Man visuomet truputį gaila besibaigiančios vasaros dienų. Kad ir kaip stengčiausi save guosti mintimis "taigi bus spalvoti lapai...šilti megztiniai ir puodeliai karšto šokolado", optimizmo dabar tiek mažai, kiek ir kavos puodelyje šalimais.
Ar sakiau, kad man patinka Joe Dassin? Taip, čia tas, kuris apie Eliziejaus laukus dainavo. Tai turbūt labiausiai žinoma jo daina, bet yra ir daug gražesnių. Kad ir ši.
***
O žiedinis kopūstas yra nuostabus dalykas. Kiek anksčiau esu publikavusi žiedinio kopūsto sriubos receptą su garstyčiomis ir čederio sūriu. Šioji kitokia - pirmu smuiku čia groja kopūstas. Nors recepte ir nenurodyta, bet man patinka ruošiant sriubą pačioje pabaigoje įdėti natūralaus jogurto - sriuba tampa švelnesnio skonio ir glotnesnė.
Žiedinio kopūsto sriubai reikės:
1 didelio žiedinio kopūsto
daržovių arba vištienos sultinio (nerašau kiek, nes priklauso nuo kopūsto didumo ir nuo to, kokio tirštumo sriubos norite)
kelių šakelių šviežio arba džiovinto čiobrelio
2 česnako skiltelių
110g natūralaus jogurto arba daugiau, jei tik norėsis
1 svogūno galvos arba kelių svogūno laiškų
1 šaukšto baltojo vyno acto
alyvuogių aliejaus
druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
šviežiai tarkuoto muskato riešuto
Gaminame:
Žiedinį kopūstą nuplauname, nuskabome lapus ir susmulkiname žiedynais, suberiame į kepimo skardą. Užpilame kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, pabarstome druska ir pipirais, užtarkuojame muskato riešuto ir gerai pamaišom. Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 220 laipsnių. Kepame tol, kol žiedynai apskrus arba maždaug 30 min.
Kai kopūstas iškeps, imamės sriubos. Česnaką ir svogūną (ar svogūno laiškus) smulkiai sukapojame. Pilame kelis šaukštus alyvuogių aliejaus į puodą ir suberiame susmulkintas daržoves, šiek tiek pakepiname. Tuomet dedam čiobrelius, pilame actą ir pamaišom. Supilame sultinį, užverdam ir nukeliame nuo ugnies.
Tuomet į puodą suberiam apkepusį kopūstą ir sutriname sriubą smulkintuvu. Jei norisi skystesnės, pilame dar sultinio. Paragaujam ir beriam druskos ir pipirų, jei reikia. Patiekiame su skrudinta duona. Skanaus!
Pagaminta pagal Sprouted Kitchen
Neringa said...
August 30, 2012 at 7:23 PM
Mmm... labai skaniai atrodo. Tikrai reiks pasigaminti kokią šaltą rudenio popietę :]
Sandra said...
August 30, 2012 at 7:32 PM
Kviečiu išbandyti! tikiuosi patiks :)
Karolina said...
August 30, 2012 at 7:46 PM
Žiedinis kopūstas yra didelis gėris, bet niekad nedariau sriubos iš jo :) nuotraukos pas tave, kaip visad, nuostabios ;)
Sandra said...
August 30, 2012 at 7:54 PM
Oi, tas kopūstas geras dalykas yra, pabandyk, man tokios sriubos labai patinka :) aš jį net košei naudoju, nes su bulvėm nelabai draugauju :)
o nuotraukos man šitos nelabai, kažkokios...neišbaiktos. tavo nuostabesnės būna :)
keistai paprasta said...
August 30, 2012 at 9:56 PM
ir spėk, ką pasijungus klausau, ogi savo mylimiausią Joe Dassin Et Si Tu N'existais :) užkrėtei :) o žiedinis ir laukia eilės piure pavirsti.. bais mėgstu košytę - bulves kuo puikiausiai atstoja! :) sriubytė ir žavu, nes taip smagiai sutirtėja, uh! O dėl jogurto TAIP TAIP TAIP sutinku :) į morkų-apelsinų sriubą jogurtas ir būtinas :))) ateina sezonas, kai šaltom salotom vakarienei nebesižavėsiu, teks šiltą maistą prisiminti :))
Sandra said...
August 31, 2012 at 12:11 AM
na sutapo mūsų bangos reiškia, o Joe Dassin manau negali neužkrėsti :) o aš iš tiesų salotas valgau retai, man reikia kad jau baaaaisiai karšta būtų :)
o va tokiu oru sriuba pats tas, nes namuos jau su megztiniu vaikštau.... daug kas sako, kad aš ne šitoms klimato platumoms sutverta :D
Medeja- CranberryJam said...
August 31, 2012 at 2:05 AM
Ziedinio kopusto sriuba man toks 'comfot food' ypac kai jaucias vasaros pabaiga ar siaip kokia niuresne diena :)
Maisto Diletantė said...
August 31, 2012 at 11:25 AM
Oi, žiedinis kopūstas ir mano viena iš mėgstamiausių daržovių - sriubos ne esu virus, dažniausiai naudoju žalius salotoms arba užkepu su sūriu, daug sūrio :)
Sandra said...
August 31, 2012 at 11:31 AM
visiškai pritariu - apkepėlės su juo yra taip pat labai gerai!