skip to main | skip to sidebar
  • Virtuvėje
  • Receptų archyvas
  • Biblioteka
  • Apie
  • Flickr
  • Kontaktai
Little World

Meduoliai. Beveik ramiai.

Tuesday, December 17, 2013
DSC_3230p DSC_3244p
Žiūriu šiemet turėsim Kalėdas be sniego. Stengiuosi ramiai kvėpuoti, bet neslėpsiu, jog kiekvieną ryt lipdama iš lovos ir eidama prie lango tikiuosi išvysti baltas sniego pusnis. O jų kaip nėr, taip nėr. Ta šiluma, žinoma, irgi kaulų nelaužo, bet aš labiau tradicinių Kalėdų šalininkė. Su baltom pusnim, kalakutu, kvepiančia žalia egle, leputėmis ir meduoliais. Kadangi pirmasis dalykas ne mano valioje, savaitgalį užsidariau virtuvėje ir kepiau meduolius. Tiek tai galiu.

Receptas toks pat, kaip ir praeitais metais. Ir metais prieš tai. Nes šitie yra nepakeičiami ir nekiečiami. Tiesa, kepimo temperatūrą sumažinau iki 170 laipsnių. Kad ir ką rodytų mano orkaitė, pasimatavus temperatūrą jos viduje paaiškėjo, kad skirtumas tarp to, ką rodo, ir kaip yra, gana nemažas. Bandant kepti užkūrus iki 180 laipsnių, sausainiai gana greitai apskrunda. Nors, praeitais metais, kuo puikiausiai ir su tuo 180 laipsnių pavyko. Taip kad, nepalikit meduolių be priežiūros kad ir kokioje temperatūroje kepsite.

Žiūrėdama į šalia savęs esančias tvarkingai supakuotas dėžutes, drąsiai galiu pasakyti visiems, kas susirūpinę manęs klausė, kad meduoliai šiemet bus.

Linksmų švenčių, mielieji!

DSC_3220ppm DSC_3207p Meduoliai

Reikės:

125g sviesto

100g dirbtinio medaus arba auksinio sirupo

150g cukraus

3-4 stiklinių miltų

5 šaukštų pieno 

1 kiaušinio

po 1 arbatinį šaukštelį cinamono, malto muskato riešuto, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero

Gaminame:
Cukrų, sviestą, medų ir pieną sudedame į puodą, suberiame visus prieskonius ir kaitiname ant silpnos ugnies nuolat maišydami kol užvirs. Paverdame apie 2 min, nukeliame nuo ugnies.

Tokį sirupą šiek tiek atvėsiname ir supilame į dubenį su miltais, išmaišome, mušame kiaušinį ir užminkome tešlą. Tešlą paliekame atvėsti. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kokiai valandai, kad sutvirtėtų. 

Kai tešla išbus šaldytuve reikiamą laiką, jau galima ją kočioti. Pabarstome stalą miltais ir iškočiojame ploną blyną (geriau 3-4mm storio). Išspaudžiame formeles, sausainius atsargiai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 10-12 min. 

Kadangi sausainiai ploni, kyla grėsmė jiems labai greitai sudegti, todėl nepaliekame sausainių be priežiūros. Iškepusius paliekame atvėsti skardoje. Galima ir glajų dar pasigaminti. Vienas paprastesnių - iškepusius ir atvėsusius sausainius aplieti ištirpintu baltu šokoladu. Kaip ir viskas, skanaus!

Pagaminta pagal "Metai Beatos virtuvėje" p.28 // Laisvos Valandos 2010

DSC_3225p DSC_3247p DSC_3230p
Posted by Sandra at 21:59
Email This BlogThis! Share to X Share to Facebook
Labels: Kalėdų receptai, saldūs kepiniai, sausainiai

3 comments:

  1. Miglė said...

    December 17, 2013 at 11:03 PM

    To paties tikiuos kasryt prabudus, pirmas žvilgsnis - pro langą :) Šviesių švenčių, Sandra!

