Gimtadieniai man visuomet ateina netikėtai. Rodos, žinai, kad tą ir tą dieną pasunkėsi dar vienais metais, bet kažkaip niekuomet tas žinojimas nepadeda. Kad ir šiemet gimtadienis nutiko tiesiog vidury savaitės ir meluočiau, jei sakyčiau kad jo laukiau.
Nepaisant to, suradau nors vieną progą nepavydėti gimusiems vasarą, mat vasarą pyragų kepti nesinori, o rudenį išeina va tokie. Nors tiesą sakant, niekuomet tiek nesijaudinau ką nors kepdama. Mintis taip pat ne pati genialiausia - niekuomet nekepus sūrio pyrago užsinorėti jį pasidovanoti sau būtent tą dieną, kai pyragas tiesiog privalo pavykti. Ir nors prieš pašaunant į orkaitę dar šmėkštelėjo mintis, kad užsiplėšiau per daug ir mano svajonės apie naminį sūrio pyragą su bruknių padažu subliūkš it muilo burbulas, rezultatas pranoko lūkesčius.
Iš tiesų, tai nėra vienas tų kepinių, kur galima viską sumesti į skardą, pamiršti, kad išvis kažką kepi, ir po kokio pusvalandžio traukti skaniai kvepiantį skanėstą iš orkaitės. Čia prireiks kantrybės ir atidumo, o nusiteikusiems kepti keli pastebėjimai:
- šis produktų kiekis skirtas 23 cm formai. Visą laiką galvojau, kad mano būtent tokia, tačiau pasimatavusi radau, kad maniškė 1 cm didesnė, todėl pagrindui dėjau daugiau sausainių ir truputį daugiau sviesto, o įdaro kiekių nekeičiau
- jei turit šaldytų uogų ar šiaip vaisių, rekomenduoju juos dėti į įdarą, bet ne ant pagrindo, nes kepant vaisių sultys susigeria į pagrindą ir jis tampa nebe traškus
- svarbu, kad visi įdarui skirti produktai būtų kambario temperatūros
- dar svarbiau pyrago neperkepti - ištrauktas iš orkaitės ir švelniai sukrėtus jo centras turi dar šiek tiek virpėti
Sūrio pyragui su bruknių padažu reikės:
pagrindui:
60g ištirpinto sviesto ir dar šiek tiek kepimo formai patepti
2 šaukštų cukraus
120g sausainių trupinių (tinka Gaidelis ir pan.)
2 šaukštų auksinio sirupo arba dirbtinio medaus
įdarui:
875g grietinėlės sūrio Philadelphia
250g cukraus
4 kiaušinių
2 šaukštų miltų
120g natūralaus jogurto
1 citrinos nutarkuota žievelė
padažui
bruknių
cukraus
vandens
Gaminame:
Sviestu ištepame 23 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną ir šonus. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, įstatome groteles viršutiniame orkaitės trečdalyje.
Dubenyje išmaišome sausainių trupinius su cukrumi ir sviestu iki vientisos masės. Jei masė sunkiai sulimpa, galima įpilti šaukštą auksinio sirupo arba dirbtinio medaus. Gautą masę sudedame į kepimo formą ir suformuojame lygų pagrindą ir neaukštus kraštelius. Pagrindą pašauname į orkaitę ir kepame apie 12 min, kol taps šviesiai rudos spalvos. Vis patikriname kepdami, kad netaptų tamsiai rudas. Kai pagrindas iškeps, traukiame lauk ir atvėsiname, o orkaitės temperatūrą padidiname iki 260 laipsnių.
Ruošiame įdarą. Grietinėlės sūrį ištriname su cukrumi nuolat plakdami mikseriu arba šaukštu, bet tik tol, kol masė taps vientisa. Sudedame citrinos žievelę, išmaišome. Po vieną įmušame kiaušinius ir išmaišome, suberiame miltus, įmaišome jogurtą. Įdarą stengiamės maišyti nedaug, tik tol, kol masė bus vientisa. Įdarą supilame ant pagrindo ir kepame 11 min.
Tuomet neatidarę orkaitės durelių sumažiname kaitrą iki 100 laipsnių ir kepame dar 40 - 50 min. Pyragas bus iškepęs tada, kai švelniai pakračius pyragą jo centras dar šiek tiek virpės, bet virpančio skersmens plotas turėtų būti ne didesnis nei 7-10 cm. Tuomet pyragą atsargiai išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. Toliau reikėtų vėsinti šaldytuve apie 3 val prieš patiekiant, kad pyragas dar sutvirtėtų. Skanaus!
Na o bruknių padažą pagaminti tikrai labai paprasta: bruknes ir cukrų suberiame į puodą, užverdame, o tuomet vis pamaišydami verdame ant silpnos ugnies, kol vanduo išgaruos ir liks tirštoka uogų masė. Padažą užpyliau atskirai, ant jau atpjauto pyrago riekelių.
Pagaminta pagal D.Lebovitz "Saldus gyvenimas Paryžiuje" p. 241-243 // Vaga 2012
Nepaisant to, suradau nors vieną progą nepavydėti gimusiems vasarą, mat vasarą pyragų kepti nesinori, o rudenį išeina va tokie. Nors tiesą sakant, niekuomet tiek nesijaudinau ką nors kepdama. Mintis taip pat ne pati genialiausia - niekuomet nekepus sūrio pyrago užsinorėti jį pasidovanoti sau būtent tą dieną, kai pyragas tiesiog privalo pavykti. Ir nors prieš pašaunant į orkaitę dar šmėkštelėjo mintis, kad užsiplėšiau per daug ir mano svajonės apie naminį sūrio pyragą su bruknių padažu subliūkš it muilo burbulas, rezultatas pranoko lūkesčius.
