Kad ir kaip man patiktų būti čia, gaminti, ragauti, fotografuoti, vis dėlto gerai yra bent truputį laimės profesinėj srity atrasti. Ir dar tada, kai jau visai nesitikėjau. Yey.
Pastarąsias kelias savaites gaminu beveik vien tik iš savo paskutinio pirkinio Molly Wizenberg "Gyvenimas, pagamintas namuose". Suvalgiau aš tą knygą per kelis vakarus. Daviau net brangiausiam paskaityt, kuris šiaip mano knygų neskaito. Anot jo, tai turbūt pati mergaitiškiausia knyga iš visų, kurias turiu. Ir su nuostabiais receptais. Išbandžiau jau kokius keturis ar penkis ir jie neatsirado čia tik todėl, kad nebuvo ūpo fotografuoti.
Tik va, kai kuriuose receptuose miltų kiekis nurodytas gramais, kai turėtų būt mililitrai ir užkliuvo už akių pain au chocolat vertimas į šokoladinė duona. Na, pažodžiui tai taip, tačiau šiaip jau tai reiškia bandeles su šokoladu. Bet tai yra viskas, ką galiu blogo pasakyt apie šią knygą. Mane labai žavi toks rašymo būdas, kai receptai nėra sumesti bet kaip, o tiesiog išplaukia iš kasdienio gyvenimo, kai kiekvienas jų turi savo istoriją, savo kelią iki knygos.
O šiandien rodau sriubą. Gaminau, nes buvo itin smalsu, kaip ten tie visi ingredientai derės. Vanilė sriuboje! Ir kriaušės! Na moliūgas tokiu metu tikrai ne pirmos jaunystės, bet sakiau pakartosiu rudenį. Rezultatas tikrai įdomus. Sriuba labai švelni, saldi, kreminė, vanilės prieskonis juntamas aiškiai. Man patiko, kitam valgytojui - ne. Beje, Molly dar siūlo į sriubą įpilti 250 ml natūralių obuolių sulčių ar tikro obuolių sidro. Aš šį kartą jų nepyliau, bet jei išbandysit, pasidalinkit įspūdžiais.
Moliūgo ir kriaušių sriuba su vanileReikės:
1 kg moliūgo
2 prinokusių kriaušių
1 litro vištienos arba daržovių sultinio
125 ml grietinėlės arba grietinėlės perpus su pienu
1 vidutinio dydžio svogūno
1 vanilės ankšties
kelių žiupsnių druskos
alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Moliūgą nulupame, išskobiame sėklas ir supjaustome kubeliais. Kriaušes nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir taip pat supjaustome kubeliais. Svogūną smulkiai sukapojame. Į puodą pilame aliejaus ir suberiame supjaustytas daržoves, viską išmaišome ir pakepiname ant vidutinės ugnies apie 10 min, kol svogūnas pabals, o daržovės kiek suminkštės.
Tuomet padidiname ugnį ir supilame sultinį, puodą užverdame, sumažiname ugnį ir paliekame virti ant vidutinės ugnies apie 30 min, kol moliūgas taps minkštas. Gali tekti virti ir trumpiau, jei daržoves pjaustėte smulkiai.
Kai sriuba baigs virti, sutriname viską plaktuvu iki vientisos masės. Tuomet dedame puodą atgal ant viryklės ir nustatę silpną ugnį, paverdame dar 10-15 min, kol sriuba taps norimo tirštumo.
Kol sriuba verda, imamės vanilės. Ankštį pjauname išilgai pusiau ir išskobiame sėklytes. Į prikaistuvį supilame grietinėlę (arba grietinėlės ir pieno mišinį), sudedame vanilės sėklas ir pačią vanilės ankštį ir pakaitiname nuolat maišydami, tik neužverdame. Kai vanilės kvapas bus juntamas, nukeliame prikaistuvį nuo ugnies, ištraukiame vanilės ankštį ir supilame grietinėlę į sriubą. Paragaujame ir įberiame druskos. Skanaus!
Pagaminta pagal Molly Wizenberg "Gyvenimas, pagamintas namuose" p. 235 // Vaga 2012
Karolina said...
February 12, 2013 at 9:46 PM
Puodeliai labai gražūs :) mama čiuptų parduotuvėje pamačius :))
Sandra said...
February 12, 2013 at 10:14 PM
Ačiū :) o tu nečiuptum ? :D tiesą sakant, jie iš sendaikčių turgaus.
Karolina said...
February 13, 2013 at 2:53 PM
Imčiau imčiau! :) mano mama nepraeina pro puodelius jų nepačiupinėjus, tai šituos tikrai nusipirktų :)
Vilma said...
March 14, 2013 at 10:43 PM
Ir vel tos Tavo nuotraukos!!!!!! Ant sienos kabinciau!
Sandra said...
March 14, 2013 at 11:06 PM
Vilma, malonu girdėt žinoma, bet va šitos man pusėtinos :)
Justė said...
November 12, 2013 at 7:45 PM
Nuostabaus skonio ir puikios tekstūros sriuba :) Niam niam...
Sandra said...
December 8, 2013 at 9:44 PM
Juste, smagu girdėti, kad patiko :)