skip to main | skip to sidebar
  • Virtuvėje
  • Receptų archyvas
  • Biblioteka
  • Apie
  • Flickr
  • Kontaktai
Little World

Drąsusis slyvų pyragas

Friday, July 19, 2013
DSC_0283ps DSC_0341ps
Naujuos namuos jaučiuos kaip didvyris. Išmokau pati viena nueiti į sandėliuką. Žinau, kaip atrakinti tą didelę spyną prie laukujų durų ir kuriame stalčiuje sudėti varžtai ir atsuktuvai. Taip savimi didžiavausi, kad net atėjus nekalbiam elektrikui pasisiūliau paskolinti turimus įrankius. Jis nesuprato, kad čia tik kitas būdas garsiai pasakyti, kad aš žinau, kaip jie vadinasi.

Seniai norėjau iškepti tokį dviejų dalių pyragą, su daugybe minkštų vaisių viduriuke. Iš visų receptų, kuriuos bandžiau, labiausiai patiko štai šita tešla. Kočiojant ji minkšta ir puri, o iškepusi būna neįtikėtinai trapi ir ak, tas sviestiškas skonis!

Kaip su kepimo forma? Tokie pyragai dažniausiai kepami sandariose formose, nes vaisinis įdaras kepdamas minkštėja, skiriasi sultys ir labai tikėtina, kad visas tas gražumas ims tekėti ant orkaitės dugno. Bet jei neturit sandarios formos, tiks ir atsegama 23 cm. Tik tuomet patarimas - po pyragu vienu aukštu žemiau įdėkite dar vieną kepimo skardą ir užtieskite ant jos kepimo popierių. Jei pyrago įdaras ims bėgti, kepimo popierius sugaudys tuos purslus ir orkaitė nenukentės.

Slyvų pyragas

pagrindui:

310g miltų

225g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais

2 šaukštų cukraus

5 šaukštų ledinio vandens

pusės arbatinio šaukštelio druskos


įdarui:

maždaug 700-800g prinokusių mėgstamų vaisių. Man labiausiai patiko su slyvomis, bet taip pat galima kepti su persikais, nektarinais, abrikosais, o rudenį naudoti  miško uogas.

120g cukraus (mažiau, jei vaisiai saldūs)

1 citrinos nutarkuotos žievelės

3 šaukštų miltų

1 šaukšto kukurūzų krakmolo


aptepimui:

1 išplakto kiaušinio

poros šauktų cukraus


Gaminame:
Tešlai skirtus miltus ir sviestą sudedam į dubenį ir pirštais sutriname į trupinius. Beriame cukrų ir druską. Supilame šaltą vandenį ir iš pradžių šakute, vėliau rankomis sudrėkiname visus miltus.

Tešlą išverčiame ant miltuoto paviršiaus ir suminkome tešlą. Ją padalijame į du lygius rutulius, juos suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldymo kamerą maždaug pusvalandžiui.

Kol tešla šąla, pasiruošiame įdarą. Vaisius supjaustome skiltelėmis, beriame į dubenį, užpilame cukraus, miltų ir krakmolo, sudedam nutarkuotą citrinos žievelę, viską sumaišome ir paliekame pastovėti.

Maždaug po pusvalandžio traukiame tešlą lauk ir iškočiojame du apskritimus. Vieną apskritimą tiesiame į kepimo formos dugną, tuomet sudedam įdarą, paskirstom tolygiai, ir užklojame kitu tešlos lakštu. Abiejų lakštų kraštelius suspaudžiame, o ant pyrago viršaus keliose vietose įpjauname peiliu, kad turėtų kur išeiti susidaręs garas.

Pyrago viršų aptepame išplaktu kiaušiniu ir apibarstome cukrumi. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 15 min, vėliau temperatūrą sumažiname iki 180 laipsnių ir kepame dar 40-50 min. Galima patiekti su ledais ar plakta grietinėle. Skanaus!

Adaptuota pagal Joy the Baker persikų ir mėlynių pyrago receptą.

