Šis quiche yra kažkas fantastiško. Visų pirma todėl, kad toks netikėtas derinys, kaip obuoliai ir mėlyno pelėsio sūris, pasirodo, kuo puikiausiai dera kartu. Švelnus obuolių saldumas ir gaivumas, paskaninamas kontrastingu tokios rūšies sūrio sūrumu ir sunkumu. Dorie rekomenduoja rinktis gorgonzola, bet aš šaldytuve radau gabalėlį liūdinčio rokforo, kuris čia taip pat puikiai tiko. Patariu rinktis intensyvesnio skonio sūrį ir įdare nepadauginkit druskos, nes tokie sūriai jos turi pakankamai.
Net jei negalit žiūrėt į pelėsinius sūrius, vis tiek kepkit tą pyragą. Nes tešla yra neįtikėtina. Absoliučiai teisinga quiche tešla. Ne per daug riebi, trapi ir lengvai pagaminama. Gaminant tešlą negalima praleisti nė vieno žingsnio - nei šaldymo, nei kepimo orkaitėje užbėrus pupelių ar žirnių. O tai nutiks kaip man, kai pirmą kartą tokio tipo tešlą kepiau ir tie gražiai iškočioti tešlos krašteliai ėmė ir užsilenkė bekepdami ir jau jokio įdaro ten niekaip neįprašysi vidun.
Pasaka. Negaliu galvot apie nieką daugiau, tik apie šiltus vasaros vakarus valgant va tokius pyragus.
Quiche su obuoliais ir mėlyno pelėsio sūriu
įdarui:
1 šaukšto sviesto
1 nedidelio svogūno
1 vidutinio dydžio obuolio
apie 60-80g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
2 kiaušinių
160ml grietinėlės
pagrindui:
300ml miltų
1 šaukšto cukraus
85g sviesto
1 šaukšto labai šalto vandens
1 kiaušinio
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
Gaminame:
Pagrindui skirtus sausus produktus suberiame į dubenį. Ten pat suberiame gabalėliais supjaustytą sviestą ir trindami tarp pirštų padarome kažką panašaus į trupinius. Tuomet išplakame kiaušinį su vandeniu ir supilame ant miltų. Iš pradžių šakute, o vėliau rankomis suminkome tešlą į vieną gumulą. Tešlą šiek tiek suplojame, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 3 valandoms.
Kai tešla atvės, iškočiojame blyną, kurį įtiesime į kepimo formą. Tačiau Dorie perspėja, kad tešlos negalima tempti, nes kepant ji vėl susitrauks. Kepimo formą ištepame sviestu ir pabarstome miltais. Iškočiotą tešlą įtiesiame į 22 cm skersmens kepimo formą, suformuojame kraštelius. Pagrindą subadome šakute.
Tuomet ant tešlos uždedame lakštą kepimo popieriaus ir užberiame žirnių ar pupelių. Tai darome tam, kad kepant tešlos kraštai neįkristų į durų. Pagrindą pašauname į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 20 min. Tuomet nuimame tuos visus žirnius ir pakepame dar 2-3 min, kol tešla pagels.
Kol kepa tešla, nedideliame prikaistuvyje ištirpiname sviestą, suberiame smulkiai supjaustytą svogūną, beriame druskos ir pipirų ir pakepiname, kol svogūnas suminkštės.
Svogūną sudedame ant pyrago pagrindo ir paskleidžiame tolygiai. Obuolį nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais. Obuolio ir sūrio kubelius sudedame ant pagrindo.
Grietinėlę išplakame su kiaušiniais ir užpilame ant viršaus. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30 - 40 min, kol pyrago viršus gražiais pagels. Iškepusį šiek tiek atvėsianame ir ragaujame. Labai skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs. Skanaus!
Pagaminta pagal D.Greenspan "Around My French Table" p.157 ir p.498
Vilma said...
February 6, 2013 at 4:40 PM
Eičiau dabar kepti, bet reikia pabaigti darbą :) Atrodo tiesiog fantastiškai!
Sandra said...
February 6, 2013 at 4:46 PM
Palauks tas darbas, reikia kepti :D jis tikrai yra visiškai fantastiškas :)
Karolina said...
February 12, 2013 at 4:21 PM
O kokį obuolį naudojai? Saldesni ar rūgštesni? :)
Sandra said...
February 12, 2013 at 5:25 PM
Hm... kol nepaklausei net nepagalvojau :) kepu su paprastais obuoliais, nei labai saldūs, nei itin rūgštūs. Nors čia prie šio sūrio tiktų ir vieni, ir kiti :)
Rūta said...
February 18, 2013 at 1:31 PM
kepem sekmadienio pietums, buvo tikrai labai gardu! : ) ir vietoj žirnių/pupelių prmąkart kepant naudojau paprasčiausias monetas. pasiteisino! : )
Sandra said...
February 18, 2013 at 1:57 PM
Šaunu, kad išbandėt! O kaip čia taip sugalvojot monetas naudot, man net į galvą nebūtų šovę :D
Rūta said...
February 19, 2013 at 8:57 PM
Pinterest'e užmačiau, o dar namie nebebuvo žirnių : )