Tikriausiai todėl, kad pastarosios dienos buvo vėsios ir apniukusios, man norėjosi daugiau jaukumo ir šilumos. Šilumos stygių pajaučiau labai greitai, vos temperatūra ėmė kristi, tai net židinį brangusis kūrė, kad visai nesušalčiau. O aš galutinai įsitikinau, kad visai ne žinduolis esu, o koks šaltakraujis gyvis, nes esu visiškai priklausoma nuo aplinkos temperatūros ir savos negeneruoju. Turbūt kepėjos man pritars, kad geriausia (ir linksmiausia) šildytis prie orkaitės sausainiukus kepant ar prie viryklės, ilgai maišant pilnutėlį troškinio puodą. Poveikis dvigubas - ir pačiam šilta, ir namai kvepia.
Šitas receptas gana ilgokai užsigulėjo lentynoje su prie kampo prilipintu mėlynu lapeliu, suprask - būtinas išbandyti. Konkrečių produktų kiekių nenurodau, nes viskas priklauso nuo apelsinų: išverdam, išspaudžiam, o tada žiūrim, kiek tos masės gavosi ir jau iš akies pridedam ko dar reikia. Juk uogienė čia, negali nepavykti :)
Apelsinų marmeladui reikės:
pagaminta pagal "Virtuvė Nuo...Iki..." nr. 9 (28) psl. 25
apelsinų
citrinos sulčių
cukraus
Gaminame:
Apelsinus nulupame, supjaustome kubeliais ir suberiame į puodą, verdame apie 30min ant vidutinės ugnies. Nepamištam karts nuo karto pamaišyti. Baigus virti, puodą nukeliame nuo ugnies ir paliekame atvėsti. Atvėsusią masę perpilame į kitą puodą per sietelį, o tai, kas lieka ant sietelio dugno, sudedame į marlės gabalą, suvyniojame viską tarsi į maišą ir išspaudžiame sultis į puodą.
Puodą statome ant viryklės, įspaudžiame citrinos sultis (1 litrui masės - 1-2 citrinos), pilame cukraus (1 litrui masės - 700g cukraus) ir verdame ant vidutinės ugnies, kol masė sutirštės (maždaug 45-60 min). Nepamirštame nugriebti susidariusių putų. Baigus virti, marmeladą supilstome į sterilius indelius. Skanaus!
Jei smalsu, kiek gi marmelado gausime, galiu pasidalinti savo patirtimi: iš maždaug 1,3kg apelsinų (čia su žievelėm svoris) man pavyko išgauti du nedidelius indelius marmelado.
Anonymous said...
March 29, 2012 at 2:20 PM
Ar nesijaučia kartumas?
Sandra said...
March 29, 2012 at 3:47 PM
Nesijaučia. Kiek siekia mano žinios, kartumą duoda tos baltos apelsinų žievelės. Čia jos nededamos, nes masė nukošiama :)