Turiu prikaupusi nemažai visokiausių šokoladinių pyragų receptų. Nemažai jų ir išbandžiau. Vien tik šiame tinklaraštyje galima rasti šokoladinių pyragų su bananais, raudonuoju vynu, vanile... Buvo ir visiškų nesėkmių, kaip antai pyrago su Guinness alumi bandymas. Bet aš vis ieškojau tokio, kurį paragavus, galėčiau pasakyti, kad jis tobulas. Ir va šiandien, vos prapjovusi šį, jau iškeptą ir atvėsusį pyragą, aš supratau, kad tai yra viskas, ko man reikėjo. Šis pyragas nuo šiol bus kepamas gimtadieniams, draugų susibėgimams ar tiesiog savaitgaliams. Nes jis yra tobulas. Tiesiog.
Molly savo knygoj jį vadina "protus ir širdis pavergiančiu pyragu" ir tai tikra tiesa. Net brangusis, dar aną vakarą įtariai sukiojęsis aplink ir vis klausinėjęs, kaip gi tu kepsi pyragą be miltų ir su penkiais kiaušiniais, šiandien jau tyliai stovėjo su lėkšte rankoje laukdamas, kol baigsiu fotografuoti. O paragavęs pažadėjo, kad daugiau niekad nebevadins jo kiaušiniene su šokoladu.
Molly savo knygoj jį vadina "protus ir širdis pavergiančiu pyragu" ir tai tikra tiesa. Net brangusis, dar aną vakarą įtariai sukiojęsis aplink ir vis klausinėjęs, kaip gi tu kepsi pyragą be miltų ir su penkiais kiaušiniais, šiandien jau tyliai stovėjo su lėkšte rankoje laukdamas, kol baigsiu fotografuoti. O paragavęs pažadėjo, kad daugiau niekad nebevadins jo kiaušiniene su šokoladu.
Pyragas pagaminamas neįtikėtinai paprastai, tačiau jį sugadinti gali prastas šokoladas. Šioje srityje didelėmis žiniomis pasigirti negaliu, tik pasakysiu, kad kepiau su juoduoju 70 proc. kakavos turinčiu "Laimos" šokoladu ir maniškis pyragas pavyko puikiai.
Labai šokoladinis pyragas
Reikės:
200g geros kokybės šokolado, ne mažiau kaip 60 proc. kakavos
200g sviesto
200g cukraus
1 šaukšto miltų
5 kiaušinių
5 kiaušinių
Gaminame:
Šokoladą sulaužome, o sviestą supjaustom kubeliais ir viską suberiam į indą, kurį dedam į mikrobangų krosnelę ir tirpinam, kol šokoladas ir sviestas taps vientisos masės.
Tuomet suberiam cukrų ir išmaišom. Po vieną įmušame ir išmaišome kiaušinius. Suberiam šaukštą miltų ir dar kartą gerai išmaišom.
Supilam į 20 cm skersmens atsegamą kepimo formą ir kepam 190 laipsnių temperatūroje 20 min. Tuomet patikrinam pyragą, jis turėtų būti dar skystokas ir pajudinus kepimo formą turėtų kaip reikiant virpėti. Tada kepame toliau, tik jau tikrinam kas 2 min, ar iškepęs. O iškepęs bus tada, kai pajudinus kepimo formą pyragas judės tik vos vos. Tuomet traukiam lauk ir paliekam atvėsti.
Pjaustom atsargiai, nes pyragas trapus. Skanaus!
Pagaminta pagal Molly Wizenberg "Gyvenimas, pagamintas namuose" p.317 // Vaga 2012
Tuomet suberiam cukrų ir išmaišom. Po vieną įmušame ir išmaišome kiaušinius. Suberiam šaukštą miltų ir dar kartą gerai išmaišom.
Supilam į 20 cm skersmens atsegamą kepimo formą ir kepam 190 laipsnių temperatūroje 20 min. Tuomet patikrinam pyragą, jis turėtų būti dar skystokas ir pajudinus kepimo formą turėtų kaip reikiant virpėti. Tada kepame toliau, tik jau tikrinam kas 2 min, ar iškepęs. O iškepęs bus tada, kai pajudinus kepimo formą pyragas judės tik vos vos. Tuomet traukiam lauk ir paliekam atvėsti.
Pjaustom atsargiai, nes pyragas trapus. Skanaus!
Pagaminta pagal Molly Wizenberg "Gyvenimas, pagamintas namuose" p.317 // Vaga 2012
Juliana said...
February 17, 2013 at 11:40 PM
Kepu šokoladinį pyragą pagal beveik tokį pat receptą. Tikrai pavergia protus ir širdis :)
Tai tas sėkmingas receptas, kur greita, paprasta kaip du kart du, ir patinka VISIEMS :)))
Marta said...
February 17, 2013 at 11:55 PM
Jei turėčiau šokolado, net gi dabar, vidurnaktį, eičiau jo kepti. Tikiu į šokoladinius pyragus :)
Unknown said...
February 18, 2013 at 12:17 AM
Pabandyk kada nors dar geresni sokolada panaudoti.as naudojau 65% Cluizel Konditerini sokolada....rezultatas-pasaka... Buciau Lietuvoje nupirkciau tau ir idomu butu tada suzinoti tavo nuomone apie rezultata naudojant aukstos kokybes sokolada...puikus receptukas!
Sandra said...
February 18, 2013 at 1:12 AM
Juliana, kaip šaunu, kad mintys sutampa ir kad ne man vienai tas pyragas tobulas :)
Marta, labai rekomenduoju išbandyt :) jei ne šį vidurnaktį, tai kitą :D
Anonime, aš puikiai suprantu, kad "Laima" nelabai galima vadint auštos kokybės šokoladu, tai rašydama norėjau pasakyt, kad jei jau nerandam geresnio, tai su tokiu irgi pyragas pavyksta. Ir šiaip tai loterija su tais šokoladais, aš vis nerandu laiko tinkamai pasidomėt, kokius čia būtų galima geresnius gaut pas mus. Na Chocolate Naive yra, taip, tačiau tokį man gaila į pyragą sudėt :)
Maisto Diletantė said...
February 18, 2013 at 11:51 AM
Eina sau, eina sau - atrodo toks drėgnas, nu viskas, silpna net...
Sandra said...
February 18, 2013 at 1:00 PM
Maisto diletante, va mano reakcija lygiai tokia pati buvo, kai jį prapjoviau ir paragavau :)
Neringa said...
February 18, 2013 at 6:40 PM
mmm... kaip gardziai atrodo! o nuotraukos - superines!
Sandra said...
February 18, 2013 at 6:55 PM
Ačiū, Neringa :) na aš visada jose trūkumų matau, bet ačiū :)
Ramune said...
February 25, 2013 at 10:19 PM
sitas yra tobulas! as nuo saves dar imeciau juros druskos, tai susimaises saldumas su surumu man buvo kazkas nerealaus. ilgai ieskojau pacio geriausio sokoladinio pyrago ir pagaliau radau. Dekui! tik kaip nekepti daugiau kai ant nosies pavasaris ir spaudziantys dzinsai:(
Ramune said...
February 25, 2013 at 10:21 PM
as naudojau karunos karaliska 70%, labai tiko:)
Sandra said...
February 25, 2013 at 10:31 PM
Ramune, na pasirodo ne veltui sakiau, kad geriausias pyragas :) Aš karūnos šokolado jokio nenaudoju, nepatinka skonis, tas perdėtas lipšnus saldumas ir lipnumas... Beje, įdomus patobulinimas su jūros druska, turėjo būt tikrai labai gerai!
Anonymous said...
March 12, 2013 at 10:58 PM
Ieskojau sokoladinio pyrago recepto ir pakliuvau i jusu bloga. Itikinot mane, kad tai pats paciausas ir pameginau issikepti. Nors irgi galvojau, kad iseis sokoladine kiausiniene. Sis pyragas nuostabus !!! Paprastas, nereikia daug darbo, tiesiog idealus. Nuo siol jusu tinklapis tampa mano vienu is megiamiausiu. Sekmes !
Sandra said...
March 13, 2013 at 2:45 PM
Labai ačiū už tokius gražius ir nuoširdžius žodžius :) tikiuosi, patiks ir kiti čia publikuojami receptai :)
djurdjevak said...
