Vis skundžiuos, kad esu užsiėmus, bet jei per mėnesį po šešis įrašus parašau, vadinas dar ne taip blogai. Bet šiam pomėgiui man niekuomet ne gaila savo laiko, net jei naujo įrašo labui yra šiek tiek apkarpomos miego valandos (kaip kad dabar). Imu pamažėle įsivažiuoti į naujus ritmus ir ne(be)panikuoti, jei savaitgaliais neturiu kada iškept pyrago. Tik ta rugpjūčio dienų ramybė ir lėtumas jau beveik išblėsę. Laikas, kurį galėjau praleisti saulėkaitoje su kvapniu kavos puodeliu apžiūrinėdama aplinkinius, dabar skiriamas paskaitoms, mokslams, dar kažkam, ko nelabai noriu. Bet aš vis dar matau ir spalvotus lapus medžių viršūnėse, ir tik truputį skundžiuos, kad rytai šalti.
Mano draugystė su moliūgais tęsiasi toliau. Ši kartą moliūgai sudalyvavo gaminant užkandžius. Apie moliūgo ir mėlynojo pelėsinio sūrio derinį sužinojau iš Skonio žinyno. Sudomino. Šiaip, iš visų prancūziškų sūrių man labiausiai patinka brie. Šį švelnaus skonio sūrį galiu valgyti kad ir vieną, o va štai su mėlynojo pelėsio atstovais man sekasi ne taip gerai. Dažnai norisi itin intensyvų jų skonį sušvelninti, o va štai čia brushetta yra puikus pagalbininkas. Moliūgas su tokiais sūriais visiškai nesipeša, o atlieka sakyčiau savotiško amortizatoriaus vaidmenį ir mėlynojo pelėsinio sūrio skonis tampa nebe toks aršus. Beje, originalus receptas siūlė užkandėles dar šiek tiek pakepti jau užbėrus sūrio. Mes taip nedarėm, nes nuo šilto moliūgo sūris ir taip šiek tiek patirpo. Kažką daugiau patarti ar rekomenduoti šį kartą sunku, tiesiog jei jums irgi patinka patinka tokie sūriai, tada gaminkit.
p.s. po šių užkandėlių fotosesijos supratau, kaip labai man patinka retkartėmis užleisti pozicijas virtuvėje ir tiesiog fotografuoti gaminant kitam :)
Mano draugystė su moliūgais tęsiasi toliau. Ši kartą moliūgai sudalyvavo gaminant užkandžius. Apie moliūgo ir mėlynojo pelėsinio sūrio derinį sužinojau iš Skonio žinyno. Sudomino. Šiaip, iš visų prancūziškų sūrių man labiausiai patinka brie. Šį švelnaus skonio sūrį galiu valgyti kad ir vieną, o va štai su mėlynojo pelėsio atstovais man sekasi ne taip gerai. Dažnai norisi itin intensyvų jų skonį sušvelninti, o va štai čia brushetta yra puikus pagalbininkas. Moliūgas su tokiais sūriais visiškai nesipeša, o atlieka sakyčiau savotiško amortizatoriaus vaidmenį ir mėlynojo pelėsinio sūrio skonis tampa nebe toks aršus. Beje, originalus receptas siūlė užkandėles dar šiek tiek pakepti jau užbėrus sūrio. Mes taip nedarėm, nes nuo šilto moliūgo sūris ir taip šiek tiek patirpo. Kažką daugiau patarti ar rekomenduoti šį kartą sunku, tiesiog jei jums irgi patinka patinka tokie sūriai, tada gaminkit.