DSC_0305ps DSC_0283ps
Posted by Sandra at 18:56
Email This BlogThis! Share to X Share to Facebook
Labels: pyragai, saldūs kepiniai

3 comments:

  1. Vilma said...

    July 19, 2013 at 8:05 PM

    Mano namuosekaip tik apsigyveno maišas nektarinų, gal išbandyti šį receptą su jais? :)
    o apsaugoti orkaitę nuo skysto įdaro atsegamoje formoje galima ją apvyniojus folija. Šitą būdą pradėjau naudoti, kai viena spyragas nebloai pridergė man orkaitę ir gerokai pridūmino namus :)

  2. Sandra said...

    July 20, 2013 at 12:35 AM

    Nektarinai, manau, čia labai tiktų :) o su folija man negirdėtas būdas, turėsiu galvoje, kai reiks orkaitę saugoti :)

  3. Anonymous said...

    May 15, 2016 at 7:41 PM

    O, kaip tik ieškojau tokios tešlos recepto :) Bandysiu naudoti slyvų uogienę, tikiuosi, bus taip pat skanu:)

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Virtuvės archyvas

  • ►  2011 (46)
    • ►  January (1)
    • ►  February (4)
    • ►  March (3)
    • ►  April (5)
    • ►  May (3)
    • ►  August (5)
    • ►  September (5)
    • ►  October (5)
    • ►  November (6)
    • ►  December (9)
  • ►  2012 (56)
    • ►  January (7)
    • ►  February (2)
    • ►  March (5)
    • ►  April (8)
    • ►  May (3)
    • ►  June (5)
    • ►  July (4)
    • ►  August (6)
    • ►  September (5)
    • ►  October (4)
    • ►  November (3)
    • ►  December (4)
  • ▼  2013 (42)
    • ►  January (5)
    • ►  February (6)
    • ►  March (4)
    • ►  April (3)
    • ►  May (4)
    • ►  June (5)
    • ▼  July (5)
      • Žemuogių uogienė su karšto vyno prieskoniais
      • Aitriųjų paprikų padažas
      • Drąsusis slyvų pyragas
      • Duonelė su kreminiu sūriu
      • Brusketos su keptomis slyvomis
    • ►  August (3)
    • ►  September (2)
    • ►  October (1)
    • ►  December (4)
  • ►  2014 (4)
    • ►  February (1)
    • ►  March (1)
    • ►  June (1)
    • ►  July (1)

Žymos

  • Kalėdų receptai (11)
  • Rytų virtuvė (2)
  • antri patiekalai (22)
  • atsargos žiemai (9)
  • bandelės (1)
  • be mėsos (32)
  • biscotti (2)
  • blynai (6)
  • daržovių patiekalai (5)
  • desertai (5)
  • dovanos iš virtuvės (36)
  • duonelė (6)
  • džemas (11)
  • gėrimai (6)
  • keksai (1)
  • keksiukai (6)
  • ledai (1)
  • makaronų patiekalai (6)
  • midijos (1)
  • mėsos patiekalai (6)
  • padažas (4)
  • pagaminta namie (4)
  • paukštienos patiekalai (14)
  • pusryčiams (16)
  • pyragai (21)
  • saldūs kepiniai (49)
  • salotos (3)
  • sausainiai (11)
  • savaitgalio pietūs (5)
  • sriubos (7)
  • tortas (1)
  • užkandžiai (13)

Prie puodelio kavos

  • keliautojo užrašai (8)
  • paplepėjimai (3)
  • renginiai (9)
  • skanios vietos (5)

Skaitytojai

Mano mėgstamiausi

  • 52 skanios savaitės
  • Citrinos Žievelė
  • Gyvenimas Yra Smulkmenos
  • Gėrimų ir Patiekalų Magija
  • Mindaugas Bon Appetit!
  • Monkey Dinner
  • Saulėta Virtuvė
  • Savaitgalio Rendez - Vous
  • Sezoninė Virtuvė
  • Tasty Art
  • Žaidimų Aikštelė
  • Žiupsnelis Druskos

Už jūrų marių...

  • 101 Cookbooks
  • Bakers Royale
  • BBC Good Food
  • Call Me Cupcake
  • Cook Your Dream
  • David Lebovitz
  • Farmette
  • Forty - sixth at Grace
  • Green Figs and Ham
  • Honey & Jam
  • Island Menu
  • Joy the Baker
  • Like a Strawberry Milk
  • London Bakes
  • Love and Lemons
  • Orangette
  • Roost. A Simple Life
  • Smitten Kitchen
  • Sophisticated Gourmet
  • Sprouted Kitchen
  • Sunday Suppers
  • Sweet Amandine
  • The Wednesday Chef
  • V. K. Rees Photography
  • What Katie Ate

Įkvėpimui

  • Age Old Tree
  • Aš pasakų herojus
  • Kokonas
  • La Confiture de Framboises
  • Lina Aidukaitė Photography
  • Šarūnė Zurba Photo
Follow Me on Pinterest
Prisijunk ir tu!
Kviečiame dalyvauti!
Powered by Blogger.

© Little World - Designed by Theme.fm, Google blogs templates by Blog and Web.