skip to main | skip to sidebar
  • Virtuvėje
  • Receptų archyvas
  • Biblioteka
  • Apie
  • Flickr
  • Kontaktai
Little World

Svečiuose pas "Stumbrą"

Wednesday, September 4, 2013


Dar rugpjūčio pradžioje maisto tinklaraštininkai rinkose Kaune, kur mus sukvietė stipriųjų gėrimų gamintojas "Stumbras". Pirmą kartą lankiausi šioje gamykloje ir šalia jos įrengtame muziejuse, todėl susidomėjusi dairiausi ir dėjausi galvon, ką apie šią įmonę pasakoja renginio organizatoriai. 






Gamyklos patalpose yra įrengta ekspozicija, kurioje eksponuojamos senos, nespalvotos nuotraukos, gėrimų buteliai ir senosios gėrimų etiketės. Kai kurios jų iš ties skambėjo smagiai. Net nežinojau, kad anksčiau buvo gaminami tokie gėrimai, kaip "Kadugių trauktinė" ar "Jonžolinė".

Iš pradžių renginio organizatoriai papasakojo apie "Stumbro" istoriją. Įmonė buvo įkurta 1906 metais. Anuomet degtinės gamyba buvo monopolizuota ir gaminti bei prekiaui degtine galėjo tik valstybinės  gamyklos. "Stumbras" buvo viena jų. Įdomu tai, jog anuomet degtinė buvo matuojama ne buteliais, bet kibirais. Net ir Kaune buvo galima įsigyti degtinės 1/4 ar 1/200 kibiro tūrio.



Stumbro degustacija7n7 Stumbro degustacija3n9

Vėliau apsivilkome baltus chalatus ir leidomės apžiūrinėti gamybinių patalpų. Sužinojome, kad garsiosių "Trejų devynerių" trauktinės pavadinimas turi pagonišką kilmę. Žodis "trejos" atspindi mitologinio pasaulio dalijimą į tris sferas - požemį, žemę ir dangų. Spėjama, kad į trauktinės sudėtį įėjo visi trys šias sferas simbolizuojantys elementai: 9 šaknys (požemis), 9 žolelės ir augalų žievės (žemė) ir 9 lapai, žiedai, vaisiai (dangus). Šiandien tikslus "Trejų devynerių" receptas nėra atskleidžiamas, tačiau į jo sudėtį įeina 27 augalinės sudedamosios dalys. 2007 metais "Trejų devynerių" trauktinė buvo pripažinta kulinarinio paveldo objektu.

Viena gamyklos darbuotojų, p. Aldona, atskleidė stipriųjų gėrimų gamybos užkulisius. Sužinojome, kad degtinės gamybai naudojamas šešis kartus filtruotas vanduo, o susimaišęs su spiritu yra filtruojamas per įvairius nglies, kvarcinio smėlio, sidabro ir net aukso filtrus. Kol antpilas tampa degtine, gėrimas turi praeiti 9 gamybos etapus. Gėrimas yra nuolat, kasdien degustuojamas, ir, kaip juokavo p. Aldona, ne kiekvienas galėtų dirbti tokioje vietoje, kur ryte, vos atėjus į darbą, ragaujama degtinė.

Tuomet sėdome prie stalo ir besiklausydami etnologo pasakojimų apie senovės lietuvių dievus ir skaičiaus devyni svarbą ir reikšmę senovės lietuvių kultūroje, ragavome "Trejų devynerių" degtinę ir trauktinę bei užkandžius. O p. Aldona ėmė mokyti teisingų degtinės degustavimo įgūdžių. Gėrimas vertinamas pagal tris kriterijus - skaidrumą, kvapą ir skonį. Degtinė degustuojama iš skaidraus stiklo nedidelės brendžio taurės, kad išliktų visi aromatai ir skoniai. Degustuojant reikia gerti mažais gurkšneliais, užgeriant 5-7 gurkšniais vandens. Nustebau, kad net toks gėrimas gali būti degustuojamas (nes na visi žinome, kaip ir kokiais kiekiais jis vartojamas tūlo tautiečio namuose), rengiami degustavimo pasaulio čempionatai ir gamintojų parodos.

Tai va taip smagiai pasisėdėjom, pasiklausėm ir pasišnekučiuodami iškeliavom namo. Dėkoju organizatoriams už informatyvų renginį ir parūpintą transportą, maršrutu Vilnius-Kaunas-Vilnius. Jei dar kas vežtų, ir dažniau būtų galima į Kauną pavažinėti. Šypt.

p.s. visos nuotraukos Audriaus Kairio.






