Nusprendžiau, kad šiandien jau pavasaris. Argi ne taip? Saulė už lango švietė, oras toks gaivus, vaiskus... Ir dar užėjom skanumynų paragaut į Itališką kepyklą. Sūrio pyragas ten tobulas. Aš rimtai.
Dar vienas receptas iš mano numylėtos "Gyvenimas, pagamintas namuose" knygos. Jau trečias iš eilės ir dar ne paskutinis. Kai pirmą kartą kepiau šiuos blynus, vos ištraukusi iš orkaitės šypsodamasi tyliai pasakiau milžinų blynai. Taip ir prilipo. Taip, blynus, pasirodo, gamina kepti ir orkaitėje ir turiu pasakyti, kad toks gaminimo būdas man patinka daug labiau. Sumaišai produktus, pašauni ir eini toliau filmų žiūrėt. Jokio stoviniavimo prie viryklės su miltuota mentele rankoje.
Juos dar galima būtų pavadint linksmaisiais blynais. Nes tas vaizdas, kai jie tarsi milžiniški suflė pašoka iš kepimo formų, yra tikrai džiuginantis. Čia nuotraukose blynas jau truputį nusileidęs, kepdami jie iškyla gerokai daugiau.
Molly savo recepte rašo, kad galima kepti vienoje 20 cm kepimo formoje, bet tinka ir didesnės. Aš kepu maždaug 17 cm formoje du kartus, t.y. supilu pusę tešlos, iškepu, ištraukiu blyną ir supilu likusią. Beje, forma, kurioje kepsite, turi būti sandari. Netinka tos atsegamos tortų formos, nes sviestas išbėga pro tarpelius ir ima degti. Savo kailiu patyriau. 20 cm formoje man nepatiko kepti dar ir todėl, kad blyno padas išeina storesnis ir sunkesnis. Tai tiek patarimų. Kitą savaitgalį vėl kepsiu. Šypt.
Blynai su citrina ir cukrumi arba milžinų blynai
Reikės:
gabalėlio sviesto
4 kiaušinių
125 ml miltų
125 ml pieno, perpus su grietinėle
2 šaukštų cukraus
citrinos sulčių ir cukraus pudros apšlakstymui
Gaminame:
Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių. Į kepimo indą dedame gabalėlį sviesto ir pašauname į orkaitę.
Tuomet pasiruošiame tešlą blynams. Į indą supilame grietinėlę ir pieną, po vieną įmušame ir išmaišome kiaušinius. Beriame cukrų, išmaišome. Nuolat maišydami suberiame miltus. Tešla turi būti lygi, be gumulėlių.
Kai sviestas ištirps, traukiame indą lauk ir teptuku ištepame sviestu indo sieneles. Supilame tešlą ir pašauname į orkaitę. Didesnis blynas iškeps per 18 - 25 min, maniškiai mažesni - maždaug per 10 - 12 min. Blynas bus iškepęs tada, kai kraštai pakils ir švelniai paruduos, o centras bus gelsvas ir standus.
Iškepusį traukiame lauk ir apšlakstom citrinų sultimis, apibarstom cukraus pudra. Skanaus!
Pagaminta pagal Molly Wizenberg "Gyvenimas, pagamintas namuose" p. 142 // Vaga 2013
Ina said...
February 24, 2013 at 10:52 PM
Labai gražiai ir įdomiai atrodo. Kvepia pavasariu.
Kepinių namai said...
February 25, 2013 at 11:05 AM
Kokio tirštumo gaunasi tešla? Kaip lietiniams ar kaip įprastiems blynams (tirštoka)?
Neringa said...
February 25, 2013 at 12:21 PM
Receptas labai panasus kaip Jorksyro pudingams. labai skaniai atrodo!
Sandra said...
February 25, 2013 at 12:59 PM
Ina,aciu. Man vakar tik ir sukosi mintys apie pavasari,matyt,ir cia tos nuotaikos persidave :)
Kepiniu namai,man si tesla primena lietiniu. Ji nera itin skysta ar vandeninga. Jei gaminsit pagal cia nurodytas proporcijas, tikrai pavyks :)
Neringa, Jorksyro pudingo nesu gaminus, tai negaliu palyginti, bet blynai tai labai skanus :)
Aušra said...
March 13, 2013 at 5:44 PM
isvaizda simtabale!
Sandra said...
March 13, 2013 at 6:23 PM
Dėkui, Aušra :)