Galva susukta vėjo, saulės ir pavasariškai čiulbančių paukščių, todėl nors teoriškai atostogos kaip ir baigės, susikaupti ir rimta veido išraiška išsėdėti iki pat pietų man labai sunku. Nejučiomis mintys nuklysta svajojant apie jūrą, žalias pievas ir purų smėlį tarp kojų pirštų. Jau greitai, tikiu, kad labai greitai taip ir bus.
Kad kava man viskas, turbūt jau aišku. Arbatą paskutinį kartą gėriau...hm...faktas, kad baisiai seniai. Juodos kavos niekuomet nemėgau. Blogai, labai blogai, sakysit, nes tik juodoje kavoje atsiskleidžia visi skoniai ir t.t. Bet kava su pienu man tokia...tarytum švelnesnė. O turint galvoje ir jautrų panelės skrandį, kuris nuo puodelio juodos kavos ima demonstruoti nepasitenkinimą, pieniška kava man tikra atgaiva. Todėl tikrąja to žodžio prasme plojau katučių, kai Juliana savo tinklaraštyje paskelbė naminės latte kavos receptą. Išbandžiusi iš tiesų nustebau, kaip paprasta pasigaminti tokį gėrimą. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus:
Kava. Puodelyje, iš kurio gersite paruoštą gėrimą, kava turi užimti ne daugiau kaip 1/3 jo tūrio.
Pienas. Kaip ir sakė Juliana, pieno čia reikia riebaus. Riebiausias, kokį pavyko rasti parduotuvių lentynose , buvo 3,5proc. Su tokiu pavyksta puikiai. O va su 2,5proc. visiškas šnipštas.
Prietaisai. Vienintelis dalykas, ko jums reikės, yra taip vadinamas prancūziškas kavos presas. Būtina, kad jis turėtų metalinį smulkų sietelį. Netinka tokie kavos presai, kuriuose sietelis yra iš smulkaus audeklo ar dar koks. Būtinai metalinis.
Temperatūra. Pieno temperatūra, prieš gaminant iš jo pieno putą, turi būti apie 70 laipsnių. Galima pamatuoti termometru, bet aš dažniausiai darau taip: pašildau, tuomet pridedu pirštus - jei indelio, kuriame yra pienas, negalima nulaikyti rankoje, jis tinkamos temperatūros.
Gaminame:
Pieną pilame į puodelį ar stiklinę, kuriame šildysime pieną, ir dedame į mikrobangų krosnelę. Jei pienas tik ištrauktas iš šaldytuvo, man paprastai prireikia 1min 40sek. kad pasiektų reikiamą temperatūrą. Jei naudosite kambario temperatūros pieną, šildykite jį trumpiau. Labai svarbu, kad pienas neužvirtų.
Pašildytą pieną pilame į kavos presą, uždedame dangtelį ir traukiame stūmoklį aukštyn ir žemyn tol, kol pieno tūris padidės maždaug du kartus. Pienas tuomet pasidalija į dvi dalis - skystąją ir pieno putą.
Į puodelį pilame kavą, kuri turi užimti ne daugiau 1/3 puodelio tūrio. Tuomet pilame suplaktą pieną. Štai ir viskas! Kaip dėl cukraus? Tinkamai paruoštos kavos papildomai saldinti nereikėtų, nes pašildytas ir suplaktas pienas savaime yra šiek tiek saldus. Žinoma, tokie dalykai yra labai individualūs, svarbiausia, kad jums būtų skanu.
Pagaminta pagal Vanilla Blonde
Anonymous said...
April 14, 2012 at 5:49 PM
Vadinisa kiti susitikimai persikelia pas tave į namus;) su daaaaug latte:)
L.
Sandra said...
April 14, 2012 at 5:50 PM
Aha, būtinai :)
Sandra said...
April 14, 2012 at 6:16 PM
Aha, puodelį tik pamačius čiupau ilgai negalvodama :)
Karolina said...
April 14, 2012 at 8:07 PM
Kaip tik dabar tokią geriu, tik pasisaldinau migdoliniu sirupu :)
Sandra said...
April 14, 2012 at 8:48 PM
Su migdoliniu gerai, bet mano mėgstamiausias imbierinių meduoliukų skonio :)
Unknown said...
April 14, 2012 at 9:22 PM
Koks puodelis gražus!
Sandra said...
April 14, 2012 at 10:10 PM
Ačiū ačiū, puodeliui komplimentai patinka :)
Juliana said...
April 15, 2012 at 2:06 AM
Puodelis ir nuotraukos super :)
Labai smagu, kad išbandei, ir dar smagiau, kad patiko ne man vienai ;]
Ir išvis, latte kava - tikras gėris. Ir miegus nupučia, ir saldumyną atstoja, ir eksperimentuoti galima kiek netingi ))
Ninel said...
April 15, 2012 at 8:47 AM
Kur perkat imbierini sirupa? Niekur nerandu! Nes tokia latte kava irgi gaminuosi, o prie jos taip norisi svelnaus astrumo..
Sandra said...
April 15, 2012 at 11:38 AM
Juliana, tai tau ačiū už receptą! Ir visiškai sutinku, kad latte tikrai tinka visiems gyvenimo atvejams :)
Ninel, imbierinį sirupą gavau dovanų ir kur tas žmogutis jį rado tikrai nežinau :) Bet jei LT parduotuvėse tokio nerandate, gal pavyktų parsisiųsti iš svetur :) ?
Jura said...
April 22, 2013 at 3:42 PM
Man asmeniškai tokia naminė daug skanesnė už tas kur kavinėse daro... :)
Sandra said...
April 22, 2013 at 6:14 PM
Na čia tik paruošimas naminis, pati kava juk vis tiek kažkur perkama :) o ir apskritai kavos paruošime daug lemia baristos faktorius. Vilniuje kava man skaniausia Vapiano, taip pat Šviežioje Kavoje (nors ir ten ne visuomet ji būna tobula), restorane Rene :)
Anonymous said...
December 28, 2013 at 9:49 PM
O kodel blogai su nepakankamai riebiu pienu? Stai vakar dariau ir visai neblogai gavosi
Manyciau kad tai tik skonio reikalas, todel nereiketu smerkti eksperimentu :)
Asta said...
January 7, 2014 at 3:01 PM
Ši kava atrodo labai skaniai ir aromatingai, kartais smagu pasilepinti ne tik kavinėje, bet ir namuose ar pavaišinti svečius, tad ačiū už receptą!:) O kokią kavą naudojote?
Sandra said...
January 20, 2014 at 7:30 PM
Asta, asmeniškai man skaniausios ir kokybiškiausios yra Taste Map kavos. Tikrai rekomenduoju išbandyti. Visuomet šviežiai skrudintos, kruopščiai atrinktos. O ir savininkai yra nuostabūs ir be galo šilti žmonės.
nuoroda http://www.tastemap.lt/
Sandra said...
January 20, 2014 at 7:35 PM
Anonime, su mažiau riebiu pienu nepavyksta pieno putos išplakti. Nors jei išeina, galima gaminti ir su tokiu :)