Jau kurį laiką mąsčiau, kad kai tik pavyks rasti, midijas gaminsiu būtent su normandišku padažu, nes turėjau sidro. O creme à la normande pagrindinės sudedamosios dalys ir yra sviestas, grietinėlė, sidras arba kalvadosas ir obuoliai.
Mam dar prancūzų liaudės išmintimi pasidalino ir sakė, kad midijas galima valgyti tik tokiais mėnesiais, kurių prancūziškuose pavadinimuose yra raidė "r". Taip išeina, kad netinkami mėnesiai būtų gegužė, birželis, liepa ir rugpjūtis. Taigi midijų sezonas būna šaltaisiais metų mėnesiais. Šiek tiek neįprasta, ypač turint galvoje, kad mūsuose visi geri ir švieži dalykai (išskyrus Kalėdas) būna būtent vasarą. Anyway, į nuvažiuojantį traukinį dar spėjau ir dalinuos balandžio pabaigos receptu.
Midijos su sidru ir obuoliais
2 nedidelėms porcijoms reikės:
1 kg šviežių midijų
laiškinio svogūno
1 lauro lapo
2 česnako skiltelių
1 lauro lapo
2 česnako skiltelių
šviežių petražolių
300ml grietinėlės
200ml sidro
1 nedidelio obuolio
gabalėlio sviesto
Gaminame:
Midijas švariai nuplauname šepetėliu po tekančiu vandeniu. Jei midiją paspaudus ar pakišus po tekančio vandens srove ji neužsiveria, teks ją išmesti.
Smulkiai sukapojame česnaką, laiškinį svogūną, petražoles, nulupame ir kubeliais supjaustome obuolį. Į puodą dedame gabalėlį sviesto, jam ištirpus - česnakus, svogūno laiškus, petražoles ir obuolio gabalėlius. Šiek tiek pakepiname. Tuomet padidiname ugnį ir supilame sidrą, leidžiame paburbuliuoti. Nuolat maišydami supilame giretinėlę, palaukiame, kol užvirs. Tuomet sudedame midijas.
Sumažiname ugnį ir paverdame apie 3-5 min arba kol visos midijos atsivers. Neatsivėrusios turės keliauti į šiukšliadėžę. Užbarstome šviežių kapotų petražolių ir patiekiame. Skanaus!
Midijas švariai nuplauname šepetėliu po tekančiu vandeniu. Jei midiją paspaudus ar pakišus po tekančio vandens srove ji neužsiveria, teks ją išmesti.
Smulkiai sukapojame česnaką, laiškinį svogūną, petražoles, nulupame ir kubeliais supjaustome obuolį. Į puodą dedame gabalėlį sviesto, jam ištirpus - česnakus, svogūno laiškus, petražoles ir obuolio gabalėlius. Šiek tiek pakepiname. Tuomet padidiname ugnį ir supilame sidrą, leidžiame paburbuliuoti. Nuolat maišydami supilame giretinėlę, palaukiame, kol užvirs. Tuomet sudedame midijas.
Sumažiname ugnį ir paverdame apie 3-5 min arba kol visos midijos atsivers. Neatsivėrusios turės keliauti į šiukšliadėžę. Užbarstome šviežių kapotų petražolių ir patiekiame. Skanaus!
Pagrindinis receptas, kuriuo rėmiausi, būtų šis. Nors tokių midijų paruošimo būdai gali būti labai skirtingi - vieni receptai siūlo midijas pavirti sidre, o grietinėlę supilti tik vėliau, midijas išėmus. Dar kiti siūlo išėmus midijas likusį padažą sutirštinti verdant ar į padažą vietoje sidro pilti kalvadosą. Todėl vienos tiesos čia nėra. Ruoškite midijas taip, kaip jums skaniau. Beje, papildomai druskos dėti nebereikėtų, mat midijos augo jūroje, todėl yra pakankamai sūrios.
Marta said...
May 6, 2013 at 3:53 PM
Žiū, kažkas irgi atsinaujino :)
Sandra said...
May 6, 2013 at 3:58 PM
Aš labai minimaliai, pas tave didesni pokyčiai :)
Odeta said...
May 7, 2013 at 6:49 AM
Seilė nutįso iki kelių...labai skaniai skamba. Reikės išbandyti:)
Sandra said...
May 7, 2013 at 12:00 PM
Ir buvo skanu, rekomenduoju! Nors tai vienas klasikinių paruošimo būdų, kur skoniai ir kvapai, regis, girdėti ir matyti, bet rezultatas buvo labai labai geras :)
Asta said...
May 12, 2013 at 3:56 PM
Nuostabios nuotraukos! :)
Sandra said...
May 12, 2013 at 5:33 PM
Ačiū labai, Asta :)
Juste said...
May 13, 2013 at 12:44 PM
Skamba ir atrodo nuostabiai!
Sandra said...
May 13, 2013 at 3:42 PM
Nuostabu ir buvo, reiktų pakartoti kada :)