Tos priešvelykinės atostogos, nors ir labai laukiamos, kiekvienais metais mane truputį išmuša iš vėžių. Būna, rytais žiūriu į lubas ir stengiuosi įspėti, kokia šiandien diena. Nes keista, kai nežadina įkyriai zvimbiantis žadintuvas. Atostogas praleidau sau ir su savimi. Kino salėse, žiūrint daugybę "Kino pavasario" filmų. "Jiro sapnai apie sušį" tikrai yra stebuklingas. Iš nemaistinių sužavėjo "Pabaisos iš laukinių pietų" ir "Alyvmedis".
Vėl ir vėl ragaujant kavas naujose ar jau pamėgtose vietose. Nusprendžiau, kad man vis dėl to skaniausia Vapiano ir...Rene. Pastarąjį kartą apskritai kava ten buvo įstabaus skonio. Taip ir likaus nustebus - ar nepastebėjau anksčiau, ar ji visuomet ten tokia gera būna.
Vaikščiojau po knygynus. Supratau, kad knygas man patinka labiau rinkti kitiems, o ne sau. Ir nors apie laisvesnes valandėles virtuvėje ir daugybę norimų išbandyti receptų svajojau dar prieš atostogas, nepagaminau beveik nieko, ką planavau. Nes spontaniškos vakarienės kartais būna pačios geriausios, o įkvėpti patiekalui gali ir nugirstas pokalbis.
Vėl ir vėl ragaujant kavas naujose ar jau pamėgtose vietose. Nusprendžiau, kad man vis dėl to skaniausia Vapiano ir...Rene. Pastarąjį kartą apskritai kava ten buvo įstabaus skonio. Taip ir likaus nustebus - ar nepastebėjau anksčiau, ar ji visuomet ten tokia gera būna.
Vaikščiojau po knygynus. Supratau, kad knygas man patinka labiau rinkti kitiems, o ne sau. Ir nors apie laisvesnes valandėles virtuvėje ir daugybę norimų išbandyti receptų svajojau dar prieš atostogas, nepagaminau beveik nieko, ką planavau. Nes spontaniškos vakarienės kartais būna pačios geriausios, o įkvėpti patiekalui gali ir nugirstas pokalbis.
Šios bandelės mano virtuvėje pirmą kartą atsirado saulėtą rytą, kai išgėrusi savo rytinę kavos dozę supratau, kad man jų reikia dabar. Jos man patinka todėl, kad nereikia tešlos kildinti. Ir sunkiai minkyti. Ir todėl, kad į jas galima sudėti viską, ką tik mėgstat. Aš kepiau su džiovintom spanguolėm ir lazdyno riešutais, nes jie gulėjo mano spintelėj. Bet bandeles galima gardinti citrusinių vaisių žievelėmis, mėgstamais riešutais ir džiovintais vaisiais. Anything goes, kaip sakoma.
Pusryčių bandelės su džiovintomis spanguolėmis
Reikės:
450ml miltų
60g minkšto sviesto
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
kelių žiupsnių druskos
3 šaukštų cukraus
1 kiaušinio
60ml pieno
60ml grietinėlės
saujos šiek tiek pasmulkintų džiovintų spanguolių
saujos kapotų lazdyno riešutų
Gaminame:
Miltus, kepimo miltelius ir druską suberiame į dubenį, sudedame gabalėliais supjaustytą sviestą ir triname miltus su sviestu tarp pirštų, kol pasidarys smulkūs trupiniai.
Tuomet beriame cukrų, riešutus ir spanguoles, išmaišom.
Pieną, grietinėlę ir kiaušinį išplakame atskirame dubenyje ir užpilame ant tešlos. Suminkome į vieną gumulą. Tešla bus šlapia ir lips prie pirštų, nesijaudinam.
Kai tik tešla susirutulios į vieną gumulą, išverčiam ant miltuoto paviršiaus ir suformuojam dešrą. Ją padalinam į 8 lygias dalis. Suformuojam apvalias bandeles, dedam jas į kepimo skardą, išklotą popieriumi.
Į dubenį pilame šiek tiek pieno ir grietinelės, išmaišom ir konditeriniu teptuku aptepam bandeles. Pašaunam į orkaitę ir kepame 220 laipsnių temperatūroje apie 15-20 min. Kai bandelių viršus gražiai pagels, traukiam lauk. Man skaniausios dar šiltos. Skanaus!
Pagaminta pagal Molly Wizenberg "Gyvenimas, pagamintas namuose" // Vaga 2013
0 comments: