DSC_4247ps DSC_4183ps
Taigi, aš pasiduodu.

Šiaip jau esu žmogus, valgantis mėsą visur ir visada, visokiu oru ir visais metų laikais. Savaitgaliais ir darbo dienomis. Ir ne, aš su niekuo nesusilažinau, tiesiog taip buvo visad. Iki praėjusios savaitės. O tai reiškia, kad yra tikrai karšta. Todėl valgau salotas. Ir nemiegu naktimis, o paryčiais keliauju į miestą, nes kiek gi galima drybsot lovoj, jei vis tiek nesimiega. Tai va. Esminiai pokyčiai. 

Šitos salotos man patinka tuo, kad jose daaaaug kopūstų ir dar spalvotų. Savojos kopūstą galima keisti paprastu baltagūžiu, o jei nemėgstate garstyčių pasigaminkite jogurtinį padažą. Tuomet raudonojo vyno actą dar pakeiskite baltojo vyno actu ir viskas. Aha, ir dar - rekomenduoju salotoms naudoti prinokusius nektarinus. Tokių parduotuvėse rasti sunkoka, todėl nusipirktus tiesiog palaikykite namie kelias dienas, kol taps minkštučiai. Patikėkite, su prinokusiais ir vargo mažiau (lengviau atskirti kauliuką), ir gerokai skaniau. Ir prašau nesijuokit, bet aš tikrai nežinau, kaip gražiai lietuviškai vadinas tas violetinis kopūstas... Gal kas pagelbės?

DSC_4183ps DSC_4254ps
Savojos kopūstų salotoms su nektarinais reikės:

salotoms:

ketvirtadalio savojos kopūsto

ketvirtadalio purpurinio kopūsto

2 nektarinų

poros šaukštų migdolų riekelių


padažui:

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 šaukšto raudonojo vyno acto

1 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių

druskos ir pipirų pagal skonį


Gaminame:
Savojos kopūstą ir purpurinį kopūstą supjaustome plonomis riekelėmis. Nektarinus pjauname per pusę, išimame kauliuką ir supjaustome riekelėmis. Padažui skirtus produktus po vieną supilame į dubenį nuolat maišydami šluotele. Į dubenį dedame salotas, užpilame padažu, apibarstome migdolų riekelėmis ir viską išmaišome. Skanaus!

Pagaminta pagal Roost

Šokoladiniai keksiukai su vyšniomis

DSC_3824ps DSC_3775ps
Jei nusiperku gerą knygą, sulendu į ją kelioms dienoms, kol perskaitau. O va kai nusiperku gerą receptų knygą, imu gaminti. Tuojau pat. Tada nesvarbu nei metų laikai, nei turimi produktai, nes visų tų patiekalų norisi tiesiog čia ir dabar. Jau vakar apsiskelbiau savo nauju pirkiniu. Ir žinot ką, o ta knyga tai yra nuostabi. Ir labai teisinga. Receptų ir paryžiečių atžvilgiu. Todėl šiandien man visai vis vien, kad mano termometras už virtuvinio lango rodo +31 (nors lauke gal tiek ir nėra, jis dažnai perdeda) ir kad apsiniaukę. Man tiesiog reikėjo šių keksiukų. Ir žinot, tai buvo (na dar yra keli) geriausi šokoladiniai keksiukai, kokius kada nors kepiau.

DSC_2068ps Chocolate muffins with cherries
Šokoladiniams keksiukams su vyšniomis reikės:

200g juodojo šokolado (naudojau 70 proc.)

125ml aliejaus arba sviesto

125ml natūralaus jogurto

200g cukraus

3 kiaušinių

200g miltų

1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

saujos vyšnių arba trešnių, be kauliuko

Gaminame:
Šokoladą ištirpiname verdančio vandens vonelėje su 60 ml aliejaus, išmaišom iki vientisos masės ir atidedam į šalį atvėsti iki kambario temperatūros.

Dubenyje sumaišome kiaušinius, jogurtą, vaniles ekstraktą, cukrų ir likusius 65ml aliejaus iki vientisos masės.

Kitame dubenyje sumaišom miltus, kepimo miltelius ir druską. Drėgnus produktus pilame į dubenį su miltais, kelis kartus pamaišom, o tada supilam šokoladą ir viską gerai išmaišom.

Tešlą pilame į popierėliais išklotas keksiukų formeles, į kiekvieną kesiuką įspaudžiame po kelias uogas. Tešlos nepilam iki pat popierėlių viršaus, paliekam vietos per du pirštus, kad keksiukai turėtų kur plėstis. Pašauname į orkaitę ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 min arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į keksiuką, išlįs neaplipęs tešla. Keksiukus paliekame atvėsti formelėse, o tada ragaujame. Skanaus!

