Kiekvienais metais, gruodžiui tik imus skaičiuoti pirmąsias dienas, pradėdavau džiaugsmingai žioplinėti po parduotuves, ieškodama dovanų namiškiams. Kodėl visu mėnesiu anksčiau? Nes man labai nepatinka paskutinėmis dienomis nusidriekiančios kilometrinės eilės prie kasų, iššluoti prekystaliai ir besistumdančių suirzusių pirkėjų minios, vedamos tik vieno tikslo - pirkti. Man toks masinis pirkimas "iš reikalo" niekuomet nebuvo prie širdies. Todėl kone visą mėnesį skirdavau dovanų paieškai, stengdamasi kiek galima labiau sužavėti gavėją ir rasti tai, kas būtent tam žmogui patiktų.
Tačiau šiemet nusprendžiau maištauti, nepasiduoti visuotinei vartotojiškumo manijai ir dovanoti ką nors home made. O kadangi nemoku piešti, drožinėti ar megzti, tai nusprendžiau, kad šiemet kalėdų dovanomis taps mano pačios gaminti kepiniai - sausainiai, pyragai, duonelės, vasarą virtos uogienės. Šį tą įsigyti vis dėlto teks, kad ir pvz.arbatas ir kavas. Mielai ir pati prisidžiovinčiau, bet čia jau iššūkis vėlesniam laikui, kai suaugsiu ir išmoksiu tinkamai žoleles rinkti. O kol kas bus gerai ir pirktinės.
Taigi sumaniau paruošti kelis didesnius ir kelis mažesnius tokių dovanų
rinkinėlius, kurių visų sudėtis turėtų būti skirtinga. Tačiau
pagrindinis komponetas žinoma yra meduoliniai sausainiai (receptas vėliau).
Idėjų, kaip suvynioti tokias dovanas turbūt rasite devynias galybes,
tačiau mano planas gana paprastas, tik įgyvendinti jam prireikė laiko,
nes pasirodo nėra taip lengva rasti paprastą rudą vyniojamąjį popierių
be jokių angeliukų ir eglučių, o medžiodama maišelius sausainiams
tikriausiai visą miestą išnaršiau. Bet dabar pasiruošimai baigti, visos
reikiamos priemonės drybso svetainėje ant stalo tik ir laukdamos, kada
gi bus panaudotos. Todėl ilgai nelaukus pirmasis dovanoti skirtas
receptas - dviejų rūšių aliejus su prieskoninėmis žolelėmis.
Aliejui su rozmarinais reikės:
pagaminta pagal "Dovanos iš virtuvės" p.146 // Laisvos valandos 2010
300ml alyvuogių aliejaus
2-3 šakelių šviežių rozmarinų arba čiobrelių
Gaminame:
Į butelį, kuriame ir dovanosime aliejų, sudedame rozmarinų arba čiobrelių šakeles. Puode ant silpnos ugnies pašildome aliejų ir supilame į butelį ant žolelių. Užkemšame ir laikome vėsioje vietoje apie 2 savaites iki dovanojimo. Tokį aliejų vartoti galima keletą mėnesių.
***
Aliejui su bazilikais ir saulėje džiovintais pomidorais reikės:
pagaminta pagal "Dovanos iš virtuvės" p.148 // Laisvos valandos 2010
500ml alyvuogių aliejaus
25g šviežių bazilikų
4 puselių saulėje džiovintų pomidorų
Gaminame:
Į stiklainį sudedame per pusę perpjautas pomidorų puseles ir bazilikų šakeles. Užpilame aliejumi, sandariai uždarome ir gerai sukratome. Laikome vėsioje tamsioje vietoje 2 savaites, kasdien vis pakratydami stiklainį. Prieš dovanodami aliejų perkošiame, supilame į dovanoti paruoštą butelį, įmetame šakelę bazilikų ir kelias pomidorų puseles.
Julija said...
December 13, 2011 at 3:49 AM
Labai pritariu tau. Aš šiemet dovanosiu savo gamybos saldainius. Man visada miela, kai mano gaminiai pradžiugina žmones :)
Sandra said...
December 13, 2011 at 12:42 PM
Puiku! Saldainiai mano kitų metų planas :)