Kiekvienas turime savo nemėgstamą temą, kai droviai nusukame akis, pašnekovui palietus jautrią stygą. Vieniems tai - neprisuktos spintelių rankenėlės, kitiems - šiek tiek pirštuotas vonios veidrodis, o man - pusryčiai. Negalėčiau pasakyti, kad visai nedraugauju su pusryčiais, tačiau pats turinys tikrai neprivers aikčioti nuo kulinarinio virtuoziškumo. O kai smalsaujantieji išgirsta, kad tai jogurtas ar sumuštiniai, seka piktų žodžių ir sugėdinimų lavina. Paskui mano gilus atodusis.
Iš tiesų, jei kas pagamintų, tai visai nesispyriodama valgyčiau pusryčius skanius, maistingus, šviežius. Tačiau man pačiai tikrai nesinori keltis dar pusvalandžiu anksčiau (visi žinome, kaip sunku bent jau laiku atkelti) ir apsnudusia galva ir nuo miego limpančiomis akimis dar kažką gaminti. O ir gaminant tokios būsenos gali kilti grėsmė sveikatai: skrudinta duona nejučiomis virsti angliuku, įmantri kiaušinienė tapti nenusakomos formos ir spalvos dariniu. Todėl jogurtas ar sumuštiniai, kaip mažiausiai potencialiai pavojingi patiekalai, tapo mano tradiciniu pusryčių meniu. Iki vakar. Kai dūsaudama šiaip taip įveikiau įprastinį sumuštinį ir pagalvojau, kad daugiau net žiūrėti į juos nebenoriu. Išvada - atėjo laikas pasikeitimams :)
Pusryčių granolai reikės:
Pagaminau pasiskaičiusi Closet Cooking ir "Dovanos iš virtuvės" p.209 // Žurnalų leidybos grupė 2010
400g avižinių dribsnių
120g razinių
100g džiovintų spanguolių
100g graikiškų riešutų be kevalų
80ml aliejaus
180ml medaus
Gaminame:
Aliejų sumaišome su medumi. Jei medus tirštas ar susikristalizavęs, pašildome jį mikrobangų krosnelėje kol suminkštės.
Į dubenį supilame avižinius dribsnius, smulkintus riešutus, razinas ir spanguoles ir viską užpilame aliejaus ir medaus mišiniu, gerai išmaišome.
Suberiame mišinį į kepimo popieriumi išklotą skardą, tolygiai paskirstome šaukštu ir kepame apie 35-40 min 180 laipsnių temperatūroje. Kepant kelis kartus pamaišome, kad apskrustų visi dribsniai.
Ištrauktus iš orkaitės granolą paliekame atvėsti kepimo skardoje. O atvėsusią supilame į indą ir sandariai uždarome, kad dribsniai išliktų traškūs.
Granolą galime valgyti su pienu ar sultimis, tačiau man skaniausia su natūraliu jogurtu. Beje, receptas labai demokratiškas ir kuo daugiau eksperimentuosite, tuo geriau. Galima dėti viską, ką tik mėgstate - kviečių gemalus, sezamų sėklas, saulėgrąžas, moliūgų sėklas, įvairiausius riešutus ir džiovintus vaisius. O jei nemėgstate medaus - ne bėda. Granolą galima užpilti klevų ar kokiu kitokiu sirupu :)
Rima said...
March 26, 2011 at 2:52 PM
Liuks. Granola ir mano didysis metų atradimas. Tik aš ją valgau pavakariams arba šiaip kai norisi ko nors skanaus:)
Sandra said...
March 26, 2011 at 5:50 PM
sutinku, ji tikrai labai tinka "noriu ko nors saldaus" atveju, bet ir pusryčiai tampa ne tokie nuobodūs :)
Anonymous said...
March 29, 2011 at 3:24 PM
sandra, juk geriausias maistas pusryčiams, pietums ir vakarienei - sumuštiniai;))))
hihihihh:)
Sandra said...
March 29, 2011 at 4:56 PM
jau nebe :)