March 13, 2013 at 7:05 PM
Sugundėte... tik klausimas, ar pačios formos nereikia patepti riebalais ar įkloti kepimo popieriaus?
Sandra said...
March 13, 2013 at 7:20 PM
Mano kepimo forma yra padengta nelimpančia danga, todėl aš nieko papildomai neklojau ir netepiau. Pyragas gana riebus, todėl nemanau, kad jis prie formos priliptų. Tačiau dėl šventos ramybės, galite savo formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais :)
Medus said...
March 15, 2013 at 12:08 PM
o jeigu vietoj sviesto deti kepiniu margarina labai didelis skirtumas butu?:)
Anonymous said...
March 15, 2013 at 3:26 PM
Nuotraukos tavo, tao net seile bega...
Sandra said...
March 15, 2013 at 10:50 PM
Medus, taip, skirtumas jaustųsi tiek skonio, tiek tekstūros prasme. Ir apskritai geriau kepiniuose to kepinių margarino nenaudoti, nes ten tik hidrinti riebalai ir nieko daugiau. Patariu rinktis sviestą :)
Anonime, ačiū :)
Anonymous said...
March 18, 2013 at 5:14 PM
Nuotrauka sugunde, viska dariau kaip parasyta tik dadejau graikisku riesutu, ir gaila kad mano maziausia tortine forma 24 cm, na gal nieko nepakenks pyragui. Dabar kepa
Sandra said...
March 20, 2013 at 8:43 PM
Ar pavyko pyragas? :) Kepant didesnėje formoje tikrai turėjo kitoks būt, kiek sausesnis ir plonesnis.
Unknown said...
March 22, 2013 at 4:21 PM
Nerealiai skaniai atrodo..einu kepti! :)
Sandra said...
March 22, 2013 at 4:39 PM
Sėkmės, tikiuosi pyragas nepaliks abejingų :)
Unknown said...
March 23, 2013 at 5:10 PM
Tikka atveso musiskis..super!
Sandra said...
March 23, 2013 at 5:29 PM
Smagu girdėt, Akvile :)
Ramune said...
March 29, 2013 at 1:51 PM
Sveiki, as taip susigundziau situo pyragu...ir man nepavyko...kai istraukiau is orkaites atrode lyg nieko...kai kepe..tai super...o paskui taip subliusko, kad vaizdas tragiskas...del skonio nezinau, nes austa...Nesu as super seimininke...tikriausiai kazka ne taip padariau :)))) Gaila, nes kepiau progai :)
Sandra said...
March 29, 2013 at 3:22 PM
Ramune, pyragas vėsdamas tikrai subliūkšta, taip ir turėjo būti :) mano nuotraukose yra realus pyrago vaizdas, niekas nepagražinta. Matyti, kad centras įdubęs ir kai kur suskilęs :) o kokioje formoje kepėte, gal didesnėje nei 20 cm?
Ramune said...
March 29, 2013 at 4:25 PM
paragavom...skonis labai labai :)Isvada - per didele skarda...Aciu labai.
Sandra said...
March 29, 2013 at 4:41 PM
Nėra už ką, svarbiausia, kad pyragas patiko :)
Anonymous said...
March 30, 2013 at 8:26 PM
Tobulas! :)
Voverytė said...
October 22, 2013 at 12:59 AM
Sveiki, man gavosi labiau pudingas... ištraukiau kai jau net nejudėjo, bet vis tiek, viduje pernelyg šlapias. O iškio tik vos vos, gal kepimo milteių reikėjo?
Asta said...
November 12, 2013 at 3:33 PM
O wow. sis pyragas is tikruju nerealus. kepiau jau 2 kartus. Turiu tik viena pastebejima, jeigu noriu, kad virus butu siek tiek traskusm tada perkepa vidurys ir buna sausas. as dievinu sokoladiniu pyragus. radau dar viena recepta http://www.moterisirnamai.com/2013/11/sokoladinis-pyragelis.html , cia nuotraukoj ir nerealiai atrodo. galima ir jusu pyragui ant virsaus upzilti sokolado tirpinto..
Sandra said...
