Gyriausi anksčiau čia, kad turiu kelias naujas knygas, kurias, deja, pastarosiomis dienomis man pakanka laiko tik pavartyti. Kai atrodo nusiteikiu, kad va jau tuoj tuoj gaminsiu, dangus apsitraukia neperregimais debesimis ir bet kokios fantazijos kažką nufotografuoti subyra į miltus, o patiekalai, dažniausiai pavykę, tiesiog pradingsta išalkusiuose pilvuose. Taip nutiko jautienos troškiniui, sočiai pusryčių kiaušinienei... Užtat pačiam pačiausiam naujam atradimui šiandien pakalo ir laiko, ir saulės, todėl vienu kartu - net du receptai. Paprasti, tiesa, bet labai gardūs.
Vos pradėjus vartyti naująją viešnią savo kulinarinių knygų lentynoje, Dorie Greenspan "Around My French Table", akis užkliuvo už recepto, pavadinto "go-with-everything celery root puree" (liet. viskam tinkanti saliero šaknies tyrė). Pirma mintis buvo - tai štai kur naudojami tie keistokai atrodantys gumbai, parduotuvėse suguldyti šalia burokų ir bulvių! Receptą ilgai nelaukdama išbadžiau jau kitą dieną ir rezultatas maloniai nustebino. Šiaip, esu prisiekusi tokių visokių košių, kuriomis galima pakeisti bulves, mėgėja, mat su pastarosiomis mane sieja pernelyg komplikuoti santykiai. Kaip skonis? Panašus į saliero stiebų skonį, tačiau yra gerokai švelnesnis. Mums labai labai patiko.
Vos pradėjus vartyti naująją viešnią savo kulinarinių knygų lentynoje, Dorie Greenspan "Around My French Table", akis užkliuvo už recepto, pavadinto "go-with-everything celery root puree" (liet. viskam tinkanti saliero šaknies tyrė). Pirma mintis buvo - tai štai kur naudojami tie keistokai atrodantys gumbai, parduotuvėse suguldyti šalia burokų ir bulvių! Receptą ilgai nelaukdama išbadžiau jau kitą dieną ir rezultatas maloniai nustebino. Šiaip, esu prisiekusi tokių visokių košių, kuriomis galima pakeisti bulves, mėgėja, mat su pastarosiomis mane sieja pernelyg komplikuoti santykiai. Kaip skonis? Panašus į saliero stiebų skonį, tačiau yra gerokai švelnesnis. Mums labai labai patiko.
Antras receptas - vištiena, kepta orkaitėje su žolelėmis ir sviestu. Tereikia tik įtrinti vištieną sviestu, tuomet smulkintomis žolelėmis, pašauti į orkaitę ir skanauti galima jau po 30 min. Tik pagaminusi pagalvojau, kad dar buvo galima čia įdėti smulkinto česnako tam nuostabiam kvapui išgauti. Jei norit ir mėgstat.
Vištienai su žolelėmis reikės:
vištos ketvirčių
kambario temperatūros sviesto
šviežių čiobrelių
džiovintų arba šviežių raudonėlių
džiovintų rozmarinų
druskos ir grūstų juodųjų pipirų
Gaminame:
Vištos ketvirčius nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Tai daryti būtina, antraip mėsa neapskrus taip gražiai. Ketvirčius įpjauname peiliu įstrižai ir tolygiai įtriname sviestu. Sviesto įspaudžiame ir į įpjovas, bei po odele.
Šviežius čiobrelius ir raudonėlius smulkiai sukapojame, dedame į dubenį ir sumaišome su džiovintais rozmarinais. Šiuo mišinius įtriname vištieną. Tuomet sudedame ketvirčius į kepimo indą ir pabarstome druska ir grūstais pipirais. Kepame 220 laipsnių temperatūroje apie 30 - 40 min arba kol odelė gražiai apskrus.
Adaptuota pagal A Cup of Jo
***
Saliero šaknies tyrei reikės:
maždaug 1kg saliero šaknų
pieno ir vandens lygiomis dalimis (maždaug po 500ml)
gabalėlio sviesto
žiupsnio druskos
žiupsnio druskos
Gaminame:
Pieną ir vandenį supilame į puodą, beriame žiupsnį druskos ir paliekame užvirti. Tik nepamirškite stebėti puodo, nes kaisdamas pienas kyla į viršų ir labai tikėtina, kad pabėgs iš per kraštus.
Saliero šaknų odelę nupjaustome, kad liktų tik minkštimas, tuomet šaknis supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais. Kai pienas užvirs, suberiame visus saliero šaknų gabalėlius, vandens ir pieno turi būti tiek, kad apsemtų visus gabalėlius. Sumažiname ugnį ir paliekame virti apie 20-30 min, kol gabalėliai suminkštės.
Kai šaknys išvirs, nupilame visą skystį, kuriame jos virė, o gabalėlius sutriname iki vientisos masės plaktuvu arba rankomis. Dedame gabalėlį svieto, beriame jei reikia druskos, išmaišome ir patiekiame. Skanaus!
Pagaminta pagal Dorie Greenspan "Around My French Table"
Neringa said...
November 11, 2012 at 10:58 PM
net kvepia per ekrana!
Sandra said...
November 11, 2012 at 11:18 PM
Vadinasi, nuotraukos pataikė į dešimtuką, ačiū! :)
egidija said...
November 12, 2012 at 9:10 PM
taip paprasta, o šitaip gardu. išbandysiu :)
Sandra said...
November 12, 2012 at 9:41 PM
Lauksiu atsiliepimų, Egidija :)
Aušra said...
November 13, 2012 at 12:19 AM
tikrai - net kvepia;
Mindaugas said...
November 17, 2012 at 7:59 PM
Puikus derinys!
Sandra said...
November 17, 2012 at 8:34 PM
Tikrai taip, Mindaugai!
Unknown said...
November 18, 2012 at 11:14 PM
O as visus prieskonius+ cesnaka sumasiau su sviestu ir tada istryniau vistiena... Puikiai isejo;)
Sandra said...
November 19, 2012 at 12:37 AM
Žinoma, galima ir taip, kažkaip nesugalvojau :) smagu, kad patiko :)