Šiandien mieste įžiebė eglę. O aš įsigijau pirmąsias dovanas. Kaip ir kiekvienais metais, gruodžio pirmąją.
Nes mėgstu ieškoti, neskubėdama rinktis, dairytis, žiūrinėti... Dovanoti ne todėl, kad reikia, o todėl, kad noriu. Ir būtent todėl šiemet su nekantrumu laukiu Kalėdinio Daiktų Turgaus ir mugės Žaislų Muziejuje, kur tikri žmonės dalinsis savo tikrais darbais. O aš? Aš irgi noriu dalintis. Sausainiais. Meduoliais. Noriu prikepti daug daug, gardžių, kvapnių, po lygiai sudėti į popierinius maišelius ir padėti po eglute. Ir tada bus Kalėdos.
Meduolį kepiau prieš kelias savaites iš taip mylimos knygos, kuri jau nuo dažno naudojimo ir sklaidymo kai kur nusitepus. Netyčia. Nežinau, kodėl ir kaip taip išėjo, kad meduolį iškepiau apvalioje formoje. Nieko baisaus, žinoma, nenutiko, bet vis dėlto gražiau atrodytų duonelės formoje keptas. Todėl nuotraukos čia truputį neteisingos, su neteisingos formos meduoliu.
Šokoladiniam meduoliui reikės:
100g sviesto
200g šokolado, turinčio ne mažiau nei 70 proc. kakavos
160g miltų
3 šaukštų geros kokybės kakavos
2 kiaušinių
2 kiaušinių trynių
130g cukraus
80g auksinio sirupo, bet galima keisti skystu medumi
po 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių, cinamono, maltų gvazdikėlių, malto imbiero, malto muskato riešuto
žiupsnio druskos
Gaminame:
Karšto vandens vonelėje ištirpiname šokoladą ir sviestą iki vientisos masės. Dubenyje mikseriu plakame cukrų, sirupą, kiaušinius ir trynius apie 3 min iki tirštos, putėsius primenančios, masės. Tuomet į šią masę švelniai įmaišome šokoladą - iš pradžių pusę šokolado kiekio, vėliau likusį. Reikėtų pasistengti, kad kiaušinių plakinys nesubliūkštų ir kiek įmanoma išlaikytų savo purumą.
Kitame dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir visais prieskoniais. Miltų mišinį beriame į kiaušinių ir šokolado masę nedideliais kiekiais, maišome nedaug ir švelniai, tik kol miltais sudrėks. Paruoštą masę supilame į duonelės kepimo formą, išklotą sviestiniu kepimo popieriumi, ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30-35 min. Ar meduolis iškepęs patikriname mediniu pagaliuku - įsmeigus į pyragą ir ištraukus jis turi būti neaplipęs tešla.
Kai įsitikinsime, kad meduolis iškepęs, traukiame lauk ir leidžiame atvėsti kepimo formoje. David Lebovitz dar patarė pyragą įvynioti maistinę plėvelę ir palikti kambario temperatūroje 24 val, kad geriau įsigertų visi prieskoniai. Skanaus!
Pagaminta pagal D.Lebovitz "Saldus Gyvenimas Paryžiuje" p. 141-142 // Vaga 2012
Rima said...
December 2, 2012 at 11:19 AM
O man visai meduoliškai atrodo. Ir aš vakar kepiau meduolius, tik ne vieną, o daaaaaaaaaaaug mažų;)
Sandra said...
December 2, 2012 at 6:52 PM
Rima, čia toks tik pasibandymas meduolinis buvo, aš irgi kepsiu daug mažų :) ir smagu, kad neišbrokijai mano neteisingo pyrago :D
Rima said...
December 2, 2012 at 8:42 PM
:D, tai, kad nėr čia ką brokyti. Pas tave viskas skaniai ir subtiliai pateikta. O, kad aš turėčiau tiek talento ir laiko taip gražiai viską pateikti. Pas mus viens du ir viskas dingsta:D
Sandra said...
December 2, 2012 at 9:10 PM
aš tai visiškai negalvoju, kad kažkokį talentą turiu :D rimtai. Suprantu, kad jei didelė šeimyna už kadro laukia, nelabai ir noro yra dar su fotoaparatu šokinėti aplink, kai visi alkanomis akimis taikosi į pagamintą patiekalą. Bet kol kas mes tik dviese, todėl niekas pernelyg neskubina ir nepyksta :)
Aušra said...
December 10, 2012 at 6:30 PM
Viskas cia teisinga; ir labai grazu!
Sandra said...
December 10, 2012 at 6:45 PM
Aušra, ačiū!
Anonymous said...
December 4, 2013 at 3:35 AM
Looks delicious! But I can't read the recipe!