Užsisukau truputį kaip voverė rate. Truputį nespėju, truputį nemoku ir vėl truputį skundžiuos. Bet kol visus tuos skundus nuslopina puodelis mėgstamos kavos, kol randu naujus skonius ir receptus, kol be galo džiaugiuos naujom kulinarinėm knygom (o naujos tai visos dvi!!!), tol žinau, kad dar viskas gerai.
Kartais dar truputį pakeliaujam artimais atstumais. Praeito savaitgalio išvyka į Pažaislio vienuolyną buvo kažkas nuostabaus... Ta ramybė, tyla, šilta ir saulėta diena, šūsnys geltonų lapų po kojom. Jaučiausi tarsi pabėgusi nuo viso miesto šurmulio į kitokį, tykesnį, pasaulį. Jei kas nebuvot, tai labai rekomenduoju.
Užsiminiau čia apie naujus skonius, todėl tokia sriuba yra geriausias pavyzdys. Moliūgai ir obuolys? Aha. Viriau begalinio smalsumo vedama, nes niekaip nepajėgiau įsivaizduoti, ką gali obuolys padaryt moliūgui ir kaip tuos naujus darinius priims mano pilvas. Iš pradžių maniau, kad turėtų būti begaliniškai saldu, bet ne. Obuolys suteikia moliūgui šiek tiek daugiau gaivos ir lengvumo, skonis tampa toks šviesus ir šiltas.
Žinoma, viskas priklauso nuo to, kaip gaminsite tokią sriubą. Obuolius galima pakepti keptuvėje ar orkaitėje su trupučiu rudojo cukraus ir skonis kaip mat keisis. Galima pažaisti su abiejų daržovių proporcijomis - daugiau obuolių, mažiau moliūgų ir atvirkščiai. Na o aš norėčiau pabandyti, jei dar rasiu kokį moliūgą, pagaminti tokią sriubą su šiek tiek vanilės...
Toliau pateiksiu tą receptą, pagal kurį gaminau aš, daugiau kaip orientyrą.
Obuolių ir moliūgo sriubai reikės:
apie 1500 g moliūgo
2-3 didelių obuolių
1 svogūno
2 česnako skiltelių
daržovių sultinio
poros šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Gaminame:
Pasiruošiame moliūgą: pjauname pusiau, tuomet skiltelėmis, išskobiame sėklas ir nulupame žievelę, supjaustome kubeliais. Smulkiai sukapojame svogūną ir česnako skilteles. Obuolius nulupame, pjauname pusiau, išskobiame sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais.
Į puodą pilame aliejaus, palaukiame kol įkais. Tuomet suberiame svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepiname. Pilame daržovių sultinį ir suberiame moliūgo kubelius. Sriubą užverdame, tuomet sumažiname ugnį ir paliekame virti, kol moliūgo kubeliai suminkštės. Tuomet suberiame obuolių kubelius, dar šiek tiek paverdame kol suminkštės, apie 2-3 min, ir baigiame virti sriubą. Beriam druskos ir pipirų, sutriname plaktuvu ir patiekiame. Skanaus!
Pagaminta pagal Saveur
Kartais dar truputį pakeliaujam artimais atstumais. Praeito savaitgalio išvyka į Pažaislio vienuolyną buvo kažkas nuostabaus... Ta ramybė, tyla, šilta ir saulėta diena, šūsnys geltonų lapų po kojom. Jaučiausi tarsi pabėgusi nuo viso miesto šurmulio į kitokį, tykesnį, pasaulį. Jei kas nebuvot, tai labai rekomenduoju.
Užsiminiau čia apie naujus skonius, todėl tokia sriuba yra geriausias pavyzdys. Moliūgai ir obuolys? Aha. Viriau begalinio smalsumo vedama, nes niekaip nepajėgiau įsivaizduoti, ką gali obuolys padaryt moliūgui ir kaip tuos naujus darinius priims mano pilvas. Iš pradžių maniau, kad turėtų būti begaliniškai saldu, bet ne. Obuolys suteikia moliūgui šiek tiek daugiau gaivos ir lengvumo, skonis tampa toks šviesus ir šiltas.
