Turiu kai ką prisipažinti. Aš niekuomet, niekuomet nekepiau lietinių blynelių. Tas kartas, kai patyriau visišką fiasko ir pasižadėjau sau, kad dabar jau tikrai daugiau niekad nekepsiu - nesiskaito. Lietinius blynelius pas mus kepa tik mano senelė. Ir kepa tobulus. Plonyteliausius. Be jokių ten specialių prietaisų, tiesiog ant dujinės viryklės. Ir dar apverčia juos ore, tuo virtuozišku rankos mostu. Nors man kartą sakė, kad pats pirmas blynelis bandant šitaip apversti prilipo prie virtuvės lubų, bet aš nežinau, kiek tai tiesa. Tiesiog man sunku patikėti, kad jai gali kas nors nepavykti.
O man pavyko šitie! Ir dar iš pirmo karto. Na gerai, nebuvo maniškiai labai jau ploni (reiks dar patobulėti), bet vien tai, kad kepant jie neplyšo ir sugebėjau į lėkštę patiekti sveikus, man yra didelis laimėjimas. Receptas vėl iš tos David Lebovitz knygos, apie kurią seniau pasakojau. Panašu, kad dar ne vieną patiekalą iš ten gaminsiu, ypač po šokoladinių keksiukų ir šių blynelių sėkmės.
Šokoladiniams lietiniams reikės:
500 ml pieno
25g geros kokybės kakavos
45g sviesto ir dar šiek tiek kepimui
3 šaukštų cukraus
4 kiaušinių
175g miltų
kelių žiupsnelių druskos
Gaminame:
Į prikaistuvį pilame pieną, tuomet sudedam gabaliukais supjaustytą sviestą, beriam kakavą, cukrų ir druską ir nuolat maišydami kaitinam ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps.
Tuomet visą šia masę perpilame į dubenį, mušame kiaušinius ir suberiam miltus. Mikseriu viską išplakam iki vientisos masės, o tada dubenį uždarom į šaldytuvą ir tešlą šaldome apie 1 val.
Atšalusią traukiame lauk, leidžiam šiek tiek atšilti, o per tą laiką pasiruošiame keptuvę. David rašo, kad geriausia naudoti nepridegančią 25-30 cm skersmens arba specialią keptuvę lietiniams. Į keptuvę dedam gabalėlį sviesto ir pakaitinam ant vidutinės ugnies. Kai sviestas įkais, išvalom keptuvę popieriniu rankšluosčiu, o tada pamaišom tešlą, samteliu pasemiam maždaug 60 ml tešlos ir leidžiam į keptuvę. Keptuvę pasukiojam, kad tešla tolygiai pasiskirstytų ir kepam 30 - 45 sek, tuomet mentele apverčiam blyną ir baigiam kepti.
Apvertus blyną, ant viršaus dar galima uždėti nuttelos kremo ar užberti šokolado drožlių, blynai bus dar labiau šokoladiniai. Prieš dėdami į lėkštę, blyną sulenkiam per pusę, tada dar per pusę - taip šokoladas liks viduje ir nepabėgs. Skanaus!
500 ml pieno
25g geros kokybės kakavos
45g sviesto ir dar šiek tiek kepimui
3 šaukštų cukraus
4 kiaušinių
175g miltų
kelių žiupsnelių druskos
Gaminame:
Į prikaistuvį pilame pieną, tuomet sudedam gabaliukais supjaustytą sviestą, beriam kakavą, cukrų ir druską ir nuolat maišydami kaitinam ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps.
Tuomet visą šia masę perpilame į dubenį, mušame kiaušinius ir suberiam miltus. Mikseriu viską išplakam iki vientisos masės, o tada dubenį uždarom į šaldytuvą ir tešlą šaldome apie 1 val.
