7 dienos. Daugybė puodelių kavos. 6 muziejai. Beveik kilogramas kavos, parsivežtas namo, ir viena sunešiota pora batų. Skaičiai tokie. O įspūdžių daug. Tiek daug, kad užtektų kokiems 3 įrašams, bet apsiribosiu vienu - maistiniu.
Pradėsiu nuo tradicinių paryžietiškų café. Pirmąjį rytą Paryžiuje pusryčiavom Café de Flore. Kavinė atvėrė duris dar 1885 metais, o po II pasaulinio karo tapo meninkų ir miesto grietinėlės susitikimų vieta. Judrioje gatvėje įsikūrusi kavinė žmones traukia ir šiandien. Net rupgjūtį, kai paryžiečiai palieka miestą ir traukia ilsėtis kitur, kavinė pilnut pilnutėlė turistų. Turbūt dažnas čia užeina pajusti tą senojo Paryžiaus nuotaiką. Įsijausti nesunku - kavinė įrengta art deco stiliumi, padavėjai pasipuošę baltais marškiniais ir juodomis liemnėmis, o po kaklu ryši varlytes. Kava nėra įspūdinga, bet kepiniai puikūs. Rytais galima užsisakyti pusryčių meniu. Tiesa, man labai patiko, kad kavą ir pieną atneša atskiruose ąsotėliuose - gali susipilti į puodelį kaip nori ir kiek nori.
Café de Flore
Adresas: 172 Boulevard St-Germain, 6e, Paris
tel. +33 01 45 48 55 26
Darbo laikas: kasdien 7.00-2.00
Antroji - Café La Palette. Vieta, kurioje anuomet lankėsi tokios įžymybės, kaip Pablo Picasso, Ernest Hemingway ir Jim Morison. Puiki lauko terasa, o viduje baras ir dvi valgomojo salės. Rytais kavinė siūlo du pusryčių meniu: mažesnysis susideda iš karštojo gėrimo, apelsinų sulčių ir bandelės, o didesnysis dar turi keptus kiaušinius ir duonos riekę su uogiene.
Café La Palette
Adresas: 43 Rue de Seine, 6e, Paris
tel. +33 1 43 26 68 15
Darbo laikas: pirmadieniais-šeštadieniais 6.30-2.00
Kalbant apie kavą, iš to, ką ragavau, neabejotinai dvi geriausios kavos vietos yra La Caféothèque ir Kooka Boora. Nors kelionių gide buvo įvardintos dar dvi: Merse and the Muse, kuri, deja buvo uždaryta vasaros atostogoms, ir itališkoji Pozzetto. Tačiau Pozzetto mano galva geresnius ledus gamina, o kava ten nė kiek neprilygo ragautai pirmose dviejose vietose.
Kooka Boora, įsikūrusią Monmatre, aplankėme apniukusį ir vėsų sekmadienio rytą, pakeliui į blusų turgų. Ankstyvą rytą viduje buvo visiškai tuščia, tik vidutinio amžiaus pora sėdėjo prie lauko staliuko. Kol spragsėjau fotoapratu, prieš mus išdygo du puodeliai cappuccino, apiberti kakava. Gaivus šviežiai skrudintos kavos skonis kaip mat nuvaikė visus miegus. Čia taip pat galima įsigyti skrudintos kavos pakuočių bei paskanauti užkandžių.
Kooka Boora (KB Café Shop)
Adresas: 53 avenue Trudaine, 9e, Paris.
tel. +33 9 66 13 79 10
Darbo laikas: pirmadieniais-penktadieniais 7.30-18.30, šeštadieniais-sekmadieniais 9.00-18.30
Adresas: 53 avenue Trudaine, 9e, Paris.
tel. +33 9 66 13 79 10
Darbo laikas: pirmadieniais-penktadieniais 7.30-18.30, šeštadieniais-sekmadieniais 9.00-18.30
La Caféothèque yra tikra kavos meka. Praeiti pro šią vietą tiesiog nemįnoma, nes kavos aromatas juntamas dar gatvėje, mat pupelių skrudinimo mašina yra prie pat įėjimo į kavinę. Trys nedideli kambariai. Daugybė kavos rūšių iš viso pasaulio. Hondūras, Kamerūnas, Gvatemala, Peru, Meksika... Visų nė neišvardinsiu. Darbuotojai mielai padės išsirinkti labiausiai patinkančią, sumals pagal pageidavimą. Mums taip pat pasakojo, kad La Caféothèque rengiami kavos ruošimo, ragavimo, latte art kursai, kur svečiai mokomi pažinti skirtingas kavos rūšis, supažindinami su įvairiais kavos paruošimo būdais. Ar dar reikia sakyti, kad kava ten puiki?
