Sekmadieniais mes kartais (sakau "kartais", nes kartais pramiegam) nužingsniuojam į Sūrių turgų. Perkam vaistažolių arbatoms, o praeitą savaitgalį dar gavom ir bruknių nusipirkti. Ir žinoma, ožkos sūrio. Skonis nuostabus. O kai dar žinai, kad rankų darbo... Iš pradžių sūrį skanavom vieną, bet paskui pagalvojau, kad jam draugijos reikia. Todėl praleidau kelias dienas versdama savo kulinarines knygas ir ieškodama "ko nors prie ožkos sūrio". Šį kartą man pagelbėjo "Skonio žinynas", pateikęs paplotėlių su Pesto padažu receptą.
Šituose sausainėliuose man labai patiko tešla. Kočiojasi lengvai, nelepi, o paplotėliai pavyko traškūs ir tokie net susisluoksniavę viduje. Vienintelis dalykas, kurį kitą kartą daryčiau kitaip - tešlą iškočiočiau ploniau. Nors knyga rekomendavo tešlą kočioti iki 1,5 cm storio, man norėtųsi plonesnės. Tai va, tik tiek. Aha, ir dar pusę miltų pakeičiau viso grūdo miltais. Matyt, man tokia fazė dabar - viską kept su tais miltais. Bet labai gerai čia tiko, suteikė paplotėliams įdomios tekstūros. Jei ragausit su kitokiu sūriu, rekomenduoju rinktis tokį, kuriame mažiau druskos, nes paplotėliai jau savaime gana sūrūs.
Bazilikų paplotėliams reikės:
4 šaukštų Pesto padažo
220g kvietinių viso grūdo miltų
150g kvietinių miltų
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
125ml šalto pieno
75g šalto 82proc. sviesto
Gaminame:
Miltus ir kepimo miltelius supilame į dubenį, išmaišom. Šaltą sviestą sutarkuojam arba sugnaibom gabalėliais, suberiam į dubenį su miltais ir pirštais išminkom taip, kad išeitų trupiniai.
Tuomet supilame šaltą pieną, išmaišom. Sudedame Pesto padažą, išmaišom. Tešlą išverčiame ant miltuoto paviršiaus ir minkom, kol taps vientisa. Tuomet pasimiltuojam kočėlą ir kočiojam maždaug 1cm storio lakštą.
Sausainių formelėmis arba tiesiog nedidele stikline išspaudžiame apskritimus, dedam juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame apie 12-15 min (priklausomai nuo to, kokio storio sausainiai) 220 laipsnių temperatūroje.
Kai sausainiai šiek tiek paruduos, traukiam lauk ir paliekam atvėsti. Tuomet užtepam ožkos sūrio ir ragaujam. Skanaus!
Pagaminta pagal N.Segnit "Skonio Žinynas" p. 215 // Vaga 2011
Indrė said...
August 24, 2012 at 10:44 PM
Kokie dailūs, tarsi sausainiukai :)
Sandra said...
August 24, 2012 at 10:58 PM
dėkui, gražūs nes tešla labai paklusni - nebėga į šonus, nelimpa :)