Iš tiesų, tai nėra vienas tų kepinių, kur galima viską sumesti į skardą, pamiršti, kad išvis kažką kepi, ir po kokio pusvalandžio traukti skaniai kvepiantį skanėstą iš orkaitės. Čia prireiks kantrybės ir atidumo, o nusiteikusiems kepti keli pastebėjimai:
- šis produktų kiekis skirtas 23 cm formai. Visą laiką galvojau, kad mano būtent tokia, tačiau pasimatavusi radau, kad maniškė 1 cm didesnė, todėl pagrindui dėjau daugiau sausainių ir truputį daugiau sviesto, o įdaro kiekių nekeičiau
- jei turit šaldytų uogų ar šiaip vaisių, rekomenduoju juos dėti į įdarą, bet ne ant pagrindo, nes kepant vaisių sultys susigeria į pagrindą ir jis tampa nebe traškus
- svarbu, kad visi įdarui skirti produktai būtų kambario temperatūros
- dar svarbiau pyrago neperkepti - ištrauktas iš orkaitės ir švelniai sukrėtus jo centras turi dar šiek tiek virpėti
Sūrio pyragui su bruknių padažu reikės:
pagrindui:
60g ištirpinto sviesto ir dar šiek tiek kepimo formai patepti
2 šaukštų cukraus
120g sausainių trupinių (tinka Gaidelis ir pan.)
2 šaukštų auksinio sirupo arba dirbtinio medaus
įdarui:
875g grietinėlės sūrio Philadelphia
250g cukraus
4 kiaušinių
2 šaukštų miltų
120g natūralaus jogurto
1 citrinos nutarkuota žievelė
padažui
bruknių
cukraus
vandens
Gaminame:
Sviestu ištepame 23 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną ir šonus. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, įstatome groteles viršutiniame orkaitės trečdalyje.
Dubenyje išmaišome sausainių trupinius su cukrumi ir sviestu iki vientisos masės. Jei masė sunkiai sulimpa, galima įpilti šaukštą auksinio sirupo arba dirbtinio medaus. Gautą masę sudedame į kepimo formą ir suformuojame lygų pagrindą ir neaukštus kraštelius. Pagrindą pašauname į orkaitę ir kepame apie 12 min, kol taps šviesiai rudos spalvos. Vis patikriname kepdami, kad netaptų tamsiai rudas. Kai pagrindas iškeps, traukiame lauk ir atvėsiname, o orkaitės temperatūrą padidiname iki 260 laipsnių.
Ruošiame įdarą. Grietinėlės sūrį ištriname su cukrumi nuolat plakdami mikseriu arba šaukštu, bet tik tol, kol masė taps vientisa. Sudedame citrinos žievelę, išmaišome. Po vieną įmušame kiaušinius ir išmaišome, suberiame miltus, įmaišome jogurtą. Įdarą stengiamės maišyti nedaug, tik tol, kol masė bus vientisa. Įdarą supilame ant pagrindo ir kepame 11 min.
Tuomet neatidarę orkaitės durelių sumažiname kaitrą iki 100 laipsnių ir kepame dar 40 - 50 min. Pyragas bus iškepęs tada, kai švelniai pakračius pyragą jo centras dar šiek tiek virpės, bet virpančio skersmens plotas turėtų būti ne didesnis nei 7-10 cm. Tuomet pyragą atsargiai išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. Toliau reikėtų vėsinti šaldytuve apie 3 val prieš patiekiant, kad pyragas dar sutvirtėtų. Skanaus!
Na o bruknių padažą pagaminti tikrai labai paprasta: bruknes ir cukrų suberiame į puodą, užverdame, o tuomet vis pamaišydami verdame ant silpnos ugnies, kol vanduo išgaruos ir liks tirštoka uogų masė. Padažą užpyliau atskirai, ant jau atpjauto pyrago riekelių.
Pagaminta pagal D.Lebovitz "Saldus gyvenimas Paryžiuje" p. 241-243 // Vaga 2012
Karolina said...
November 5, 2012 at 1:09 AM
Ti ką žiūrėjau foto flickr ir galvojau "greičiau receptas, greiciauuu" :D super skaniai atrodo, o ant cheesecako apačios nėra bruknių sluoksnelio? Kažkas man ten per monitorių raudonuoja :)
Sandra said...
November 5, 2012 at 1:11 AM
Galvojau, pavyks nuslėpti :D na ten apačioje nutiko būtent tai, ko ir rašiau nedaryti: šaldytos trintos bruknės nusėdo į pyrago pagrindą... pasimokiau :D
Indrė said...
November 5, 2012 at 9:19 AM
Sveikinimai :) nuostabiai skaniai atrodo!
Karolina said...
November 5, 2012 at 10:49 AM
O man taip skaniai tas sluoksnelis atrodė :) su praėjusiu! :))
Maisto Diletantė said...
November 5, 2012 at 12:28 PM
Su Tortadieniu-Pyragadieniu :) taip ir norisi pirštu atsignybti gabaliuką to sūrinio dangaus :)
Sandra said...
November 5, 2012 at 6:48 PM
Indre, Maisto Diletante, labai ačiū už sveikinimus, vaišinu pyragu bent virtualiai :)
Karolina, pagrindas tai skanus buvo, tik konsistencija ne tokia, mat tikėjausi, kad tas bruknių sluoksnis gražiai matysis ir skirsis nuo balto įdaro, o jis paėmė ir nusėdo į pagrindą :D
Viktorija said...
November 6, 2012 at 4:42 PM
Su tortadieniu! Mielai pagriebčiau tokio gabaliuką, nors ir virtualiai :)
Sandra said...
November 6, 2012 at 4:58 PM
Viktorija, dėkui :)