La Caféothèque
Adresas: 52 rue de l'Hôtel de Ville, 4e, Paris
tel. +33 1 53 01 83 84
Darbo laikas: pirmadieniais-šeštadieniais 9.30-19.30
Kaip gi Prancūzija be crêpes? Didžiausia crêperie koncetracija yra pietų Paryžiuje, Montparnasse rajone. Susiraskit rue de Montparnase ir eikit ja, kol susirasit patinkančią crêperie. Ten jų koks penkiolika. Labiausiai norėjau išbandyti dvi - Crêperie Josselin ir Crêperie Plougastel. Pirmoji, deja, atostogavo, todėl pasukom į antrąją.
Erdvus valgomasis, nedideli mediniai staliukai, dubenėliai sidrui ant staliukų ir vienas nenuilstantis šefas, kepantis blynus vieną po kito. Pasirinkome pietų meniu - po vieną galette (blynas, įdarytas ne saldžiu įdaru) ir po vieną crêpe. Blynai puikūs, plonyčiai, įdaras paprastas, bet gardus. O mano saldusis crêpe, su gaiviu citrusinių vaisių sulčių ir sviesto įdaru, apskritai fantastika buvo.
Crêperie Plougastel
Adresas: 47 rue de Montparnasse, 14e, Paris
tel. +33 01 42 79 90 63
Darbo laikas: kasdien nuo 12.00 val iki vidurnakčio
Kaip bebūtų gaila, tačiau apie restoraną, kuris paliko didžiausią įspūdį, galiu papasakoti tik žodžiais, nes fotografuoti ten buvo labai nedrąsu. Paskutinę dieną norėjau tik vieno - papietauti Au Passage. Jei žiūrit Anthony Burdain laidas, tikriausiai apie jį girdėjot. Australų šefo James Henry vadovaujamas mažytis bistro yra žinomas, mėgiamas ir mylimas paryžiečių. Šį restoraną, pasilėpusį neišvaizdžiame skreve, atsitiktinai rasti tikrai sunku, bet vadovaudamasi Lonely Panet gido nuorodomis vis dėlto radau. Žinojau, kad dauguma kavinių ir krautuvėlių užsidaro rugpjūčio mėnesį ir išvyksta atostogų iki rudens. Mano laimei, Au Pasage vis dėlto dirbo, tačiau lankytojus aptarnavo tik vakarienės metu. Žvilgterėjau į laikrodį - buvo maždaug pirma valanda popiet. Iki vakarienės dar maždaug 7 valandos. Vis dėlto nutarėm laukti. Ir buvo verta.
Atėję įsispraudėm ant vienintelių likusių dviejų kėdžių prie baro, mat visi staliukai buvo rezervuoti. Meniu nedidelis, apie 12 patiekalų, kurie visi surašyti kreida ant juodos lentos. Patiekalai nėra skirstomi į kategorijas - čia užkandis, o čia pagrindinis. Kaip paaiškino padavėjas, toks meniu vadinamas sharing menu, nes patiekalas atnešamas ne vienam konkrečiam žmogui, bet keliems žmonėms ar visam stalui. Kartu patiekiama šviežios duonos ir naminio sviesto. Tai ką mes valgėm? Pirma - krevetes, apkeptas su sviesto, česnako ir bazilikų padažu, apšlakstytas citrinos sultimis. Pasaka. Krevetės šviežios, puikiai iškeptos ir padažas neužgožia natūralaus skonio. Vėliau - jautienos tartarą su žaliu kiaušiniu, pagardintą marinuotais agurkėliais ir aštriais žaliaisiais pipirais. Teko nugalėti savo išbėgančių kiaušinio trynių baimę. Sekundę padvejojau, bet smalsumas nugalėjo. Man buvo atradimas, kad kiaušinis gali papildyti mėsos ir apskritai viso patiekalo skonį. Žalias kiaušinis! Ir dar daug ten visko norėjos paragauti - ir naminės rikotos, ir austrių, ir... Tai buvo tiesiog geras maistas buvo, labai geras. Jei eisit, nepatingėkit rezervuoti staliuko.
