Mane kartais apima kompulsinis noras rašyti. Iškepti pyragą. Minkyti tešlą sausainiams. Noras, toks didelis ir stiprus, kad sveikas protas tuo metu išeina pasivaikčšioti, protingai nutaręs, kad nėra čia ko ginčytis ir aš beriu miltus, mušu kiaušinius, pilu cukrų, tada minkau ir minkau, kol užkaista rankos, kočioju plonai ir spaudžiu formeles. Pašaunu į orkaitę ir laukiu.
Arba supilu pieną, kiaušinius ir romą į plakiklį, pasuku rankenėlę ir truputį patriukšmauju. Užgniaužusi kvapą klausausi, ar neateis niekas pabarti. Supilu į puodelį, paslepiu šaldytuve ir laukiu. Kol atšals. Truputis sviesto į keptuvę, truputis tešlos, paskirstau tolygiai. Kepa. Apverčiu. Na ir kas, kad jie man storesni pavyksta. Man skanu. Tam, kas iškiša galvą po kambarius pasklidus apelsinų kvapui, irgi skanu. Tokie būna savaitgalių rytai.
Pusryčiai gali būti netvarkingi ar truputį nerangūs, galima užsižiopsoti ir nepastebėti, kad jau svyla blynas, galima įsidėti tris šaukštelius cukraus vietoj įprastinių dviejų ar cukrų kavai pamiršti visai. Galima tuomet išsikepti lietinių. Va tokių.
Lietiniams su romu reikės:
blynams:
2 šaukštų cukraus
180 ml riebaus pieno
2 kiaušinių
2 šaukštų romo
3 šaukštų ištirpinto sviesto
120 ml miltų
nutarkuotos 1 apelsino ir 1 citrinos žievelės
žiupsnelio druskos
padažui:
80 ml skysto medaus
80 ml apelsinų sulčių
60 ml citrinos sulčių
7 šaukštų tirpinto sviesto
Gaminame:
Į plakiklį sudedame cukrų, kiaušinius, pieną, pilame romą, beriame žiupsnį druskos ir abiejų citrusų žieveles. Išplakame. Tuomet pilame tirpintą sviestą ir vėl suplakame, kad sviestas gerai įsimaišytų. Galiausiai suberiame miltus, bet plakame tik tiek, kad miltai susimaišytų. Tuomet tešlą perpilame į kitą indą ir dedame ją į šaldytuvą.
Dorie perspėja, kad šio žingsnio nevalia praleisti, nes šaldama lietinių tešla sutirštėja ir tampa tinkamos konsistencijos. Šaldyti rekomenduojame bent 2 val, bet geriausia, anot Dorie, tešlą šaldytuve palikti 12 ar daugiau valandų.
Ištraukus iš šaldytuvo tešla turėtų būti grietinėlės konsistencijos. Kai tešla bus paruošta, eime kepti. Įkaitiname lietinių keptuvę iki vidutinės temperatūros, imame didesnį gabalėlį sviesto ir pirštais juo greitai tarsi išdažome keptuvę. Saugome pirštus, žinoma. Riebalų neturi būti daug, tik tiek, kad blynas nepriliptų. Tuomet pilame tešlos, sukiodami keptuvę ją paskirstome po visą keptuvės plotą ir leidžiame kepti. Mentelę atsargiai pakišame po blyno kraštu, jei jis švelniai rustelėjęs, galime apversti. Apvertus dar šiek tiek pakepame ir blyną perkeliame į lėkštę.
Pasiruošiame padažą. Medų šiek tiek patirpiname mikrobangų krosnelėje, leidžiame jam atvėsti, tuomet supilame citrusų sultis ir išplakame šluotele. Po šaukštą nuolat maišydami įplakame tirpintą sviestą ir viskas. Skanaus!
Pagaminta pagal D.Greenspan "Around My French Table" p. 411-413 // Houghton Mifflin Harcourt 2012
Anonymous said...
December 16, 2012 at 11:49 PM
Jau taip jaukiai viskas aprašyta... ech..o dabar sekmadienio vakaras:(..
Sandra said...
December 17, 2012 at 5:28 PM
Taip, bet už 4 dienų ir vėl savaitgalis, šventės, pusryčiai... :)
Neringa said...
December 18, 2012 at 5:12 PM
Kaip gražu čia pas tave :) Visada labai miela užsukti. Echh.. toks jaukumas užplūdo... Stebūklus darai, Sandra, stebūklus :) Ačiū
Sandra said...
December 18, 2012 at 5:35 PM
Skaitau ir šypsaus :) Ačiū Neringa, labai tau ačiū :)
Juliana said...
December 18, 2012 at 6:44 PM
Sutinku su Neringa. Ir nė nežinau, už ką labiau pagirti - receptą, nuotraukas ar rašymą. Už viską, ir ne po truputį, o po daug. Super puiku ;)
Ir Tavo šokoladiniai lietiniai vis dar kabo mano "greitai" sąraše ;)
Sandra said...
December 18, 2012 at 7:34 PM
Dėl lietinių galėčiau pasakyti "kepti, negalima atidėlioti" :)
dėl komplimentų tai aš be žodžių...kažkaip sunku patikėti, kad čia tikrai apie mane :) ačiū!
Medeja- CranberryJam said...
January 5, 2013 at 4:18 PM
Oh priminei siaubingą dalyką, kad mano romas visai į pabaigą :D sunku dabar apsispręst kam tą likutį panaudot :D
Sandra said...
January 5, 2013 at 4:28 PM
na taip, ne kokia situacija :) aš pasikliaučiau akimirkos impulsu :)