Verčiu darbo kalendoriaus puslapius. Nė vieno tuščio. Baigiamasis egzaminas, paskui pokalbiai, paskui diplomas, paskui.... dar du blogerių susitikimus įspraudžiau, nes baisiai noriu. Negaliu sakyt, kad baigti studijas nėra smagu. Net labai. Bet aš vis dar negaliu šituo patikėt. Net kai mylimas šmaikštus dėstytojas paskutinę paskaitą atskaitė, net kai pozavom paskutinėms nuotraukoms ir vinjetę įbruko į rankas, net ir tada smegeninėj neįvyksta joks trumpasis jungimasis, ir suvokimas, kad po kelių savaičių viskas bus baigta, atrodo tolimas, lyg mėnulis. Kažkoks paradoksas. Kai mokais tiek, atrodo, kad tie metai niekad nesibaigs. O va priėjus liepto galą, kai jau tuoj tuoj himnus giedosim, viso šito tampa...gaila. Nesusipratimas, ne kitaip.
Norėjau ko nors su pirmosiom braškėm. Tada pagalvojau, kad dar nesu (!) gaminus clafoutis. Labai tinkamas saldėsis tokiam laikui, nes darbo nedaug, o rezultatas labai gardus. Ir visai gražus :)
Braškių clafoutis
Reikės:
3 kiaušinių
250g braškių
120 ml grietinėlės
180 ml pieno
100g cukraus
120 ml miltų
žiupsnio druskos
cukraus pudros pabarstymui
sviesto kepimo skardai patepti
Gaminame:
23 cm skersmens kepimo formą ištepame sviestu. Atsegama kepimo forma netinka, nes pyrago tešla skysta ir viskas išbėgs. Naudokite sandarią formą.
Braškes nuplauname, nuskabome lapelius, pjauname pusiau ir išdėliojame ant kepimo formos vienu sluoksniu.
Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų ir gerai išplakame. Beriame miltus ir druską. Plakame energingai, kad masė taptų vientisa. Tuomet supilame pieną ir grietinėlę, gerai išmaišom.
Tešlą supilame ant braškių ir šauname į orkaitę. Kepame 175 laipsnių temperatūroje apie 35-45 min arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į kepinį, išlįs švarus. Palaukiame kol pravės ir ragaujame. Skanaus!
Pagaminta pagal Dorie Greenspan "Around My French Table" p. 452-453
Norėjau ko nors su pirmosiom braškėm. Tada pagalvojau, kad dar nesu (!) gaminus clafoutis. Labai tinkamas saldėsis tokiam laikui, nes darbo nedaug, o rezultatas labai gardus. Ir visai gražus :)
Braškių clafoutis
Reikės:
3 kiaušinių
250g braškių
120 ml grietinėlės
180 ml pieno
100g cukraus
120 ml miltų
žiupsnio druskos
cukraus pudros pabarstymui
sviesto kepimo skardai patepti
Gaminame:
23 cm skersmens kepimo formą ištepame sviestu. Atsegama kepimo forma netinka, nes pyrago tešla skysta ir viskas išbėgs. Naudokite sandarią formą.
Braškes nuplauname, nuskabome lapelius, pjauname pusiau ir išdėliojame ant kepimo formos vienu sluoksniu.
Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų ir gerai išplakame. Beriame miltus ir druską. Plakame energingai, kad masė taptų vientisa. Tuomet supilame pieną ir grietinėlę, gerai išmaišom.
Tešlą supilame ant braškių ir šauname į orkaitę. Kepame 175 laipsnių temperatūroje apie 35-45 min arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į kepinį, išlįs švarus. Palaukiame kol pravės ir ragaujame. Skanaus!
Pagaminta pagal Dorie Greenspan "Around My French Table" p. 452-453
Egle said...
May 24, 2013 at 3:34 PM
Sveikinimai, priartėjus prie to liepto galo :) nors vėliau jo labai pasiilgsi :)
P.S. iš kur tos pirmosios braškės? Kad dar lyg ir ne sezonas..
Sandra said...
May 24, 2013 at 3:42 PM
Tai kad jau ir dabar visokių "gal" atsirado: gal visai ir neblogi tie metai buvo, gal be reikalo skundėmės... :)
braškės tai iš parduotuvės... man dar irgi atrodė, kad ne sezonas, bet pasiskaičiau vakar įdomumo dėlei "Sezoninėj virtuvėj", kad sezonas gegužę-birželį, tai ir nusipirkau :)
Maisto Diletantė said...
May 24, 2013 at 4:29 PM
O man parūpo koks tas clafoučio skonis?
P.S. sveikinu su pabaiga ir kažko naujo pradžia :)
Sandra said...
May 24, 2013 at 4:37 PM
Hm...draugas vakar sakė, kad čia jam priminė "kiaušinienę su uogom" :) konsistencija tirštesnė ir sunkesnė nei pudingo, kiaušinių skonis jaučiamas, tačiau nėra dominuojantis, nes braškės jį gerokai nustelbia. Skanus daiktas, išbandyk :)
Migle said...
May 25, 2013 at 9:28 AM
Stovėdama prie to paties "liepto galo" galiu pasakyti, jog laukiu nesulaukiu, kol jis pagaliau ateis ir viskas šis košmaras pasibags :) taip noriu greičiau užverti šitą savo gyvenimo puslapį, kad atrodo net širdis tuoj iš krūtinės iššoks! Nors čia turbūt dėl to, jog visą laiką ne savo rogėse sėdėjau... :) tikiuosi, tau pasisekė labiau :)
Sandra said...
May 25, 2013 at 12:31 PM
Jausmą, kad ne savo rogėse sėdžiu, ir man teko patirti, kokiam 2-3 kurse. Tada tikrai tokių minčių būdavo "ką aš čia veikiu". Paskui po truputį įsivažiavau, radau mėgiamą sritį. Keisčiausia, kad net ir tomis "ką aš čia veikiu" akimirkomis, pagalvojusi, kur kitur galėčiau studijuoti, ką dar galėčiau veikti, atsakymo taip ir nesulaukdavau, vadinas, rogės kaip ir geros :)
Marta said...
May 25, 2013 at 12:50 PM
Aš tau pavydžiu. Ir be galo laukiu, kada pati prieisiu tą liepto galą. Matyt, aš nebusiu tokia, kuri pasiilgsta, mat mokslai pastaruoju metu tik trukdo veikti tai ką noriu :). Kad ir kaip jaustums - sveikinu :)
Sandra said...
May 25, 2013 at 12:54 PM
Ačiū :) matyt mano srities specifika yra tokia, kad jau sykį koją įmerkęs, jos nebeištrauksi. Todėl ir su studiju pabaiga iš tiesų niekas nesibaigia, tik kad dėstytojai taps kolegomis darbe, o mokytis ir tobulėt reiks nuolatos :)
Viktorija said...
May 25, 2013 at 11:31 PM
Sveikinu, jau beveik priartėjus prie kito gyvenimo etapo! Atsimenu, po paskutinio egzamino ir gynimų, buvo apėmęs keistas jausmas - "negi grįžus namo nereikia mokytis ir galima daryti tai ką nori?!" :)
Sandra said...
May 26, 2013 at 11:52 AM
Man toks jausmas po kiekvienos sesijos būdavo, tarsi stebuklas atrodydavo, kad gali tiesiog drybsot lovoj ir nieko neveikt :) o mokslų visiškai apleisti neišeis, nes rugsėjį ir vėl seminarai. Bet kad etapas kitas, tai jau tikrai :)
Neringa said...
May 29, 2013 at 9:26 AM
Oho, Sandra, jau liepto galas? Pirmiausia mintyse kilo klausimas kaip gi tu viską ištvėrei? Aš dabar kaip tik morališkai, praktiškai, fiziškai ir visaip kaip kitaip įmanoma ruošiuosi įsisukti į šias vėžes, kuriose esi tu (Jei gerai pamenu medicina taip?) Tik manęs dar laukia pradžių pradžia, kuri tokia gąsdinanti, jog kartais atrodo išsikraustysiu iš proto. Sveikinu praėjus tokį... tokį... na, mano supratimu, labai sunkų kelią :)
Sandra said...
May 30, 2013 at 7:09 PM
Neringa, mano patarimas būtų - nereikia čia nieko gasdintis, nereikia nusiteikinėti, mėgaukis vasara :) viskas yra padaroma, one step at the time. Taip, tam reikia kantrybės, reikia užsispyrimo, bet tikrai nereikia galvot, kad čia bus patys blogiausi metai gyvenime. Metai bus įdomūs, kitokie. Pamatysi :)
Neringa said...
May 30, 2013 at 7:50 PM
Ačiū už palaikymą. Esi visiškai teisi : )