Au Passage
Adresas: 1 bis passage St-Sebastien, 11e, Paris
tel. +33 1 43 55 07 52
Darbo laikas: pirmadieniais-trečiadieniais 19.30-1.00, ketvirtadieniais-penktadieniais 12.30-15.00 ir 19.30-1.00, šeštadieniais 19.30-1.00
Marta said...
August 23, 2013 at 8:27 PM
Baltas pavydas :)
bežiūrint nuotraukas, kepiniai pintinėleje apetitą sužadino.
Miglė said...
August 23, 2013 at 8:52 PM
Įspūdinga, Sandra! Džiaugiuosi, kad turėjai puikią kelionę. Beje, kas didžiausią įspūdį Paryžiuje paliko?
Sandra said...
August 23, 2013 at 9:09 PM
Maisto kategorijoje - vienareikšmiški top 3 būtų Kooka Boora, La Caféothèque ir Au Passage. Visus tris būtų verta aplankyti ir dar kartą.
Labiausiai patikusi kepykla - Polaine. Croissant ir pain au chocolat pas juos yra tiesiog neprilygstami.
Jei kalbėtume apie muziejus, vienas geriausių, kokiuose apskritai esu buvusi yra Musee du Quai Branly - tautų muziejus, padalintas į Okeanijos, Azijos, Afrikos ir Amerikos sekcijas, kur eksponuojami muzikos instrumentai, kostiumai, apeigų kaukės, netgi mažos valtelės. Labai verta nueiti.
Musee D'Orsey - įspūdingas meno muziejus, gerokai mažiau žmonių, nei Luvre, ir ne ką prastesnės ekspozicijos. Čia eksponuojami įvairūs tapybos darbai nuo romantizmo iki surrealizmo.
Jei domina panoraminiai vaizdai - reik lipti į Monmarto Basilique du Sacré-Cœur.
Čia jau patys pačiausi, nors nesakau, kad kitos aplankytos vietos nepatiko :)
Sandra said...
August 23, 2013 at 9:14 PM
Ir dar Blusų turgus, kaip galėjau pamiršt! Ir žinoma, legendinis knygynas Shakespeare and Company.
Miglė said...
August 23, 2013 at 10:33 PM
Ačiū, kad pasidalinai. Rekomendacijos pravers keliaujant ten :)
Rima Stefanija Petrauskaitė said...
August 23, 2013 at 11:51 PM
Nuostabus reportažas! Kitąkart, kai vėl vyksiu į Paryžių, tikiuosi, aplankyti bent dar vieną čia paminėtą kavinę. Ir į Musee du Quai Branly nu jau BŪTINAI! :)
Karolina said...
August 24, 2013 at 11:09 PM
Aš, tikriausia, kaip ir tu, parsivežčiau kalną kavos :D Ehh.. Noriu ir aš Paryžiun.
Sandra said...
August 24, 2013 at 11:47 PM
Rima, labai džiugu, jei rekomendacijos pravers :)
Karolina, man čia pačios geriausios lauktuvės :) na ir dar juodai-baltu atviručių parsivežiau. ir seną citroen reklamą iš blusų turgaus :)
Asta said...
August 25, 2013 at 3:50 AM
Džiugu akis paganyti, nes pati dar ten nebuvau ilgiau nei 5 valandas pilnas reikalų.
Labai tikiuosi, kada nors pasinaudoti rekomendacijomis!
Maisto Diletantė said...
August 28, 2013 at 2:03 PM
Kaip man pas tave jauku! Visada labai laukiu tavo reportažų, sugebi perkelti TĄ pojūtį į savo tekstą ir nuotraukas.
:)
Sandra said...
August 28, 2013 at 3:19 PM
Maisto diletante, smagu rašyt, kai kažkas laukia :) nors šį reportažą labai sunkiai gimdžiau ir tikrai abejojau, ar pavyks perteikti visus tuos įspūdžius ir emocijas. Matyt, pavyko :) Ačiū tau labai :)
Anonymous said...