Posted by Sandra at 18:15
Email This BlogThis! Share to X Share to Facebook
Labels: renginiai

1 comments:

  1. Anonymous said...

    September 4, 2013 at 6:57 PM

    Tikrai įdomu turėjo būti:) Linkėjimai. L.

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Virtuvės archyvas

  • ►  2011 (46)
    • ►  January (1)
    • ►  February (4)
    • ►  March (3)
    • ►  April (5)
    • ►  May (3)
    • ►  August (5)
    • ►  September (5)
    • ►  October (5)
    • ►  November (6)
    • ►  December (9)
  • ►  2012 (56)
    • ►  January (7)
    • ►  February (2)
    • ►  March (5)
    • ►  April (8)
    • ►  May (3)
    • ►  June (5)
    • ►  July (4)
    • ►  August (6)
    • ►  September (5)
    • ►  October (4)
    • ►  November (3)
    • ►  December (4)
  • ▼  2013 (42)
    • ►  January (5)
    • ►  February (6)
    • ►  March (4)
    • ►  April (3)
    • ►  May (4)
    • ►  June (5)
    • ►  July (5)
    • ►  August (3)
    • ▼  September (2)
      • Svečiuose pas "Stumbrą"
      • Marinuotos vynuogės su cinamonu ir juodaisiais pip...
    • ►  October (1)
    • ►  December (4)
  • ►  2014 (4)
    • ►  February (1)
    • ►  March (1)
    • ►  June (1)
    • ►  July (1)

Žymos

  • Kalėdų receptai (11)
  • Rytų virtuvė (2)
  • antri patiekalai (22)
  • atsargos žiemai (9)
  • bandelės (1)
  • be mėsos (32)
  • biscotti (2)
  • blynai (6)
  • daržovių patiekalai (5)
  • desertai (5)
  • dovanos iš virtuvės (36)
  • duonelė (6)
  • džemas (11)
  • gėrimai (6)
  • keksai (1)
  • keksiukai (6)
  • ledai (1)
  • makaronų patiekalai (6)
  • midijos (1)
  • mėsos patiekalai (6)
  • padažas (4)
  • pagaminta namie (4)
  • paukštienos patiekalai (14)
  • pusryčiams (16)
  • pyragai (21)
  • saldūs kepiniai (49)
  • salotos (3)
  • sausainiai (11)
  • savaitgalio pietūs (5)
  • sriubos (7)
  • tortas (1)
  • užkandžiai (13)

Prie puodelio kavos

  • keliautojo užrašai (8)
  • paplepėjimai (3)
  • renginiai (9)
  • skanios vietos (5)

Skaitytojai

Mano mėgstamiausi

  • 52 skanios savaitės
  • Citrinos Žievelė
  • Gyvenimas Yra Smulkmenos
  • Gėrimų ir Patiekalų Magija
  • Mindaugas Bon Appetit!
  • Monkey Dinner
  • Saulėta Virtuvė
  • Savaitgalio Rendez - Vous
  • Sezoninė Virtuvė
  • Tasty Art
  • Žaidimų Aikštelė
  • Žiupsnelis Druskos

Už jūrų marių...

  • 101 Cookbooks
  • Bakers Royale
  • BBC Good Food
  • Call Me Cupcake
  • Cook Your Dream
  • David Lebovitz
  • Farmette
  • Forty - sixth at Grace
  • Green Figs and Ham
  • Honey & Jam
  • Island Menu
  • Joy the Baker
  • Like a Strawberry Milk
  • London Bakes
  • Love and Lemons
  • Orangette
  • Roost. A Simple Life
  • Smitten Kitchen
  • Sophisticated Gourmet
  • Sprouted Kitchen
  • Sunday Suppers
  • Sweet Amandine
  • The Wednesday Chef
  • V. K. Rees Photography
  • What Katie Ate

Įkvėpimui

  • Age Old Tree
  • Aš pasakų herojus
  • Kokonas
  • La Confiture de Framboises
  • Lina Aidukaitė Photography
  • Šarūnė Zurba Photo
Follow Me on Pinterest
Prisijunk ir tu!
Kviečiame dalyvauti!
Powered by Blogger.

© 2025 Little World - Designed by Theme.fm, Google blogs templates by Blog and Web.