Naujuos namuos jaučiuos kaip didvyris. Išmokau pati viena nueiti į sandėliuką. Žinau, kaip atrakinti tą didelę spyną prie laukujų durų ir kuriame stalčiuje sudėti varžtai ir atsuktuvai. Taip savimi didžiavausi, kad net atėjus nekalbiam elektrikui pasisiūliau paskolinti turimus įrankius. Jis nesuprato, kad čia tik kitas būdas garsiai pasakyti, kad aš žinau, kaip jie vadinasi.
Seniai norėjau iškepti tokį dviejų dalių pyragą, su daugybe minkštų vaisių viduriuke. Iš visų receptų, kuriuos bandžiau, labiausiai patiko štai šita tešla. Kočiojant ji minkšta ir puri, o iškepusi būna neįtikėtinai trapi ir ak, tas sviestiškas skonis!
Kaip su kepimo forma? Tokie pyragai dažniausiai kepami sandariose formose, nes vaisinis įdaras kepdamas minkštėja, skiriasi sultys ir labai tikėtina, kad visas tas gražumas ims tekėti ant orkaitės dugno. Bet jei neturit sandarios formos, tiks ir atsegama 23 cm. Tik tuomet patarimas - po pyragu vienu aukštu žemiau įdėkite dar vieną kepimo skardą ir užtieskite ant jos kepimo popierių. Jei pyrago įdaras ims bėgti, kepimo popierius sugaudys tuos purslus ir orkaitė nenukentės.
Slyvų pyragas
pagrindui:
310g miltų
225g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
2 šaukštų cukraus
5 šaukštų ledinio vandens
pusės arbatinio šaukštelio druskos
įdarui:
maždaug 700-800g prinokusių mėgstamų vaisių. Man labiausiai patiko su slyvomis, bet taip pat galima kepti su persikais, nektarinais, abrikosais, o rudenį naudoti miško uogas.
120g cukraus (mažiau, jei vaisiai saldūs)
1 citrinos nutarkuotos žievelės
3 šaukštų miltų
1 šaukšto kukurūzų krakmolo
aptepimui:
1 išplakto kiaušinio
poros šauktų cukraus
Gaminame:
Tešlai skirtus miltus ir sviestą sudedam į dubenį ir pirštais sutriname į trupinius. Beriame cukrų ir druską. Supilame šaltą vandenį ir iš pradžių šakute, vėliau rankomis sudrėkiname visus miltus.
Tešlą išverčiame ant miltuoto paviršiaus ir suminkome tešlą. Ją padalijame į du lygius rutulius, juos suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldymo kamerą maždaug pusvalandžiui.
Kol tešla šąla, pasiruošiame įdarą. Vaisius supjaustome skiltelėmis, beriame į dubenį, užpilame cukraus, miltų ir krakmolo, sudedam nutarkuotą citrinos žievelę, viską sumaišome ir paliekame pastovėti.
Maždaug po pusvalandžio traukiame tešlą lauk ir iškočiojame du apskritimus. Vieną apskritimą tiesiame į kepimo formos dugną, tuomet sudedam įdarą, paskirstom tolygiai, ir užklojame kitu tešlos lakštu. Abiejų lakštų kraštelius suspaudžiame, o ant pyrago viršaus keliose vietose įpjauname peiliu, kad turėtų kur išeiti susidaręs garas.
Pyrago viršų aptepame išplaktu kiaušiniu ir apibarstome cukrumi. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 15 min, vėliau temperatūrą sumažiname iki 180 laipsnių ir kepame dar 40-50 min. Galima patiekti su ledais ar plakta grietinėle. Skanaus!
Adaptuota pagal Joy the Baker persikų ir mėlynių pyrago receptą.