August 29, 2013 at 8:39 PM
Labai saunus straipsnis ir grazios nuotraukos, primena mano pirmuosius ispudzius ir susizavejima Paryziumi, kai atvaziavau ten gyventi. Bet tikriausiai ruosetes ir rinkotes restoranus, nes surasti geros ar bent jau imanomos gerti kavos visoje Prancuzijoje yra didziule beda, nebent per atsitiktinuma.
Sandra said...
August 29, 2013 at 10:32 PM
liepatuja, taip, tikrai domėjausi ir skaičiau, žinojau, kur noriu eiti ir kodėl. Ieškojau geros kavos Paryžiuje, ir džiauguosi ją suradusi :) Šiose dviejose kavinėse (Kooka Boora ir La Caféothèque) kava buvo išties puiki.
Anonymous said...
August 30, 2013 at 11:15 PM
TOBULA... mintimis vel ten sugrizau. Tik ne uz ka nemokeciau taip graziai aprasyti ir prifotografuoti.. aciu :)
Anonymous said...
September 4, 2013 at 7:01 PM
Labai gražios foto ir pasakojimas..;) Buvau irgi ten.. bet Paryžių dar kartą tavo dėka pamačiau kitomis akimis;) L.
Gelmina {TartAmour} said...
December 1, 2013 at 9:43 PM
Kaip gražu! matyt vėlokai atradau Tavo blog-ą, bet geriau vėliau nei niekada atrasti lietuviškus perliukus :)
Sandra said...
December 8, 2013 at 9:42 PM
Gelmina, ačiū labai už įvertinimą :)
Karolina said...
February 3, 2014 at 11:41 AM
Po mėnesio ir aš ten važiuosiu, tai jau renkuosi informaciją, kur ir ką valgyti :)) Anthony jau pažiūrėjau ir kaip ir tu užsižymėjau, kad reik būtinai Au Passage aplankyt :) Jaučiu, kad bus puiki kelionė :)
Sandra said...
February 3, 2014 at 4:15 PM
Karolina, kaip aš tau pavydžiu :) į Paryžių mielai grįžčiau, tuo labiau, kad vasarą kai buvom daugelis krautuvėlių nedirbo, nes vietiniai atostogauja tuo metu :) labai rekomenduoja ir kavos vietas aplankyti, kurias čia minėjau, kava ten puiki :)
Unknown said...
April 27, 2015 at 9:51 AM
Neseniai mano akį patraukė Ryanair skrydžiai į Paryžių ir dabar matau, kad tikrai ne veltui juos nusipirkau. Atrodo, kad Jūsų kelionė tikrai buvo labai smagi. Ačiū už tokią naudingą informaciją, dabar žinosiu kur verta pavalgyt :)
karolina said...
June 29, 2016 at 3:43 PM
Mane taip pat suviliojo pigus bilietai i paryziu ir jau kitą savaitę išvykstame į Prancūziją keletai dienų papramogauti, pasižvalgyti, paragauti prancūziško maisto ir tikiuosi pailsėti. Tikiuosi kelionė bus tokia pat romantiška kaip ir šis miestas.
Irma said...
June 13, 2017 at 12:09 PM
Ar tu žinai, kad tavo kelionės nuotraukos yra nerealios??? Wow! Tik tiek galiu pasakyt. Net pati užsimaniau į šį nuostabų miestą. Irgi pastebėjau, kad kelionė į Paryžių nebekainuoja taip brangiai, tai gal reikės pirkti bilietus ir kuo greičiau krautis lagaminus. Valioo!!! Gal pagaliau ir mano svajonė išsipildys.
Irma said...
June 13, 2017 at 12:11 PM
Ar tu žinai, kad tavo kelionės nuotraukos yra nerealios??? Wow! Tik tiek galiu pasakyt. Net pati užsimaniau į šį nuostabų miestą. Irgi pastebėjau, kad kelionė į Paryžių nebekainuoja taip brangiai, tai gal reikės pirkti bilietus ir kuo greičiau krautis lagaminus. Valioo!!! Gal pagaliau ir mano svajonė išsipildys.
Guarana said...
March 22, 2018 at 4:50 PM
Peržiūrėjau nuotraukas kokius 10x ir užsimaniau crosanų :D Aišku, prancūziškų, o ne tų maximinių :( Bet į Paryžių tik po dviejų mėn skrisiu :(