Esu tikra, visiems būna tokių dienų, kai rodos dangus griūva arba Pandoros skrynia atsiveria tiesiog virš galvos ir pažeria visą puokštę problemų problemėlių. Bet neveltui sakoma, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera.
Mano mielas senasis fotoaparatas buvo (ir vis dar yra) mistinėmis aplinkybėmis konfiskuotas. Ir tikrai ne už karinių objektų fotografavimą. Ir viskas dar būtų pusė bėdos, bet be tokio įnagio, kaip žinia, nelabai išeina "bloginti", tai jau maniau, kad reiks atsisveikinti neribotam laikui. Bet...brangusis sugalvojo kaip tą neišpasakytai liūdną padėti pataisyti ir man nieko nenutuokiant senas fotoaparatas mažiau nei per 72 val buvo pakeistas nauju. O jau koks emocijų pliūpsnis buvo, jus nesunkiai galite įsivaizduoti :)
Gavus tokį paskatinimą, kažkaip nesmagu būtų apsileisti. Todėl pyrago receptas, kelias savaites demonstratyviai gulėjęs ant komodos, pagaliau buvo įgyvendintas. Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad tai buvo mano pirmoji pažintis su mieline tešla. Ir pažintis iš pradžių nebuvo sėkminga. Pirmą kartą kepant pagal tikslias originalaus recepto nuorodas, pyragas išėjo toks didelis, kad sunkiai sutalpinau į kepimo skardą. Bet tada mane kaži koks apsėdimas užvaldė ir ėmiausi receptą tobulinti, kad išeitų suvaldomo dydžio skanėstas. O vakar vakare ištraukusi iš orkaitės paskutinį egzempliorių supratau, kad čia jau TAS ir todėl nieko nelaukdama skubu pasidalinti gardaus pyrago receptu.
Mieliniam obuolių pyragui reikės:
pagaminta pagal "Obuolių pyragai" p.56 // Laisvos valandos 2011
tešlai:
225g miltų (maždaug 2,5 stiklinės)
20g šviežių mielių
60g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinio trynių
100g + 1 arbatinio šaukštelio cukraus
125ml pieno
įdarui:
2 obuolių
poros saujų razinų
1 arbatinio šaukštelio cinamono
3 šaukštų cukraus
viršui papuošti :
1 kiaušinio
poros saujų cukraus
Gaminame:
Pieną pašildome iki 35 laipsnių, beriame 1 arbatinį šaukštelį cukraus ir sudedame mieles, išmaišome. Suberiame pusę miltų, tešlą išmaišome, dubenį uždengiame ir paliekame 10-15min kilti.
Sviestą, kiaušinių trynius ir cukrų dedame į atskirą dubenį ir viską suminkome iki vientisos masės. Šią tyrelę pilame ant iškilusių mielių, suberiame likusius miltus ir viską suminkome. Minkome apie 10min, kol tešla sustandės, tuomet dedame ją į dubenį, apklojame virtuviniu rankšluosčiu ir padedame šiltai 1-2val kilti.
Pasiruošiame įdarą. Obuolius nuplauname, nulupame žievelę, pjauname pusiau ir išimama sėklalizdžius. Skilteles supjaustome plonomis riekelėmis ir dedame į dubenį. Ant obuolių suberiame cukrų ir cinamoną ir atsargiai išmaišome.
Pakilusią tešlą plonai iškočiojame, suformuodamai pailgą blyną. Tuomet tešlos viduryje išilgai išdėliojame obuolių skilteles, suberiame razinas. Būtų gerai, kad įdaro plotis būtų apie 10cm. Likusius laisvus tešlos kraštus įpjauname (nors sakau įpjauname, bet man patogiau tą viską atlikti tiesiog sukarpant tešlą virtuvinėmis žirklėmis) įstrižai ir įdarą apklojame kryžiuodami tešlos juosteles.
Dabar pyragą atsargiasi perkeliame į skardą, išklotą kepimo popieriumi, aptepame išplaktu kiaušiniu ir apibarstome pora saujų cukraus. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30-35min. Jei pyragas imtų grėsmingai ruduoti, galima apdengti folija ir dar pakepti. Štai ir viskas, skanaus :)
Viktorija said...
October 6, 2011 at 4:16 PM
Tikrai, nėra to blogo, kad neišeitų į gerą :) Skanių receptų ir nuotraukų su nauju fotoaparatu! :)
Sandra said...
October 6, 2011 at 4:23 PM
Dėkui dėkui, tik dar liko išmokti juo naudotis kaip reikiant :)
Anonymous said...
October 6, 2011 at 6:34 PM
Žiūrint į šį pyragą, seilės tįsta...toks skanus atrodo:)
Sandra said...
October 6, 2011 at 6:53 PM
Iš tiesų jis gardus, tik su ta mieline tešla šiek tiek pasigalinėti reikia :)
Anonymous said...
October 6, 2011 at 11:00 PM
Et, be fotoaparato, kaip be rankų būtų.
Įsivaizduoju ir žinau šio pyrago skonį (tikrai puikus), bei valios mielinei tešlai - nulis. Tad taip ir liksiu tik su savo fantazijom. Įspūdingų naujų nuotraukų! :)
Sandra said...
October 7, 2011 at 12:00 AM
Man irgi mielinei tešlai įkvėpimo reikia. Dėkui už šiltus palinkėjimus :)
Lapė said...
February 14, 2013 at 2:22 PM
išbandžiau - gavosi dieviškai skanus :) kaip tik Valentino dienos pusryčiams...mm:) dėkui už receptą!
Sandra said...
February 14, 2013 at 3:41 PM
Smagu, kad patiko :)
Erika - Receptai said...
February 16, 2019 at 10:39 AM
Tobulai atrodo :)