kad pyragėlių vidus būtų tik drėgnas. Traukiam lauk, atsargiai iškeliame pyragėlius su folijos formelėmis, švelniai jas nuimame ir skanaujame.
p.s. iš tokio produktų kiekio man išėjo 7 pyragėliai.
Pagaminta pagal E. Bard "Pietūs Paryžiuje" psl. 33-34 // Alma Littera, Vilnius 2013
Viktorija said...
October 6, 2013 at 9:58 PM
O ne, pasirodo man reikia dar vienos knygos... :)
Vilma said...
October 7, 2013 at 9:29 AM
Taip taip, jie yta ir mano sąraše, ir jau seniai :)
Vilma said...
October 7, 2013 at 11:48 AM
Dievinu šiuos pyragaičius, o kepu paprasčiausiuose moliniuose kavos puodeliuose - gaunasi puikiai!
Sandra said...
October 7, 2013 at 12:02 PM
Viktorija, ta knyga man labai patinka. Tiek dėl istorijų, tiek dėl prancūziškų receptų :)
Vilma, reik kepti, jie žiauriai geri yra :)
Vilma, apie molinius puodelius nepegalvojau, puiki mintis!
Brigita said...
October 9, 2013 at 10:53 AM
Oo, atsimenu kaip kadaise viena bendradarbe vis prasydavo tokiu pyrageliu iskepti. Sokoladiniai ir dar viduje sokoladas, tikra energijos bomba :) O as taip niekad ir neragavau! Jau vien is smalsumo reiktu :) P.S. Labai grazi lekstute!
Maisto Diletantė said...
November 11, 2013 at 4:10 PM
O jetau, kaip skanu, tikrai suvalgyčiau kokius tris. O atvėsę jau jie ne kas?
Kiaunė said...
December 6, 2013 at 4:47 PM
O man knyga nepatiko. Bet pragėliai tikrai geruliai:)
Folgos indelių yra pirkti Sangaidoj, bet man tokie pyragėliai puikiai iškepa silikoninėse ar paprastose sviestu išteptose keksiukų formose be jokių įtiesimų:)
Sandra said...
December 8, 2013 at 9:41 PM
Brigita, nuodėmė neragauti :) o lėkštutė jau senokai pirkta sendaikčių turguje :)
Maisto diletante, atvėsę irgi skanūs, tik šokoladas sustingsta ir pravėrus pyragėlį neišbėga, tai to viso stebuklingo wow nebelieka :)
Kiaune, sutinku, kad yra geresnių knygų, man šioje keli receptai patiko ir tiek :) o foliją tiesiau tam, kad galėčiau iškelti, nes pabijojau, kad neišprašysiu tų pyragėlių lauk nesugadinusi. Bet jei jau sakai, kad gerai ir be folijos iškepa, reiks pabandyti :)