Šią vasarą, panašu, ramybės nebus. Kai diplomas saugiai guli stalčiuje ir gegužės pabaigos vargai atrodo tolimi, lyg praėjusių metų įvykiai, mane iš vasariško atostogų snaugulio žadina nauji apsėdimai, pavadinimu kraustymasis. Nuotaikų kaita tokia neprognozuojama, kaip vidurvasario liūtys - nuo minčių, kad viskas bus gerai, iki psichozių kur aš dėsiu savo šimtas-vieną kepimo formą, kaip reiks sutilpti į miniatiūrinę virtuvę ir prisijaukinti orkaitę, kurios kepimo temperatūroa tėra tik jai vienai žinoma.
Mano buvęs-esamas kambarys jau skendi nesibaigiančiose daiktų dėžėse ir norint žengti kelis žingsnius reikia apdairiai šokuoti, kad neužliptum ir ko nors nesutraikškytum. O ir vakariniai pokalbiai prie stalo dabar ne apie atostogų planus, o apie sienų spalvas ir grindų dangas. Tai va taip. Visai smagu žinokit.
Mano buvęs-esamas kambarys jau skendi nesibaigiančiose daiktų dėžėse ir norint žengti kelis žingsnius reikia apdairiai šokuoti, kad neužliptum ir ko nors nesutraikškytum. O ir vakariniai pokalbiai prie stalo dabar ne apie atostogų planus, o apie sienų spalvas ir grindų dangas. Tai va taip. Visai smagu žinokit.
Ypač kai galiu vis dar netrukdoma naudoti senosios virtuvės privalumus. Ir kai vakarais atvėsta, stoju prie viryklės ir verdu uogienes, maišau ledus, kepu pyragus.
Ledus pagaminti pati jau seniai norėjau, nuo pat tada, kai Viktorija pasidalino ledų, kurių nereikia maišyti receptu. Išbandžiau du receptus ir nusprendžiau, kad labiau patiko štai šie, su kreminiu sūriu ir daug grietinėlės.
Jei dėl to maišymo, tai šių iš esmės irgi galima nemaišyti. Ir vis dėlto, maišomi ledai tampa glotnesni, lygesni, kremiškesni.
Naminiai braškiniai ledai
Reikės:
450g braškių
250 ml riebaus pieno
375 ml riebios grietinėlės
150 g cukraus
225 g kreminio sūrio (naudojau Philadelphia)
5 kiaušinio trynių
Gaminame:
Pirmiausia pasiruošiame braškes - nuplauname, nuskabome lapelius ir sutriname plaktuvu su pora šaukštų cukraus iki vientisos masės. Arba galima braškes perpjauti per pusę, užberti porą šaukštų cukraus, iškloti ant kepimo skardos ir pakepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje, kol uogos suminkštės. Bandžiau abiem būdais, man labiau patiko pirmasis.
Pieną, cukrų ir dalį grietinėlės (120 ml) pilame į puodą ir užverdame vis pamaišydami, tuomet nukeliam nuo ugnies.
Kiaušinių trynius sudedam į atskirą dubenį ir išplakame kol pabals ir pradės kilti burbulai. Tuomet, trynius nuolat maišydami, pilame po samtį karštos grietinėlės ir pieno masės. Pilame atsargiai, nuolat maišydami ir nedideliais kiekiais, kol supilsime visą masę.
Gautą mišinį pilame atgal į puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol masė sutirštės tiek, kad galėtume kabinti šaukštu. Tai trunka apie 20-25 min. Svarbu masės neužvirti. Jei turite termometrą, galite ledų masės temperatūrą matuoti - ji turi pasiekti 85, bet ne 90 laipsnių.
Kitame dubenyje išmaišome kreminį sūrį su likusia grietinėle kol neliks gumuliukų. Supilame gautą sutirštėjusią masę. Išmaišome. Įmaišome braškių tyrę. Dar išmaišom. Visą masę atvėsiname šaldytuve.
