Jei smalsaujat, kam tos rožės, tuojau paaiškinsiu. Reikalas tas, kad švenčiam gimtadienį. Ne, ne mano. Gimtadienis mūsų. O viskas prasidėjo prieš dvejus metus, kai pasiryžę aklam pasimatymui susitikom miesto centre. Tas pirmas pasimatymas truko šešias valandas, bet galima sakyti, kad jis tęsiasi iki šiol...
Šiaip aš tortų nekepu ir niekad nenorėjau kepti. Nes jei reikia rimto ir patikrinto, kreipiamasi į mano senelę, kuri kepa tą vienintelį Napaleoną. Su šituo nelabai kas gali lygiom teisėm rungtis. Jo kepti aš dar nemoku, bet sakiau, kad kokį kartą reiks susirašyt, kaip ji ten viską daro. O iš manęs galima išspausti nebent sūrio pyragą, kuris dažniausiai patenkina susirinkusiųjų norus. Arba dar tą, šokoladinį.
Bet vos pamačiusi prieš kelis mėnesius Monkey Dinner publikuotą Ottolenghi obuolių torto su klevų sirupo kremu receptą nusprendžiau, kad šį ir aš būtinai turiu iškepti. Juo labiau, kad ir progos ilgai ieškoti nereikėjo.
Ar mums patiko? Dar ir kaip! Brangusis vienu prisėdimu suvalgė pusę, o aš galvojau, kad mano numylėtas šokoladinis nuo šiol turi kuo rimčiausią konkurentą. Jeigu visi tokie Ottolenghi receptai, tai aš nesistebiu, kodėl yra dėl jo iš proto einančių.
Obuolių tortas pagal Ottolenghi
Pagrindui:
80 g razinų
4 šaukštų vandens
3 obuolių
100 g sviesto
160 g cukraus
2 kiaušinių
280 g miltų
1,5 arbatinio šaukštelio druskos
0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 arbatinio šaukštelio cinamono
nutarkuotos citrinos žievelės
2 kiaušinio baltymų
Pertepimui:
100 g kambario temperatūros sviesto
100 g rudojo cukraus
85 ml klevų sirupo
200 g kreminio sūrio Philadelphia
Gaminame pagrindą:
Razinas pilame į prikaistuvį, užpilame vandens ir pakaitiname ant silpnos ugnies, kol razinos sugers vandenį. Tuomet nukeliam nuo ugnies ir paliekam atvėsti.
Obuolius nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir supjaustome obuolius 1 cm dydžio kubeliais.
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo, po vieną įmušame ir išmaišome kiaušinius. Sudedame obuolius, razinas, citrinos žievelę ir išmaišom.
Miltus, sodą, kepimo miltelius ir cinamoną sumaišome atskirame dubenyje. Sausus produktus įmaišome į tešlą.
Kiaušinio baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens kepimo formą ir kepame maždaug 1 ar 1,5 valandos 170 laipsnių temperatūroje. Nepamirškite tikrinti pyrago pagaliuku. Įsmeigtas ir ištrauktas iš pyrago jis turi išlįsti sausas. Kai pagrindas iškeps, paliekame jį atvėsti formoje.
Gaminame pertepimą:
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės, pilame klevų sirupą, išsukame. Tuomet įmaišome kreminį sūrį.
Pyrago pagrindą pjauname išilgai pusiau, užtepame pusę pertepimo masės. Ant viršaus dedame likusį pagrindo lakštą ir viršų bei šonus aptepame likusiu glaistu. Galime papuošti kepintomis migdolų plokštelėmis. Skanaus!
p.s. ketvirtą obuolį čia tikrai galima įmaišyti, tik tuomet berkite maždaug pusę miltų ir kitų sausų produktų masės.
Pagaminta pagal Monkey Dinner
Bet vos pamačiusi prieš kelis mėnesius Monkey Dinner publikuotą Ottolenghi obuolių torto su klevų sirupo kremu receptą nusprendžiau, kad šį ir aš būtinai turiu iškepti. Juo labiau, kad ir progos ilgai ieškoti nereikėjo.
