Dar rugpjūčio pradžioje maisto tinklaraštininkai rinkose Kaune, kur mus sukvietė stipriųjų gėrimų gamintojas "Stumbras". Pirmą kartą lankiausi šioje gamykloje ir šalia jos įrengtame muziejuse, todėl susidomėjusi dairiausi ir dėjausi galvon, ką apie šią įmonę pasakoja renginio organizatoriai.
Gamyklos patalpose yra įrengta ekspozicija, kurioje eksponuojamos senos, nespalvotos nuotraukos, gėrimų buteliai ir senosios gėrimų etiketės. Kai kurios jų iš ties skambėjo smagiai. Net nežinojau, kad anksčiau buvo gaminami tokie gėrimai, kaip "Kadugių trauktinė" ar "Jonžolinė".
Iš pradžių renginio organizatoriai papasakojo apie "Stumbro" istoriją. Įmonė buvo įkurta 1906 metais. Anuomet degtinės gamyba buvo monopolizuota ir gaminti bei prekiaui degtine galėjo tik valstybinės gamyklos. "Stumbras" buvo viena jų. Įdomu tai, jog anuomet degtinė buvo matuojama ne buteliais, bet kibirais. Net ir Kaune buvo galima įsigyti degtinės 1/4 ar 1/200 kibiro tūrio.
Vėliau apsivilkome baltus chalatus ir leidomės apžiūrinėti gamybinių patalpų. Sužinojome, kad garsiosių "Trejų devynerių" trauktinės pavadinimas turi pagonišką kilmę. Žodis "trejos" atspindi mitologinio pasaulio dalijimą į tris sferas - požemį, žemę ir dangų. Spėjama, kad į trauktinės sudėtį įėjo visi trys šias sferas simbolizuojantys elementai: 9 šaknys (požemis), 9 žolelės ir augalų žievės (žemė) ir 9 lapai, žiedai, vaisiai (dangus). Šiandien tikslus "Trejų devynerių" receptas nėra atskleidžiamas, tačiau į jo sudėtį įeina 27 augalinės sudedamosios dalys. 2007 metais "Trejų devynerių" trauktinė buvo pripažinta kulinarinio paveldo objektu.
Viena gamyklos darbuotojų, p. Aldona, atskleidė stipriųjų gėrimų gamybos užkulisius. Sužinojome, kad degtinės gamybai naudojamas šešis kartus filtruotas vanduo, o susimaišęs su spiritu yra filtruojamas per įvairius nglies, kvarcinio smėlio, sidabro ir net aukso filtrus. Kol antpilas tampa degtine, gėrimas turi praeiti 9 gamybos etapus. Gėrimas yra nuolat, kasdien degustuojamas, ir, kaip juokavo p. Aldona, ne kiekvienas galėtų dirbti tokioje vietoje, kur ryte, vos atėjus į darbą, ragaujama degtinė.
Tuomet sėdome prie stalo ir besiklausydami etnologo pasakojimų apie senovės lietuvių dievus ir skaičiaus devyni svarbą ir reikšmę senovės lietuvių kultūroje, ragavome "Trejų devynerių" degtinę ir trauktinę bei užkandžius. O p. Aldona ėmė mokyti teisingų degtinės degustavimo įgūdžių. Gėrimas vertinamas pagal tris kriterijus - skaidrumą, kvapą ir skonį. Degtinė degustuojama iš skaidraus stiklo nedidelės brendžio taurės, kad išliktų visi aromatai ir skoniai. Degustuojant reikia gerti mažais gurkšneliais, užgeriant 5-7 gurkšniais vandens. Nustebau, kad net toks gėrimas gali būti degustuojamas (nes na visi žinome, kaip ir kokiais kiekiais jis vartojamas tūlo tautiečio namuose), rengiami degustavimo pasaulio čempionatai ir gamintojų parodos.
Tai va taip smagiai pasisėdėjom, pasiklausėm ir pasišnekučiuodami iškeliavom namo. Dėkoju organizatoriams už informatyvų renginį ir parūpintą transportą, maršrutu Vilnius-Kaunas-Vilnius. Jei dar kas vežtų, ir dažniau būtų galima į Kauną pavažinėti. Šypt.
p.s. visos nuotraukos Audriaus Kairio.
Anonymous said...
September 4, 2013 at 6:57 PM
Tikrai įdomu turėjo būti:) Linkėjimai. L.