Tie, kas turi ledų gaminimo aparatą, gautą tyrę supila į jį ir toliau vadovaujasi gamintojo instrukcijomis. O tie, kas neturi, tyrę perpila į indą ir deda į šaldiklį. Ledus pamaišome kas 30 min, kol jie visiškai sušals. Prieš patiekdami, ledus palaikome kamberio temperatūroje apie 10 min, tuomet jie šiek tiek suminkštės ir bus lengviau formuoti rutuliukus. Skanaus!
Pagaminta pagal David Lebovitz ledų su duonos trupiniais receptą.
Ledus pagaminti pati jau seniai norėjau, nuo pat tada, kai Viktorija pasidalino ledų, kurių nereikia maišyti receptu. Išbandžiau du receptus ir nusprendžiau, kad labiau patiko štai šie, su kreminiu sūriu ir daug grietinėlės.
Jei dėl to maišymo, tai šių iš esmės irgi galima nemaišyti. Ir vis dėlto, maišomi ledai tampa glotnesni, lygesni, kremiškesni.
Naminiai braškiniai ledai
Reikės:
450g braškių
250 ml riebaus pieno
375 ml riebios grietinėlės
150 g cukraus
225 g kreminio sūrio (naudojau Philadelphia)
5 kiaušinio trynių
Gaminame:
Pirmiausia pasiruošiame braškes - nuplauname, nuskabome lapelius ir sutriname plaktuvu su pora šaukštų cukraus iki vientisos masės. Arba galima braškes perpjauti per pusę, užberti porą šaukštų cukraus, iškloti ant kepimo skardos ir pakepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje, kol uogos suminkštės. Bandžiau abiem būdais, man labiau patiko pirmasis.
Pieną, cukrų ir dalį grietinėlės (120 ml) pilame į puodą ir užverdame vis pamaišydami, tuomet nukeliam nuo ugnies.
Kiaušinių trynius sudedam į atskirą dubenį ir išplakame kol pabals ir pradės kilti burbulai. Tuomet, trynius nuolat maišydami, pilame po samtį karštos grietinėlės ir pieno masės. Pilame atsargiai, nuolat maišydami ir nedideliais kiekiais, kol supilsime visą masę.
Gautą mišinį pilame atgal į puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol masė sutirštės tiek, kad galėtume kabinti šaukštu. Tai trunka apie 20-25 min. Svarbu masės neužvirti. Jei turite termometrą, galite ledų masės temperatūrą matuoti - ji turi pasiekti 85, bet ne 90 laipsnių.
Kitame dubenyje išmaišome kreminį sūrį su likusia grietinėle kol neliks gumuliukų. Supilame gautą sutirštėjusią masę. Išmaišome. Įmaišome braškių tyrę. Dar išmaišom. Visą masę atvėsiname šaldytuve.
Tie, kas turi ledų gaminimo aparatą, gautą tyrę supila į jį ir toliau vadovaujasi gamintojo instrukcijomis. O tie, kas neturi, tyrę perpila į indą ir deda į šaldiklį. Ledus pamaišome kas 30 min, kol jie visiškai sušals. Prieš patiekdami, ledus palaikome kamberio temperatūroje apie 10 min, tuomet jie šiek tiek suminkštės ir bus lengviau formuoti rutuliukus. Skanaus!
Pagaminta pagal David Lebovitz ledų su duonos trupiniais receptą.
Indrė said...
June 30, 2013 at 3:44 PM
Tikras gėris - atrodo pasakiškai skaniai.
Viktorija said...
June 30, 2013 at 9:28 PM
Davido ledų receptai man labai labai patinka. Šią vasarą jau tris išmėginau, bet nei vieno nenufotografavau... Yra dar indelis šokoladinių ledų šaldymo kameroje, gal spėsiu nufotografuoti :)
Sandra said...
July 2, 2013 at 10:12 AM
Indre, šie iš tiesų buvo labai labai skanūs :)
Viktorija, aš tau baltai tos jo knygos pavydžiu, įsivaizduoju, kad nemažai ledų receptų turėtų būti, vien tinklaraštyje daugybė yra :)