Jau kelias savaites mane apnikęs kaži koks konservavimo ir uogienių virimo vajus. Rezultatas - 8 stiklainėliai 3 rūšių uogienių ir dar vienas labai vykęs marinavimo bandymas, apie kurį vėliau. O šiandien apie padažą.
Galėčiau daug visko pripasakot. Kaip puškuodama tempiau namo pusantro kilogramo paprikų ir pomidorus, tuo pat metu melsdamasi, kad mano maišas pakeintėtų dar dešimt metrų nesuplyšęs, pjausčiau ir viriau, ir negalėjau atsistebėti savo rankinio smulkintuvo ištverme, kai jis, nors ir visokius keistus garsus skleisdamas, vis dėlto sutrynė pusantro kilogramo paprikų, pusę kilogramo pomidorų ir aitriąsias gražuoles į vientisą masę.
Ir aš nebūčiau aš, bet po viso šito pjaustymo ir virimo dar sugebėjau paprikuotomis rankomis akis pasitrinti. Oi kaip saldu buvo!
Bet galiausiai, turim va šitą padažą. Gerą padažą. Ar džemą gal reiktų sakyt. Sodriai juntamas paprikų skonis, ne per aštrus, saldžiarūgštis toks. Puikiai tinka prie mėsos. Blynams? Kodėl gi ne!
Galėčiau daug visko pripasakot. Kaip puškuodama tempiau namo pusantro kilogramo paprikų ir pomidorus, tuo pat metu melsdamasi, kad mano maišas pakeintėtų dar dešimt metrų nesuplyšęs, pjausčiau ir viriau, ir negalėjau atsistebėti savo rankinio smulkintuvo ištverme, kai jis, nors ir visokius keistus garsus skleisdamas, vis dėlto sutrynė pusantro kilogramo paprikų, pusę kilogramo pomidorų ir aitriąsias gražuoles į vientisą masę.
Ir aš nebūčiau aš, bet po viso šito pjaustymo ir virimo dar sugebėjau paprikuotomis rankomis akis pasitrinti. Oi kaip saldu buvo!
Bet galiausiai, turim va šitą padažą. Gerą padažą. Ar džemą gal reiktų sakyt. Sodriai juntamas paprikų skonis, ne per aštrus, saldžiarūgštis toks. Puikiai tinka prie mėsos. Blynams? Kodėl gi ne!
Aitriųjų paprikų padažas
Reikės:
9 saldžiųjų raudonųjų paprikų
7 aitriųjų paprikų
500 g prisirpusių pomidorų
500 g uogienių cukraus
150 ml balzaminio acto (originaliame recepte naudojamas raudonojo vyno actas, reikėtų 250 ml)
2,5 cm dydžio šviežio imbiero gabalėlis
8 česnako skiltelės
Gaminame:
Visas daržoves, išėmę paprikų sėklas, supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais. Suberiam į puodą.
Imbiero gabalėlį ir česnako skilteles nulupame, smulkiai supjaustytus suberiam į puodą.
Smulkintuvu visas daržoves sutriname iki vientisos tyrės. Atrodys baisingai daug, žinau, bet verdant padažo sumažės beveik iki pusės.
Tuomet pilame cukrų, actą ir puodą užverdame. Kai užvirs, nugriebiame susidariusias putas, sumažinam ugnį iki vidutinės ir verdam apie 50 min - 1 val, kol masė sutirštės. Prieš pat virimo pabaigą, padažui tirštėjant, jis ims labai taškytis, todėl būkite atsargūs. Padažas bus paruoštas tuomet, kai nuo šaukšto jis ne bėgs, o dribs dribsniais.
Tuomet pilame cukrų, actą ir puodą užverdame. Kai užvirs, nugriebiame susidariusias putas, sumažinam ugnį iki vidutinės ir verdam apie 50 min - 1 val, kol masė sutirštės. Prieš pat virimo pabaigą, padažui tirštėjant, jis ims labai taškytis, todėl būkite atsargūs. Padažas bus paruoštas tuomet, kai nuo šaukšto jis ne bėgs, o dribs dribsniais.
Tuomet supilstom į sterilius stiklainius ir padedam saugiai, kol norėsim skanauti. Skanaus!
Pagaminta pagal "Virtuvė Nuo...Iki" nr. 8 (27)
Marta said...
July 12, 2013 at 8:43 PM
Mėginu įsivaizduoti skonį. Balzaminio actas jaučiasi? Nes su juos man viskas patinka :).
Vita said...
July 12, 2013 at 8:44 PM
Atrodo kaip dubenėlis uogienės :)
Kadangi man aštrumas labai patinka, reiks išbandyti :) Nors vat Virtuvės naujo numerio dar neteko matyti... kaži kodėl mano lankomose parduotuvėse jo nėra :(
Sandra said...
July 12, 2013 at 8:47 PM
Nelabai balzamikas jaučiasi, bet man tiek ir norėjos. Pabijojau daugiau pilti, kad nepermuštų visko, bet galima ir daugiau šliūkštelt :) paprikos čia pagrindiniu smuiku groja :)
Sandra said...
July 12, 2013 at 8:49 PM
Voriukai, Virtuvės čia senas numeris, metų senumo maždaug, o naujo dar vienur nėra. Jie facebooke rašė, kad techninės kliūtys kažkokios ir dėl to numeris vėluoja. Aš irgi laukiu :) O padažas tai geras, rekomenduoju!
Vita said...
July 13, 2013 at 10:45 AM
Oi, o gi tikrai, Nr. 8 :D Aš jau net mėnesių nebesuskaičiuoju :D
Anonymous said...
February 16, 2014 at 9:18 PM
Labai skani...