Būna tokių dienų, kai visur gražu. Tomis giedromis dienomis saulei keliaujant vakarų pusėn, šilti spinduliai krenta įkypai ir nuspalvina visa, kas tik pasitaiko jų kelyje. Tomis dienomis sena puodynė tampa gražiu dubeniu, suskilęs gėlių vazonas perdažomas naujomis spalvomis, o žmonės... Žmonės nedrąsiai šypsosi ir paslapčiomis džiaugiasi pavasariu. Geros tai dienos. Man - visuomet kupinos prisiminimų apie tas vasaras, nepakartojamas ir nuoširdžiai vaikiškas.
Kodėl tai prisiminiau? Nes gamindama šį jogurtą pagalvojau, kad esu mačius, kaip mano močiutė naminį jogurtą daro. Be jokių ten jogurto bakterijų, ar bent jau aš taip galvoju, kad be. Ir nežinau, kas jai ten gaunasi iš tikrųjų, nes niekuomet nesu ragavusi, bet konsistencija iš pažiūros išeina panaši. O šitas yra tiesiog geras. Lengvai paruošiamas ir skanus. Ir naminis!
Naminiam jogurtui reikės:
pagaminta pagal Žaidimų Aikštelė
125g natūralaus jogurto "Dobilas"
1 litro pieno (naudojau 2,5% riebumo)
Gaminame:
Pieną supilame į puodą ir kaitiname vis pamaišydami kol užvirs. Užvirus nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname iki 43-45 laipsnių temperatūros. Kaip tai padaryti jei neturime termometro? Labai paprastai: pienas turi atvėsti tiek, kad įkišus pirštą galėtume suskaičiuoti iki 15. Jei galite tai padaryti - pienas tinkamos temperattūros, jei ne - vėsiname dar. Galiu pasakyti, kad man tas vėsinimas užtruko maždaug 30min.
Kai jau pienas atvėsta, supilame į jį jogurtą ir išmaišome. Tuomet supilame visą masę į indą, kuriame laimysime jogurtą, uždengiame folija ir dangčiu ir paliekame kambario temperatūroje maždaug 7-8 val. ir viskas! Paruoštą jogurtą galime laikyti šaldytuve iki savaitės. Skanaus!
Maisto Diletantė said...
March 23, 2012 at 4:10 PM
Koks paprastas receptas, paprastai jogurtus perku ir nesicackinu, bet čia taip paprasta atrodo...
Kokia jauki pirma foto :)
Sandra said...
March 23, 2012 at 4:40 PM
Ir yra paprasta! Aš senokai norėjau jogurtą pasigaminti pati, bet buvau įsitikinusi, kad tai baisiai sudėtinga, bet va šitas receptas manęs neišgąsdino, tai ir pabandžiau. Be komplikacijų neapsieita žinoma (užviręs pienas ėmė nesuvaldomai bėgti per puodo viršų), bet čia jau dėl mano "didelės" patirties su pieno produktais :)
p.s. ačiū už komplimentus :)