Atšalusią traukiame lauk, leidžiam šiek tiek atšilti, o per tą laiką pasiruošiame keptuvę. David rašo, kad geriausia naudoti nepridegančią 25-30 cm skersmens arba specialią keptuvę lietiniams. Į keptuvę dedam gabalėlį sviesto ir pakaitinam ant vidutinės ugnies. Kai sviestas įkais, išvalom keptuvę popieriniu rankšluosčiu, o tada pamaišom tešlą, samteliu pasemiam maždaug 60 ml tešlos ir leidžiam į keptuvę. Keptuvę pasukiojam, kad tešla tolygiai pasiskirstytų ir kepam 30 - 45 sek, tuomet mentele apverčiam blyną ir baigiam kepti.
Apvertus blyną, ant viršaus dar galima uždėti nuttelos kremo ar užberti šokolado drožlių, blynai bus dar labiau šokoladiniai. Prieš dėdami į lėkštę, blyną sulenkiam per pusę, tada dar per pusę - taip šokoladas liks viduje ir nepabėgs. Skanaus!
Pagaminta pagal D.Lebovitz "Saldus gyvenimas Paryžiuje" p. 261-262 // Vaga 2012
Juliana said...
August 5, 2012 at 4:54 PM
Skanumėlis. Ir nuotraukos tokios mmmm... :)
Kažkada kepėme šokoladinius lietinius, valgėme su vaniliniais ledais - labai patiko.
O man asmeniškai lietiniai plyšta jeigu naudoju vien tik pieną (ypač riebų). Dėl to dalį pieno keičiu vandeniu, ir viskas kuo puikiausiai pavyksta :)
Sandra said...
August 5, 2012 at 6:30 PM
Labai naudingas komentaras! Aš nežinojau, kad riebumas svarbu... Kiek pamenu, šiems blynams naudojau 2,5 proc. riebumo ir buvo gerai. O dėl vandens irgi naujiena buvo, kažkaip nesugalvojau, kad toks paprastas dalykas gali padėti pažaboti lietinius. Dėkui už patarimus :)
Juliana said...
August 5, 2012 at 9:35 PM
Nėra už ką :) Kalbu iš patirties, dar močiutė sakė, jog su riebiu pienu lietiniai baisiai plyšta (nes būna itin minkšti). Mano mama kepa nuostabiausius lietinius be jokio aliejaus, aš turbūt gyvenime neišmoksiu tokių kepti... :D
Indrė said...
August 5, 2012 at 9:37 PM
Atrodo fantastiškai gerai :) ir aš jau noriu blynų. Gal kurią dieną pusryčiams - juk vis tik atoooostogos :)
Indrė said...
August 5, 2012 at 9:38 PM
O komentaras dėl pieno teisingas - su vandeniu ruošti jie būna kietesni/sausesni net ir pakeitus tik pusę kiekio :)
Sandra said...
August 5, 2012 at 10:15 PM
O man kodėl močiutė nesakė? :) Juliana, suprantu aš tą nekaltą pavydą tobuliems lietiniams, man irgi tokie yra raketų mokslas :)
Indre, bandyk bandyk! Šitie greitai pasidaro, daug atostoginio laiko nesunaudos :)
La confiture de framboises | Domantė said...
August 6, 2012 at 6:12 PM
mmm, ir man tos nuotraukos tokios mmmm... :) noriu blynelių :D
Sandra said...
August 6, 2012 at 6:18 PM
Ačiū Domante! Labai malonu sulaukti pagyrimų nuotraukoms, bet sulaukti iš tavęs tai jau visai oho :)
Vilma said...
August 8, 2012 at 9:10 AM
Blynai- vienas is didziausiu geriu mano sielai :) Valgaiu jau visokiu, liko tik tokie neragauti. Reiks prisiruosti :)
Sandra said...
August 8, 2012 at 2:19 PM
Vilma, šitie man tikrai labai labai :)
Maisto Diletantė said...
August 28, 2012 at 6:23 PM
Negaliu atsižiūrėt į tuos nuostabius lietinius - rašausi receptą, segu prie šaldytuvo ir jau laukiu savaitgalio kada galėsiu neskubėdama juos kepti ir mėgautis :)
Sandra said...
August 28, 2012 at 7:22 PM
Nekantriai lauksiu atsiliepimų išbandžius!