  2. Sandra said...

    December 18, 2013 at 4:21 PM

    Migle, aš vis neprarandu vilties pusnių sulaukti :) ir ačiū už sveikinimus :)

  3. Meduoliai said...

    May 8, 2020 at 3:01 AM

    Ar didelis nusikaltimas būtų iššsikepti ne kalėdoms? :P

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Virtuvės archyvas

  • ►  2011 (46)
    • ►  January (1)
    • ►  February (4)
    • ►  March (3)
    • ►  April (5)
    • ►  May (3)
    • ►  August (5)
    • ►  September (5)
    • ►  October (5)
    • ►  November (6)
    • ►  December (9)
  • ►  2012 (56)
    • ►  January (7)
    • ►  February (2)
    • ►  March (5)
    • ►  April (8)
    • ►  May (3)
    • ►  June (5)
    • ►  July (4)
    • ►  August (6)
    • ►  September (5)
    • ►  October (4)
    • ►  November (3)
    • ►  December (4)
  • ▼  2013 (42)
    • ►  January (5)
    • ►  February (6)
    • ►  March (4)
    • ►  April (3)
    • ►  May (4)
    • ►  June (5)
    • ►  July (5)
    • ►  August (3)
    • ►  September (2)
    • ►  October (1)
    • ▼  December (4)
      • Imbieriniai pyragėliai
      • Maisto ir dizaino laboratorija: šokoladas
      • Meduoliai. Beveik ramiai.
      • Šokoladinis sūrio pyragas su kava ir lazdyno riešu...
  • ►  2014 (4)
    • ►  February (1)
    • ►  March (1)
    • ►  June (1)
    • ►  July (1)

Žymos

  • Kalėdų receptai (11)
  • Rytų virtuvė (2)
  • antri patiekalai (22)
  • atsargos žiemai (9)
  • bandelės (1)
  • be mėsos (32)
  • biscotti (2)
  • blynai (6)
  • daržovių patiekalai (5)
  • desertai (5)
  • dovanos iš virtuvės (36)
  • duonelė (6)
  • džemas (11)
  • gėrimai (6)
  • keksai (1)
  • keksiukai (6)
  • ledai (1)
  • makaronų patiekalai (6)
  • midijos (1)
  • mėsos patiekalai (6)
  • padažas (4)
  • pagaminta namie (4)
  • paukštienos patiekalai (14)
  • pusryčiams (16)
  • pyragai (21)
  • saldūs kepiniai (49)
  • salotos (3)
  • sausainiai (11)
  • savaitgalio pietūs (5)
  • sriubos (7)
  • tortas (1)
  • užkandžiai (13)

Prie puodelio kavos

  • keliautojo užrašai (8)
  • paplepėjimai (3)
  • renginiai (9)
  • skanios vietos (5)

Skaitytojai

Mano mėgstamiausi

  • 52 skanios savaitės
  • Citrinos Žievelė
  • Gyvenimas Yra Smulkmenos
  • Gėrimų ir Patiekalų Magija
  • Mindaugas Bon Appetit!
  • Monkey Dinner
  • Saulėta Virtuvė
  • Savaitgalio Rendez - Vous
  • Sezoninė Virtuvė
  • Tasty Art
  • Žaidimų Aikštelė
  • Žiupsnelis Druskos

Už jūrų marių...

  • 101 Cookbooks
  • Bakers Royale
  • BBC Good Food
  • Call Me Cupcake
  • Cook Your Dream
  • David Lebovitz
  • Farmette
  • Forty - sixth at Grace
  • Green Figs and Ham
  • Honey & Jam
  • Island Menu
  • Joy the Baker
  • Like a Strawberry Milk
  • London Bakes
  • Love and Lemons
  • Orangette
  • Roost. A Simple Life
  • Smitten Kitchen
  • Sophisticated Gourmet
  • Sprouted Kitchen
  • Sunday Suppers
  • Sweet Amandine
  • The Wednesday Chef
  • V. K. Rees Photography
  • What Katie Ate

Įkvėpimui

  • Age Old Tree
  • Aš pasakų herojus
  • Kokonas
  • La Confiture de Framboises
  • Lina Aidukaitė Photography
  • Šarūnė Zurba Photo
Follow Me on Pinterest
Prisijunk ir tu!
Kviečiame dalyvauti!
Powered by Blogger.

© Little World - Designed by Theme.fm, Google blogs templates by Blog and Web.