p.s. po šių užkandėlių fotosesijos supratau, kaip labai man patinka retkartėmis užleisti pozicijas virtuvėje ir tiesiog fotografuoti gaminant kitam :)
Bruschetoms su moliūgu ir mėlynojo pelėsio sūriu reikės:
prinokusio moliūgo
mėlynojo pelėsio sūrio
itališkos duonos ciabatta
kelių šakelių šviežių čiobrelių ar raudonėlių
alyvuogių aliejaus
druskos ir grūstų juodųjų pipirų
Gaminame:
Moliūgo odelę nulupame, išpjauname minkštimą su sėklomis, likusią dalį supjaustome kubeliais. Moliūgo kubelius paskleidžiame ant kepimo skardos, pašlakstome aliejumi, beriame druskos ir pipirų, sudedam čiobrelių šakeles ir rankomis viską sumaišom, kad moliūgo kubeliai tolygiai apsiveltų prieskoniais. Pašauname į orkaitę ir kepame 180 laipsnių temperatūroje, kol moliūgo kubeliai suminkštės, apie 15 min (labai priklauso nuo kubelių dydžio).
Kol moliūgas kepa, imamės duonos. Ją supjaustome maždaug 1 cm storio riekelėmis, išdėliojame ant kepimo grotelių ir pašauname į orkaitę kartu su moliūgais, kad duona apskrustų.
Kai moliūgas suminkštės, o duona apskrus, traukiame lauk. Tuomet belieka tik išdėlioti moliūgo kebelius ant duonos riekelių (galim dar šiek tiek paspausti šakute) ir ant viršaus pabarstyti sūrio. Skanaus!
Pagaminta pagal N.Segnit "Skonio žinynas" p.62 // Vaga 2011
juste said...
October 1, 2012 at 8:02 AM
Aciu uz puikia ideja rudenio gerybem suvartot:-) buvau atradus, kad melynasis suris labai skanu su cukinia, pastarroj taip atgaivina derini.
Su moliugu turetu buti dar geriau!
Inga said...
October 1, 2012 at 11:25 AM
Nuotraukos - labai!
Sandra said...
October 1, 2012 at 6:17 PM
Juste, man su moliūgu patiko labai, o va su cukinija nelabai įsivaizduoju, koks skonis turėtų būti. Man rodos, cukinija pernelyg švelni ir jos skonį turėtų kone visiškai užgožti sūris, o va štai moliūgas su charakteriu :) o sakyk cukinija gal kažkaip tinkamai paruošta buvo ir ar tau patiko toks derinys :) ?
Insolente, didelis dėkui :)
Marta said...
October 2, 2012 at 11:57 AM
Dar kas taurę vyno man prie šito ir ruduo nusidažytų gražesnėmis spalvomis.
Sandra said...
October 2, 2012 at 6:58 PM
...arba aukštyn nosį, akis į viršų ir tos spalvos visos gražios, šiltos ir žavingos yra tiesiog ten :)
Jura said...
October 3, 2012 at 10:55 PM
Fantastika! Siandien ir vel atejau i si tinklarasti ir (vel) pagalvojau: estetiskai jis yra tiesiog tobulas. (tik google readeryje kazkodel ismeto nuotraukas, bet juk ne ten skaityt reikia, ane? :).
Sandra said...
October 3, 2012 at 11:29 PM
Jūra, bet tai kaip man smagu tai girdėti! Ak :) Tikrai, labai labai faina, kad patinka šitas mano mažas pasaulis :)
o dėl google readerio, tai aš pati juo nesinaudoju, nes man labiau patinka įrašus skaityti pačiuose tinklaraščiuose - tik taip jaučiu tinklaraščio mintį, dvasią. O maniškias nuotraukas išmėto tikriausiai todėl, kad aš jas ir įkeliu kaip atskiras, tai nėra dvi sujungtos nuotraukos, spėju, jam sunkoka tada susigaudyt kas ir kaip :)
Jura said...
October 27, 2012 at 10:26 PM
dariau du kartus.aciu uz skoniu kombinacijos ikvepima.as dar gale kuo nors saldziu apslakstau (medus, klevu sirupas ar balzaminis actas). liuks receptas.
Sandra said...
October 28, 2012 at 12:12 AM
Ačiū, Jūra. Tikrai. Man tokie atsiliepimai yra pats tikriausias įkvėpimas ir paskatinimas dar labiau stengtis :)