Pagaminta pagal D.Lebovitz "Saldus gyvenimas Paryžiuje" p.173-174 // Vaga 2012

Chocolate muffins with cherries cherries

Tagliatelle su voveraitėmis

Lunch time Acting
Kaip gerai yra atostogos. Buvo Čekija ir Praha. Buvo Ryga - Saremo salos - Talinas. Ir visa tai per dvi savaites. Neskaičiavau, kiek nuvažiavom, bet tikrai ne vieną šimtą kilometrų. Buvo pajūris. Buvo naktys palapinėje paplūdimyje. Buvo daug gamtos ir truputis miestų. Gražių. Ir taip jau nutinka, kad kuo nuostabesnės atostogos, tuo mažiau norisi grįžti. Todėl mintimis esu dar šiek tiek ten. Na gerai, labai ten. Bežiūrinėjant nuotraukas vis išsprūsta koks "ak...", o kam nors paklausus "kaip sekės" galiu valandų valandas pasakoti apie mūsų nuotykius. Bet :)

Tik va virtuvės pasiilgau dar ne tiek, kad galėčiau valandų valandas prie viryklės stovėt. Bet tikrai žinau, kad bus ir taip, nes norimų išbandyti receptų krūva nemažėja nė kiek. Tai patiekalas šiandien visai paprastas, bet skanus. Mums patiko. Gaminsim dar. 

Pasta with chanterelle Pasta with chanterelle
Makaronams su voveraitėmis reikės:

400g šviežių tagliatelle makaronų

200g voveraičių

pusės svogūno

gabalėlio sviesto

tarkuoto parmezano sūrio

300ml grietinėlės

druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų

šviežių čiobrelių

Gaminame:
Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje pagal gamintojo instrukcijas. Kol makaronai verda, nuplauname voveraites, didesnes susmulkiname. Į įkaitintą keptuvę dedame gabalėlį sviesto ir pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną. Kai svogūnas pabals, suberiame voveraites. Šiek tiek pakepinam, o tuomet pilame grietinėlę ir leidžiame kelias minutes pasitroškinti. Tuomet sudedam išvirusius makaronus, išmaišom juos voveraičių padaže. Pagardinam druska ir pipirais, šviežiais čiobreliais. Prieš patiekdami pabarstom tarkuotu parmezano sūriu. Skanaus!

Pagaminta pagal "7 Ingredientai" p.108 // Žurnalų leidybos grupė 2012

DSC_3181psbw DSC_2158ps

Tamsi tamsi (šokoladinė) granola

DSC_9574ps Chocolate granolla
Ir štai, ji prasidėjo. Vasara. Mums - mėgaujantis keptomis bulvytėmis su šešiais įdomiais padažais, klausantis į skėtį barbenančių lietaus lašų. Tada pliaupiant liūčiai, palindę po viena striuke, bandėm surasti ne tik laisvą, bet ir neaplyjamą staliuką, kad galėtume pažiūrėti paskutines rungtynes. Sėdėjom susisupę į apklotus, gerdami absurdiškai brangią ir beveik beskonę arbatą, bet užtat įsitaisę pirmose eilėse prie ekrano. 

O kitą rytą, lietaus lašams vis dar garsiai kaukšint į stoglangius, iškepiau šią granolą. Receptas nustebino. Iki šiol kepdama granolas, niekuomet nedėdavau kokoso drožlių. Kažkaip nesugalvojau. O pasirodo tie kokosai labai malonų aromatą skleidžia tiek kepančioje, tiek jau atvėsusioje granoloje. Na ir žinoma, šokoladas. Su šokoladu nieko negalima sugadint. Garbės žodis. 

Chocolate granolla Chocolate granolla
Šokoladinei granolai reikės:

500g avižinių dribsnių

50-60g migdolų plokštelių

100g kokoso drožlių

100g migdolų

2 šaukštų geros kokybės kakavos

180ml skysto medaus

60ml aliejaus (naudojau saulėgrąžų, bet galima ir kitokio, pvz.alyvuogių, bet tik ne extra virgin)

Gaminame:
Imam didelį dubenį ir suberiam visu sausus produktus, išmaišom. Atskirame inde sumaišom medų ir aliejų, užpilam ant sausų produktų ir gerai išmaišom. Tuomet išklojam sviestiniu (rekomenduoju, nes ant kitokio prilimpa grūdai) kepimo popieriumi kepimo skardą ir išverčiam iš dubens visą mišinį. Šaukštu palyginam, ir šaunam į orkaitę. 

Kepsim 160 laipsnių temperatūroje apie 40min. Kepant vis pamaišom, kad visas mišinys tolygiai apskrustų. 

Baigusią kepti granolą paliekame atvėsti kepimo skardoje ir tik šaltą suberiame į stiklainius, nes kitaip granola nebus traški. Skanaus!

Pagaminta pagal LLamas valley p.120

DSC_9584ps DSC_9875ps