Prisipažinsiu, kad turiu priklausomybę. Virtuvei. Na ne tiek pačiai virtuvei, kiek tam, kas joje vyksta :) Kuo labiau bandau gilintis į paslaptingą kulinarijos pasaulį, tuo labiau jis mane masina, vilioja, žavi... Anksčiau niekaip nesuprasdavau, kaip gali patikti gaminti. Kas gi čia tokio nuostabaus valandų valandas praleisti prie viryklės ieškant to vienintelio meduolių recepto, arba bandant padaryti tobulą glajų? Tačiau man dabar su gaminimu, kaip toje reklamoje "kartą pragavus - negali sustot" :) Pačiai keista, nuotabu ir netikėta... Norisi kepti, kepti ir kepti...
Šį kartą kepsime biscotti. Prisipažinsiu, kad neturėjau žalio supratimo, kas tai yra, ir pagalvojau, kad gaminti taip visai aklai - didžiausia nepagarba patiekalui, todėl nutariau pašniukštinėti internete ir štai ką man sako visažinė wikipedia. Biscotti, kurių pilnesnis pavadinimas yra biscotti di Prato, kilę iš Italijos Prato miestelio. Itališkai dar vadinami cantuccini, kaip supratau lietuviškai pažodžiui galima išversti "kampinukai". Tačiau gražesnis lietuviškas pavadinimas būtų dukart kepti sausainiai. Tai tiek literatūrinių žinių, keliauju gaminti :)
Apelsininiams biscotti su kardamonu reikės:
pagaminta ir truputį adaptuota pagal "Dovanos iš virtuvės" p.55 // Žurnalų leidybos grupė 2010
100g cukraus
2 kiaušinių
2 arbatinių šaukštelių tarkuotų apelsinų žievelių
1 stiklinės + 3 šaukštų miltų
1 arbatinio šaukštelio malto kardamono
80g smulkintų lazdyno riešutų
1 šaukštas aliejaus
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
Gaminame:
Kiaušinius išsukame su cukrumi. Tuomet sudedame miltus, kardamoną, apelsinių žieveles, riešutus ir viską gerai išmaišome. Supilame aliejaus ir kepimo miltelius, išmaišome. Tešla lieka gana lipni. Tada rankomis suformuojame 1 arba 2 kepaliukus ir dedame juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
Kepaliukus kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 25min. Beje, patariu juos dėti kiek toliau vieną nuo kito, nes kepdami jie linkę plėstis :)
Kepaliukus kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 25min. Beje, patariu juos dėti kiek toliau vieną nuo kito, nes kepdami jie linkę plėstis :)
Iškepusius kepaliukus paliekame ataušti ir supjaustome 1cm storio riekelėmis. Riekeles dedame į kepimo skardą ir kepame abi riekelių puses po 10 min. Riekelės turi būti sausos ir traškios.
Štai ir viskas, skanaujame :) Beje, biscotti yra valgomi mirkant į karštą gėrimą, kuriuo gali būti, kava, arbata ar dar kas nors. Būtų geriausia, kad iškepusius laikytumėte sandariai uždarytame inde, nes tuomet jie neprisigeria drėgmės ir lieka traškūs.
p.s. didžiausias šio skanėsto privalumas - jam paruošti reikia žymiai mažiau laiko nei sausainiams - su visais pasiruošimais užtrukau apie 1val, o sausainiams paprastai reikia 2-3val.
pps. dar didesnis privalumas, kad užgriuvus kalėdinei karštinei, šiais truputį kalėdiniais (mano galva) biscotti galima pakeisti tradicinius meduolius, jei neturite laiko jiems gaminti :)
Anonymous said...
January 31, 2011 at 10:40 PM
aha ir man tas megstinis patinka ;). nezinau as pati bandziau pakeisti savo nuotrauka ten kur follow ir nepavyko. man rodos reikia paspausti ant jos, ten log in ir tada pakeisti. kazkada seniai kazkaip panasiai dariau...
Sandra said...
January 31, 2011 at 10:45 PM
ok, bandysiu :)
Unknown said...
February 1, 2011 at 10:12 PM
Skaniai atrodo, beje kai ragavau irgi buvo labai skanu ;)
Anonymous said...
February 1, 2011 at 10:57 PM
nebijok, nesioju as ta suknele. ;)