December 8, 2013 at 9:36 PM
Voveryte, kepimo miltelių nereikia, pyragas neturi iškilti ar išsipūsti, kaip kad biskvitinis. Jis toks sunkus turėtų būti. Dėl šlapumo man būtų sunku komentuoti, reiktų pamatyti :) vis dėlto, galbūt reikėtjo kiek daugiau pakelti, visų orkaitės juk skirtingos :)
Asta, džiaugiuosi, kad patiko. Tirpinto šokolado užpilti žinoma galima, aš nebandžiau :)
Karolina said...
December 29, 2013 at 1:34 PM
Nesu mėgėja šokoladinių pyragų, tačiau po švenčių prisikaupė daug juodojo šokolado, kuris beje man irgi nelabai... teko ieškot kur jį "prakišti". Ir šis receptas nuostabus! Tikrai atsispausdinsiu jį ir kepsiu dažniau. Aš pamilau šokoladinį pyragą! Beje, tik šį. Ačiū!
Sandra said...
January 20, 2014 at 7:34 PM
Karolina, labai džiaugiuosi, kad pyragas patiko! Aš taip pat jį dažnai kepu. Vienas iš nedaugelio receptų, kurie tokį įspūdį paliktų :)
Aistė said...
February 14, 2015 at 10:15 AM
Kepiau keletą kartų pagal šį receptuką pyraga.. DIEVIŠKAS! Neliko abejingų :) O tada pabandžiau su visais tais pačiais produktais iškepti keksiukus... Pavyko puikiai, išbandykit :)
Anonymous said...
February 20, 2015 at 2:05 PM
puikus! kepu jau kelintą kartą :)
Unknown said...
March 18, 2015 at 12:09 PM
o jeigu vietoj juodojo sokolado ideciau kokybisko pienisko sokolado? :)))))
Rūta said...
June 14, 2015 at 8:32 PM
Pirmasis mano šokoladinis pyragas per beveik 28 gyvenimo metus :) Receptas pasirodė nuodėmingai paprastas, tad neliko nieko kito, kaip tik išbandyti. Draugas, šokoladinių pyragų mėgėjas, jau įvertino - santūriai vyriška šypsena ir aktyviu pritariamu linksėjimu. O tai reiškia - fantastika :)
Cukrų naudojau rudąjį cukranendrių, šokoladą - "Karūnos" juodąjį (65%), įbėriau nedidelį žiupsnelį druskos, į kepimo formą klojau kepimo popierių. Kepiau apie 24 minutes. Ištraukus iš orkaitės, pyragas nesubliuško, išlaikė gražią formą. Atrodė taip skaniai, jog teko patiekti dar lengvai šiltą - gomurį malonino visiškai švelni, puri, bet kartu ir drėgna tekstūra. Laukiam atvėsusio, nujaučiu - bus dar skaniau!
Ačiū už receptą.
m said...
January 11, 2016 at 3:12 PM
O cukrus turi pilnai išsimaišyti? Nes dar matau maišant jį :)
m said...
January 11, 2016 at 3:13 PM
O cukrus turi pilnai išsimaišyti? Nes dar matau maišant jį :)
Anonymous said...
June 27, 2016 at 4:58 PM
Tikrai LABAI sokoladinis :) super. aciu uz recepta :)
Anonymous said...
August 2, 2016 at 10:54 PM
Bandom šį pyragą, dabar dar tik orkaitėj, bet mano brangusis iš pat pradžių įtariai žiūrėjęs ar čia tikrai tiek kiaušinių reikia, paragavęs paklausė ar gali 'išlaižyt' bliūdą ir šaukštą :D Įtariu, kad rezultatas bus dieviškas :)
Anonymous said...
May 26, 2017 at 7:43 PM
Pats geriausias pyragas ever! kepu ji kiekviena menesi, niekaip neatsibosta! visi labai jo laukia ;)
Anonymous said...
August 20, 2018 at 7:19 PM
Kaip atradau šį receptą prieš kelis metus, taip ir pasilikau prie jo. Ačiū jums už jį!
Gintaras said...
November 5, 2024 at 4:57 PM
Labai puikus pyragas. Nors kai kepu "kitiems" šiek tiek daugiau miltų dedu ir kepu vos ne 40min - baisu, kad žmonės pagalvos, jog neiškepęs. Gaunasi toks kaip ir braunis tada.