Ar mums patiko? Dar ir kaip! Brangusis vienu prisėdimu suvalgė pusę, o aš galvojau, kad mano numylėtas šokoladinis nuo šiol turi kuo rimčiausią konkurentą. Jeigu visi tokie Ottolenghi receptai, tai aš nesistebiu, kodėl yra dėl jo iš proto einančių.
Obuolių tortas pagal Ottolenghi
Pagrindui:
80 g razinų
4 šaukštų vandens
3 obuolių
100 g sviesto
160 g cukraus
2 kiaušinių
280 g miltų
1,5 arbatinio šaukštelio druskos
0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 arbatinio šaukštelio cinamono
nutarkuotos citrinos žievelės
2 kiaušinio baltymų
Pertepimui:
100 g kambario temperatūros sviesto
100 g rudojo cukraus
85 ml klevų sirupo
200 g kreminio sūrio Philadelphia
Gaminame pagrindą:
Razinas pilame į prikaistuvį, užpilame vandens ir pakaitiname ant silpnos ugnies, kol razinos sugers vandenį. Tuomet nukeliam nuo ugnies ir paliekam atvėsti.
Obuolius nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir supjaustome obuolius 1 cm dydžio kubeliais.
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo, po vieną įmušame ir išmaišome kiaušinius. Sudedame obuolius, razinas, citrinos žievelę ir išmaišom.
Miltus, sodą, kepimo miltelius ir cinamoną sumaišome atskirame dubenyje. Sausus produktus įmaišome į tešlą.
Kiaušinio baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens kepimo formą ir kepame maždaug 1 ar 1,5 valandos 170 laipsnių temperatūroje. Nepamirškite tikrinti pyrago pagaliuku. Įsmeigtas ir ištrauktas iš pyrago jis turi išlįsti sausas. Kai pagrindas iškeps, paliekame jį atvėsti formoje.
Gaminame pertepimą:
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės, pilame klevų sirupą, išsukame. Tuomet įmaišome kreminį sūrį.
Pyrago pagrindą pjauname išilgai pusiau, užtepame pusę pertepimo masės. Ant viršaus dedame likusį pagrindo lakštą ir viršų bei šonus aptepame likusiu glaistu. Galime papuošti kepintomis migdolų plokštelėmis. Skanaus!
p.s. ketvirtą obuolį čia tikrai galima įmaišyti, tik tuomet berkite maždaug pusę miltų ir kitų sausų produktų masės.
Pagaminta pagal Monkey Dinner
Indrė said...
June 20, 2013 at 2:31 PM
Žavingai atrodo, net seilės tįsta!
Unknown said...
June 20, 2013 at 5:09 PM
Buvo skanus tortas :)
Aušra said...
June 20, 2013 at 6:02 PM
Happy Anniversary! tortas, itariu, svajone; palauksiu rudens ir as toki kepsiu; butinai;
Sandra said...
June 20, 2013 at 8:04 PM
Indre, Aušra, dėkui! Toks ir vasaros progoms puikiai susivalgo :)
Vilma said...
June 21, 2013 at 10:42 AM
Aš jį irgi išsisaugojusi :) Tavasis atrodo tiesiog nuostabiai!
Sandra said...
June 21, 2013 at 12:17 PM
Ačiū labai, Vilma, rekomenduoju kepti!
Anonymous said...
September 5, 2013 at 6:41 PM
Ar galima klevų sirupą keisti medumi?
Sandra said...
September 9, 2013 at 5:01 PM
Jei mėgstate, turbūt galima. Kadangi medų nelabai valgau, nebandžiau keisti. Pertepimas turėtų pavykti ir su medumi, tik prieš naudojant reikėtų medų šiek tiek pašildyti, kad nebūtų sušokęs į gabalą - bus paprasčiau pertepimą gaminti :)