Žinoma, viskas priklauso nuo to, kaip gaminsite tokią sriubą. Obuolius galima pakepti keptuvėje ar orkaitėje su trupučiu rudojo cukraus ir skonis kaip mat keisis. Galima pažaisti su abiejų daržovių proporcijomis - daugiau obuolių, mažiau moliūgų ir atvirkščiai. Na o aš norėčiau pabandyti, jei dar rasiu kokį moliūgą, pagaminti tokią sriubą su šiek tiek vanilės...
Toliau pateiksiu tą receptą, pagal kurį gaminau aš, daugiau kaip orientyrą.
Obuolių ir moliūgo sriubai reikės:
apie 1500 g moliūgo
2-3 didelių obuolių
1 svogūno
2 česnako skiltelių
daržovių sultinio
poros šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Gaminame:
Pasiruošiame moliūgą: pjauname pusiau, tuomet skiltelėmis, išskobiame sėklas ir nulupame žievelę, supjaustome kubeliais. Smulkiai sukapojame svogūną ir česnako skilteles. Obuolius nulupame, pjauname pusiau, išskobiame sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais.
Į puodą pilame aliejaus, palaukiame kol įkais. Tuomet suberiame svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepiname. Pilame daržovių sultinį ir suberiame moliūgo kubelius. Sriubą užverdame, tuomet sumažiname ugnį ir paliekame virti, kol moliūgo kubeliai suminkštės. Tuomet suberiame obuolių kubelius, dar šiek tiek paverdame kol suminkštės, apie 2-3 min, ir baigiame virti sriubą. Beriam druskos ir pipirų, sutriname plaktuvu ir patiekiame. Skanaus!
Pagaminta pagal Saveur
Viktorija said...
October 26, 2012 at 12:07 PM
Naujos kulinarinės knygos - gėris! :) Pasidalink, kokias turi? Aš neseniai, savo gimtadienio proga, net 3 iš amazon užsakiau, dabar laukiu nesulaukiu :)
Sandra said...
October 26, 2012 at 1:18 PM
Mano naujausi dziaugsmai - D.Greenspan "Around My French table" ir S. & H.Forte "Sprouted Kitchen". Sitos patinka be galo, tikrai vienos mylimiausiu :) planuose dar David Lebovitz "My Best Recipies" :) o kokias tu uzsisakei?
Viktorija said...
October 26, 2012 at 1:47 PM
Aš ilgai rinkausi, nes yra daug knygų, kurių noriu ir užsakiau - David Lebovitz "Ready for Dessert" (telepatija), Deb Perelman "The Smitten Kitchen Cookbook" (labai mėgstu jos blogą) ir Katie Quinn Davies "What Katie Ate: Recipes and Other Bits and Pieces" (nežinau kaip receptai, bet vien dėl nuotraukų verta).
Sandra said...
October 26, 2012 at 2:29 PM
Visiskai telepatija - as irgi turiu "What Katie Ate" sarase :) nors kai tas mano sarasas su kokiu 30 knygu, tai nieko nuostabaus :D priklausomybe.
Miglė said...
October 27, 2012 at 11:06 AM
Labai dailios nuotraukos, Sandra :) Gera čia apsilankyti!
Sandra said...
October 27, 2012 at 12:48 PM
Ačiū, Migle :)
Indrė said...
October 27, 2012 at 3:01 PM
Labai skaniai ir žavingai rudeniškai atrodo :)
Sandra said...
October 27, 2012 at 3:13 PM
Indre, ačiū :) čia ir buvo tikslas TOKĮ rudenį prisiminti, kai už lango esantis oras nelabai džiugina :)
Kepinių namai said...
November 6, 2012 at 2:16 PM
Nuotraukos vertos auksciausio medalio... Neapsakomai grazu, valgau akimis :)
Anonymous said...
November 6, 2012 at 3:03 PM
Nuotraukų gražumas!!!
Sandra said...
November 6, 2012 at 3:47 PM
Kepinių namai ir Skanios mintys, ačiū jums labai :) tikrai labai gera tokius žodžius skaityti :)