Seniai norėjau iškepti tokį dviejų dalių pyragą, su daugybe minkštų vaisių viduriuke. Iš visų receptų, kuriuos bandžiau, labiausiai patiko štai šita tešla. Kočiojant ji minkšta ir puri, o iškepusi būna neįtikėtinai trapi ir ak, tas sviestiškas skonis!
Kaip su kepimo forma? Tokie pyragai dažniausiai kepami sandariose formose, nes vaisinis įdaras kepdamas minkštėja, skiriasi sultys ir labai tikėtina, kad visas tas gražumas ims tekėti ant orkaitės dugno. Bet jei neturit sandarios formos, tiks ir atsegama 23 cm. Tik tuomet patarimas - po pyragu vienu aukštu žemiau įdėkite dar vieną kepimo skardą ir užtieskite ant jos kepimo popierių. Jei pyrago įdaras ims bėgti, kepimo popierius sugaudys tuos purslus ir orkaitė nenukentės.
Slyvų pyragas
pagrindui:
310g miltų
225g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
2 šaukštų cukraus
5 šaukštų ledinio vandens
pusės arbatinio šaukštelio druskos
įdarui:
maždaug 700-800g prinokusių mėgstamų vaisių. Man labiausiai patiko su slyvomis, bet taip pat galima kepti su persikais, nektarinais, abrikosais, o rudenį naudoti miško uogas.
120g cukraus (mažiau, jei vaisiai saldūs)
1 citrinos nutarkuotos žievelės
3 šaukštų miltų
1 šaukšto kukurūzų krakmolo
aptepimui:
1 išplakto kiaušinio
poros šauktų cukraus
Gaminame:
Tešlai skirtus miltus ir sviestą sudedam į dubenį ir pirštais sutriname į trupinius. Beriame cukrų ir druską. Supilame šaltą vandenį ir iš pradžių šakute, vėliau rankomis sudrėkiname visus miltus.
Tešlą išverčiame ant miltuoto paviršiaus ir suminkome tešlą. Ją padalijame į du lygius rutulius, juos suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldymo kamerą maždaug pusvalandžiui.
Kol tešla šąla, pasiruošiame įdarą. Vaisius supjaustome skiltelėmis, beriame į dubenį, užpilame cukraus, miltų ir krakmolo, sudedam nutarkuotą citrinos žievelę, viską sumaišome ir paliekame pastovėti.
Maždaug po pusvalandžio traukiame tešlą lauk ir iškočiojame du apskritimus. Vieną apskritimą tiesiame į kepimo formos dugną, tuomet sudedam įdarą, paskirstom tolygiai, ir užklojame kitu tešlos lakštu. Abiejų lakštų kraštelius suspaudžiame, o ant pyrago viršaus keliose vietose įpjauname peiliu, kad turėtų kur išeiti susidaręs garas.
Pyrago viršų aptepame išplaktu kiaušiniu ir apibarstome cukrumi. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 15 min, vėliau temperatūrą sumažiname iki 180 laipsnių ir kepame dar 40-50 min. Galima patiekti su ledais ar plakta grietinėle. Skanaus!
Adaptuota pagal Joy the Baker persikų ir mėlynių pyrago receptą.
Vilma said...
July 19, 2013 at 8:05 PM
Mano namuosekaip tik apsigyveno maišas nektarinų, gal išbandyti šį receptą su jais? :)
o apsaugoti orkaitę nuo skysto įdaro atsegamoje formoje galima ją apvyniojus folija. Šitą būdą pradėjau naudoti, kai viena spyragas nebloai pridergė man orkaitę ir gerokai pridūmino namus :)
Sandra said...
July 20, 2013 at 12:35 AM
Nektarinai, manau, čia labai tiktų :) o su folija man negirdėtas būdas, turėsiu galvoje, kai reiks orkaitę saugoti :)
Anonymous said...
May 15, 2016 at 7:41 PM
O, kaip tik ieškojau tokios tešlos recepto :) Bandysiu naudoti slyvų uogienę, tikiuosi, bus taip pat skanu:)