Pasidaviau visam šiam kalėdiškumui. Tiesą sakant, man atrodo, kad kiekvienais metais tai įvyksta vis anksčiau. Nenoriu veikti nieko daugiau, tik būti namie ir kepti kepti kepti... Sudėlioti sausainius į maišelius ir padėti šalia jau suvyniotų ir kaspinais aprištų dovanų, kurios ant mano stalo atsirado jau vakar.
Vakar nutiko ir daugiau puikių dalykų: ėjom į mugę, grįžom nešini krepšiais, nes dievaži, ten tikrai viskas buvo labai gražu ir šilta, pirkom kalėdinę arbatą, vaikščiojom po senamiestį baltais stogais ir važiavom prie ežero apžiūrinėti baltą žiemą. Rankas ir kojas nušalau, bet nesvarbu. Teisingas šeštadienis buvo.
Meduolius kepiau lygiai tokius pat, kaip ir praeitais metais - nelabai originalu, sutinku. Tačiau šie buvo mano pirmieji ir patiko taip labai, kad būtų visai graži tradicija juos kepti kasmet. Jei tik nepabos valgantiems, žinoma.
O kaip vyksta jūsų pasiruošimai? Ką kepat, vyniojat, ragaujat?
Vakar nutiko ir daugiau puikių dalykų: ėjom į mugę, grįžom nešini krepšiais, nes dievaži, ten tikrai viskas buvo labai gražu ir šilta, pirkom kalėdinę arbatą, vaikščiojom po senamiestį baltais stogais ir važiavom prie ežero apžiūrinėti baltą žiemą. Rankas ir kojas nušalau, bet nesvarbu. Teisingas šeštadienis buvo.
Meduolius kepiau lygiai tokius pat, kaip ir praeitais metais - nelabai originalu, sutinku. Tačiau šie buvo mano pirmieji ir patiko taip labai, kad būtų visai graži tradicija juos kepti kasmet. Jei tik nepabos valgantiems, žinoma.
O kaip vyksta jūsų pasiruošimai? Ką kepat, vyniojat, ragaujat?
Meduoliams reikės:
125g sviesto
100g dirbtinio medaus arba auksinio sirupo
200g cukraus
3 stiklinių miltų
5 šaukštų pieno
1 kiaušinio
po 1 arbatinį šaukštelį cinamono, malto muskato riešuto, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero
Gaminame:
Cukrų, sviestą, medų ir pieną sudedame į puodą, suberiame visus
prieskonius ir kaitiname ant silpnos ugnies nuolat maišydami kol užvirs.
Paverdame apie 2 min, nukeliame nuo ugnies.
Tokį sirupą šiek tiek atvėsiname ir supilame į dubenį su miltais, išmaišome, mušame kiaušinį ir užminkome tešlą. Tešlą paliekame atvėsti. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kokiai valandai, kad sutvirtėtų.
Kai tešla išbus šaldytuve reikiamą laiką, jau galima ją kočioti. Pabarstome stalą miltais ir iškočiojame ploną blyną (geriau plonesnį nei 5mm). Išspaudžiame formeles, sausainius atsargiai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 12-15 min.
Kadangi sausainiai ploni, kyla grėsmė jiems labai greitai
sudegti, todėl nepaliekame sausainių be priežiūros. Iškepusius paliekame
atvėsti skardoje. Galima ir glajų dar pasigaminti. Vienas paprastesnių -
iškepusius ir atvėsusius sausainius aplieti ištirpintu baltu šokoladu.
Kaip ir viskas, skanaus!
Pagaminta pagal "Metai Beatos virtuvėje" p.28 // Laisvos Valandos 2010
Karolina said...
December 9, 2012 at 3:34 PM
Ahh, kaip gražu..
Sandra said...
December 9, 2012 at 3:35 PM
Karolina, ačiū labai :)
Sandra said...
December 9, 2012 at 3:43 PM
Mano požiūriai šiuo klausimu dvejopi :) man taip pat nepatinka eilės, grūstys, tetos ir dėdės, tempiantys namo kinietiškus blizgučius ir perkantys viską, kas papuola po ranka. Bet Kalėdos man asocijuojasi ne su tuo, o su jaukumu, namais, šeima, kaip tu ir sakei, mandarinais, vynu ir meduoliais :)
Maisto Diletantė said...
December 9, 2012 at 11:52 PM
Kokios tikros tavo nuotraukos, nuostabios, turbūt jau sakiau 10 kartų, bet dar matyt 100 kartų pasakysių :)
Šiemet mano meduolių kepimas baigėsi vieno didelio meduolio iškepimu :D aš gi neturiu formelių! tiksliau turiu, bet jos užsiliko pas tėvus namuose. Gavosi kažkas panašaus į meduolinį keksą įpylus natūralaus jogurto. Beje pirkau Kotanyi firmos prieskonius meduoliams, kuriuos labai knietėjo išbandyti ir galiu pasakyti - puikūs :)
Sandra said...
December 10, 2012 at 12:48 AM
Maisto Diletante, kiekvieną kart, kai pasakai iš naujo, aš džiaugiuosi lygiai taip, tarsi pirmą kart komplimentus girdėčiau :)
Vienas didelis meduolis juk irgi nėra blogai :) praeitais metais, kai kepiau šiuos, rankos taip įskaudo nuo viso to minkymo-kočiojimo-minkymo, kad sakiau sau daugiau niekad niekad! Bet kaip matai, kur buvus, kur nebuvus, vėl aš čia su savo meduoliais :D
O tų kompleksiškų prieskonių niekuomet nebandžiau...Nors tiesą sakant net nežinau, kodėl...Turbūt todėl, kad mano virtuvėje tie penki indeliai su reikiamais prieskoniais niekuomet neišsenka ir visuomet po ranka :)
keistai paprasta said...
December 10, 2012 at 5:33 PM
mmm magiškai nuteikia.. :)
Sandra said...
December 10, 2012 at 5:42 PM
Dėkui, keistai paprasta :)
Ieva Marija said...
December 10, 2012 at 8:56 PM
Nuostabios nuotraukos :)
Sandra said...
December 10, 2012 at 9:06 PM
Ieva Marija, ačiū!
Medeja- CranberryJam said...
December 12, 2012 at 1:40 PM
11 nuo manęs mažam, bet dideliam pasauliui :)
http://medejos.blogspot.com.au/2012/12/zaidziame-11-playing-11.html
Sandra said...
December 12, 2012 at 10:04 PM
Atsakymus į tavo klausimus prijungiau prie ankstesnio įrašo :)
http://littleworld-sandra.blogspot.com/2012/12/vienuolika.html
Maedlein ♥ said...
December 19, 2012 at 2:48 AM
Yummy !!! And so beautiful photos ! :)
Sandra said...
December 19, 2012 at 12:48 PM
Thanks, Maedlein :)