Kaip turėtų būti smagu, kai grįžus iš kelionių namo pasitinka tas pažįstamas kvapas, prie židinio laukiančios šlepetės, pasiilgę namiškiai... Tačiau manęs grįžus namo laukė nemaloni staigmena. Visas mano naminių prieskoninių žolelių darželis, taip gražiai derėjęs ant palangės, tiek puoselėtas, buvo nuvytęs! Ir ne tai kad šiek tiek pavyto lapeliai, ne! Iš tų augaliukų sausi rudi kupsteliai pasidarė. Negalėjau patikėti savo akimis. Juk rūpinausi, prižiūrėjau, gražių vazonėlių ieškojau. Net mano ištvermingoji mėta, ir ta sunkiai atpažįstama. O ką jau kalbėti apie lepųjį baziliką, kuris taip ir neatsigavo kaip reikiant po persodinimo. Tiesą sakant, net nelabai supratau, kodėl čia taip nutiko...jei būčiau kokiam mėnesiui išvažiavus, na tuomet dar galima nuspėti tokią baigtį, bet juk keturios dienos tepraėjo ir jau šitaip! Mmm...Tai va, pasiguodžiau...
Apie linksmesnius dalykus. Šis pyragas kepamas iš naujausios kulinarinės knygos mano kuklioje kolekcijoje. Knygos, kurią gavau dovanų gimimo dienos proga ir didžiai nustebau, nes nemaniau, kad BBC Good Food dar ir knygas, ne tik žurnalus, leidžia. Bet tuo geriau, mat jei būčiau apie jas anksčiau žinojusi, tos visos kulinarinės knygos būtų graibstomos urmu ir užpildžiusios visas namų kerteles iki pat lubų, o dabar va, civilizuotai, po vieną pasidovanosiu :)
Tai štai, ilgiau nebegaišinsiu ir keliausiu tiesiai prie duonelės, kuri, beje, be kiaušinių, su moliūgų sėklomis ir razinomis ir prašyte prašosi pavadinama pusryčių duonele.
Tai štai, ilgiau nebegaišinsiu ir keliausiu tiesiai prie duonelės, kuri, beje, be kiaušinių, su moliūgų sėklomis ir razinomis ir prašyte prašosi pavadinama pusryčių duonele.
Pusryčių duonelei reikės:
pagaminta pagal "Good Food. 101 Cakes & Bakes" p.18 // Random House 2004
1,5 stiklinės miltų
1 apelsino žievelės ir 5 šaukštų apelsino sulčių
100g razinų
50g išlukštentų moliūgo sėklų
140g cukraus
50g sviesto
1 obuolio
140g smulkiai tarkuotų morkų (tai būtų dvi vidutinio dydžio morkos)
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
1 arbatinio šaukštelio cinamono
Gaminame:
Sviestą ištirpiname mikrobangų krosnelėje ir išsukame jį su cukrumi, dedame nutarkuotą apelsino žievelę ir supilame sultis, gerai išmaišome. Obuolį nuplauname, nuskutame odelę ir sutarkuojame per smulkią tarką, sudedame į dubenį kartu su tarkuotomis morkomis, išmaišome. Suberiame razinas ir moliūgo sėklas, išmaišome. Galiausiai suberiame miltus, kepimo miltelius ir cinamoną, dar kartelį išmaišome.
Pilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą 20cm apvalią kepimo formą (taip rekomendavo receptas, bet aš kepiau mažoje duonelės formoje, pavyko ir taip) ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 40-50min. Jei pyragas ims labai ruduoti, apdengiame jį folija ir baigiame kepti. Traukiame iš orkaitės, atvėsiname formelėje ir ragaujame.
Aušra said...
November 4, 2011 at 5:23 PM
Sandra, gaila tavo prieskonių, labai suprantu. Gal staiga pasikeitė sąlygos? Pvz., pradėjo šildyti ar panašiai.. Kai dienos eina trumpyn, oras patalpose sausėja, prieskonius labai sunku išlaikyti per žiemą. Apie bazilikus, apskritai, sunku kalbėti, tai išskirtinai lepūs, šviesiamėgiai, o ypač drėgnos ir labai šiltos aplinkos mėgėjai ir persodinti juos šiuo metu - tas pats, kas nužudyti.. Galiu pasidalinti patirtimi, per žiemą puikiai ant palangių auga tik rozmarinas, na, gal dar petražolė. Su kitais reikia patirties ir tam tikrų sąlygų.. :) Nenusimink, nepabandžius, nežinosi :)
jurate said...
November 4, 2011 at 6:43 PM
Bet gi ruduo uz lango, o augaleliai juk ne daugiameciai, matyt jie islauke patogaus momento, kai seimininkes nera, ir tyliai "isejo".... su viltimi kita pavasari atgimti :) Duoneles receptas issaugotas ir butinai bus isbandytas sekanti savaitgali (siam jau turiu garuojanti pyraga pagal Beata N.)
Sandra said...
November 4, 2011 at 9:02 PM
Ausrra, dėl sąlygų pasikeitimo abejoju, nes šildyti pradėjo gerokai anksčiau ir tiems prieskoniams viskas gerai buvo, todėl ir nustebau kad jie taip nei iš šio, nei iš to numirė :) dėkui už patarimus, gyveni ir mokaisi žmogus :)
Jūrate, patiko tavo komentaras ir džiaugiuosi kad duonelės receptas sudomino :)
Anonymous said...
November 5, 2011 at 10:40 PM
Išbandžiau, skonis gavosi neblogas, bet konsistensija per sunki, nesigavo purus, man turbūt pritrūko kiaušinių.
Sandra said...
November 6, 2011 at 3:15 PM
Skonio reikalas matyt, juk ne visiems tie patys dalykai patinka. Bet džiugu kad išbandėte :)
Anonymous said...
November 7, 2011 at 10:45 AM
Išbandžiau, nes jūsų foto duonelė atrodo tobulai, o manoji gavosi nelabai tobula - kvapas pasakiškas, bet visiškai nepakilo, tik apskrudo.